Grans Conjunts, cita ineludible amb l’energia juvenil de l’ESMUC
Grans Conjunts 2025.
El curs 2024-25 conclourà musicalment aquest mes de juny amb la celebració de la segona part del cicle de Grans Conjunts que comença amb el concert de la Big Band el 28 de maig i conclou l’11 de juny amb la cloenda que protagonitzarà la Cobla de l’Escola Superior de Música de Catalunya. En aquesta ocasió, les formacions que oferiran la seva proposta, a més dels ja comentats, són el Conjunt de Flamenco i el Gran Conjunt Simfònic, el 6 i el 10 de juny, respectivament. Com és habitual, l’alumnat participant abordarà els concerts des d’una perspectiva i una pràctica professional. Els concerts tindran lloc a diferents espais de Barcelona i tots són gratuïts tret de la formació simfònica que actuarà al Palau de la Música Catalana, amb entrades a 20 €.
Big Band i Flamenco
La Big Band de l’ESMUC inaugurarà aquesta segona part del cicle de Grans Conjunts, el 28 de maig, a la Sala 4 Alícia de Larrocha, amb un concert dirigit pel pianista, compositor i professor de l’Escola, Lluís Vidal. El repertori que ha preparat Vidal se centra en obres compostes per creadors de jazz contemporani, com ara Bob Mintzer, Dave Douglas, Maria Schneider o Miho Hazama, entre altres.
El concert, segons ha explicat el mateix Vidal comporta “un repertori que té un notable nivell d’exigència en aspectes com la comprensió estilística, el ritme, l’harmonia, la tècnica instrumental així com la cohesió de les diferents seccions”.
El calendari de concerts continua amb la proposta elaborada pel Conjunt de Flamenco, del 6 de juny, també a la Sala 4, i que en aquesta ocasió treballarà sota les indicacions d’un reconegut guitarrista, José Quevedo, àlies El Bolita. Aquest músic repeteix experiència, ja que va dirigir el grup el juny de 2016.
José Quevedo, conegut com El Bolita, és un guitarrista, compositor i productor flamenco originari de Jerez de la Frontera (Cadis). Amb més de tres dècades de trajectòria, s’ha consolidat com un referent en el món del flamenco, col·laborant amb artistes com Miguel Poveda, Argentina i Marina Heredia. A més de la seva faceta com a intèrpret, ha destacat com a productor musical, aportant una sonoritat renovada a diversos projectes. També lidera el projecte Caótico Trío, on explora noves sonoritats dins del flamenco contemporani. La revista digital Núvol va publicar una entrevista arran del seu primer projecte de col·laboració amb l’ESMUC.
Conjunt Simfònic i Cobla
La proposta de primavera del Conjunt Simfònic, sortirà de l’ESMUC i de L’Auditori, espais habituals dels seus concerts, per oferir una actuació única al Palau de la Música Catalana, dins el cicle Fronteres. Amb el títol de Berio, Saariaho, Zimmermann, la formació d’estudiants d’Interpretació abordaran tres obres contemporànies creades pels mencionats compositors. El concert tindrà lloc el dimarts 10 de juny, a les 20 hores, sota la direcció del professor Ernest Martínez-Izquierdo.
El concert ofereix una experiència auditiva immersiva en la música del segle XX i XXI, amb obres que exploren diferents estètiques i llenguatges sonors. El programa comença amb Still und Umkehr (1970) de Bernd Alois Zimmermann, una composició plena de contrastos que exemplifica la seva visió musical. Segueix Vista (2019) de Kaija Saariaho, una obra de gran riquesa tímbrica que evoca paisatges sonors profunds i hipnòtics, d’aquesta compositora finlandesa. Per acabar, Simfonia (1968) de Luciano Berio, és una obra monumental que combina orquestra i veus en una exploració vibrant de la intertextualitat musical i literària. Les tres obres componen una bona proposta per descobrir la