Didàctica del llenguatge i l’expressió musical II


Tipus: Obligatòria (OB)

Matèria: Ampliació didàctica i pedagogia

ECTS: 4

Valor total en hores: 120
Hores presencials lectives: 45
Altres hores presencials: 10
Hores per treballs dirigits (no presencials): 35
Hores per estudi i aprenentatge autònom: 30

Departament: Educació i Mediació Artística

Competències que es desenvolupen en l’assignatura

Competències transversals

CT1Organitzar i planificar el treball de forma eficient i motivadora.
CT2Recollir informació significativa, analitzar-la, sintetitzar-la i gestionar-la adequadament.
CT3Solucionar problemes i prendre decisions que responguin als objectius del treball que es realitza.
CT4 Utilitzar eficientment les tecnologies de la informació i la comunicació.
CT6Realitzar autocrítica cap el propi fer professional i interpersonal
CT7Utilitzar les habilitats comunicatives i la crítica constructiva en el treball en equip
CT8Desenvolupar raonadament i crítica idees i arguments
CT10Liderar i gestionar grups de treball.
CT11Desenvolupar en la pràctica laboral una ètica professional basada en l’apreciació i sensibilitat estètica, mediambiental i cap a la diversitat.
CT13Buscar l’excel·lència i la qualitat en la seva activitat professional.
CT16Utilitzar els mitjans i recursos al seu abast amb responsabilitat cap el patrimoni cultural i mediambiental.
CT17Contribuir amb la seva activitat professional a la sensibilització social de la importància del patrimoni cultural, la seva incidència en els diferents àmbits i la seva capacitat de generar valors significatius.

Competències generals

CG7Demostrar capacitat per a interactuar musicalment en diferents tipus de projectes musicals participatius.
CG10 Argumentar i expressar verbalment els seus punts de vista sobre conceptes musicals diversos.
CG11 Estar familiaritzat amb un repertori ampli i actualitzat, centrat en la seva especialitat però obert a altres tradicions. Reconèixer els trets estilístics que caracteritzen a aquest repertori i poder descriure’ls de forma clara i completa.
CG13Conèixer els fonaments i l’estructura del llenguatge musical i saber aplicar-los en la pràctica interpretativa, creativa, d’investigació o pedagògica.
CG17Estar familiaritzat amb els diferents estils i pràctiques musicals que li permetin entendre, en un context cultural més ampli, el seu propi camp d’activitat i enriquir-lo.
CG19Conèixer les implicacions pedagògiques i educatives de la música en distints nivells.
CG22Disposar de recursos musicals amplis i diversos per a poder crear o adaptar peces musicals així com improvisar en diferents contextos a partir del coneixement d’estils, formats, tècniques, tendències i llenguatges diversos.
CG24Desenvolupar capacitats per a l’autoformació durant la seva vida professional.

Competències específiques

PE2Elaborar, seleccionar, aplicar i avaluar activitats, materials i recursos d’ensenyament/aprenentatge musicals en funció de les demandes de cada context educatiu, essent versàtil en el domini dels instruments i altres recursos musicals i aplicant de forma funcional les noves tecnologies.
PE3Conèixer els elements constitutius de la música mostrant un alt domini en percepció auditiva, lectura, anàlisi, escriptura, improvisació i creació musical, i ser capaç d’interrelacionar tot això per a aplicar-ho i utilitzar-ho adequadament en el desenvolupament de la pròpia activitat.
PE5Ser capaç de desenvolupar una pràctica educativa-musical, com artista i formador musical orientada a la comunitat.

Resultats de l’aprenentatge (objectius generals)

1. Explicar els fonaments didàctics de cada un dels àmbits de l’educació musical treballats i aplicar-los en els processos d’ensenyament-aprenentatge.

2. Analitzar els respectius currículums i documents curriculars bàsics que siguin d’aplicació a cada un dels àmbits de l’àrea de música i realitzar-ne els corresponents desenvolupaments per a la seva aplicació a l’aula.

3. Integrar i interrelacionar de forma sistemàtica els continguts d’assignatura, els de les diferents assignatures de música i, si és el cas, els de les assignatures no musicals.

4. Reflexionar i debatre sobre la pràctica pedagògica, per tal de descobrir les condicions prèvies, les interaccions i els diferents mecanismes que condicionen el desenvolupament de la funció docent

5. Formular objectius d’ensenyament-aprenentatge que siguin realitzables, precisos, contextualitzats i avaluables, partint de les finalitats establertes i de les característiques dels participants. 

6. Contextualitzar els continguts de les sessions lectives i de les activitats d’ensenyament-aprenentatge presentades, a partir dels objectius definits, els recursos disponibles i les característiques del grup-classe. 

7. Crear mecanismes per a l’execució sistemàtica de processos didàctics davant de situacions d’aprenentatge conegudes. 

8. Assolir i mostrar una motivació pròpia enfront el fet pedagògic, que ajudi a crear una actitud positiva en la tasca docent i que permeti al professor encomanar-la i comunicar-se de forma empàtica. 

9. Assolir una actitud d’autoavaluació constant de l’actuació docent, del procés de treball generat, així com del grau de consecució dels objectius previstos. 

10. Adaptar i aplicar a diferents situacions pedagògiques les propostes didàctiques que diverses metodologies i línies de pensament en educació musical fan en relació a l’ensenyament-aprenentatge en aquest àmbit educatiu.

11. Relacionar les activitats musicals realitzades i les seves finalitats amb les característiques socials i culturals dels alumnes, dels seus interessos i del context en el que es duen a terme

Continguts

Els continguts s’agrupen en tres grans blocs. Cal destacar que són blocs conceptuals, però no directament cronològics pel que fa al transcurs de l’assignatura, com es veurà en la descripció posterior de la seva organització.  

La didàctica en relació a la teorització de l’ensenyament i aprenentatge: teories directes i concepcions constructivistes, el raonament analític o deductiu, inductiu i mixt, l’aprenentatge significatiu, explicitació dels aprenentatges (diana, complementaris i derivats), materials i recursos per a l’ensenyament de la música dins i fora de l’aula, disseny d’estratègies per a l’ensenyament-aprenentatge de continguts en cada un dels blocs temàtics, contextualització de l’ensenyament impartit. Disseny d’estratègies per a l’ensenyament-aprenentatge de continguts concrets.  

Les decisions i processos didàctics, el mètode i la metodologia: el mètode i la metodologia, espectre de mètodes de la recepció al descobriment, variables per a la presa de decisions en els processos didàctics, mètodes i propostes metodològiques per a l’educació musical (objectius, continguts i materials i recursos didàctics per als diferents blocs temàtics i etapes, la seqüenciació d’objectius i continguts per a diferents edats, etapes i nivells de desenvolupament de la formació, propostes metodològiques històriques de l’educació musical), l’avaluació de l’activitat docent, les unitats didàctiques: elaboració, desenvolupament i aplicació, orientacions metodològiques per al desenvolupament d’activitats a l’aula, disseny de seqüències d’activitats a l’aula. Selecció i elaboració de materials didàctics.  

Les capacitats i competències musicals: continguts declaratius, procedimentals i axiològics, competències expressiva/interpretativa, creativa, perceptiva, musicològica i instrumental (axiològica i cognitiva), la creativitat: exploració, improvisació, composició i la seva didàctica, la formació de l’oïda musical, la seva importància i procés, recursos i estratègies per al seu treball, l’adquisició dels sentits rítmic-mètric, melòdic-tonal i harmònic, l’atonalitat, recursos i estratègies, la lectoescriptura musical i la seva didàctica, l’audició musical, plantejaments i utilitats, la seva didàctica, la teoria de la música i la seva didàctica. 

Metodologia d’impartició

La metodologia d’ensenyament-aprenentatge en les classes comporta sessions classes magistrals (exposicions de temes), sessions de debat i col·loqui, sessions de treball en grup i sessions d’exposició de temes per part dels estudiants. 

Sistemes d’avaluació

El sistema d’avaluació és l’avaluació contínua, fonamentada en una avaluació diagnòstica i concretada en una avaluació sumativa que dona lloc a la qualificació final. L’avaluació contínua es realitza a través de diferents registres d’avaluació derivats d’activitats concretes d’avaluació com la participació i el treball a classe, l’exposició de treballs a classe, la realització de treballs i/o lectures fora de classe, la presentació de treballs escrits o la realització de proves escrites o orals.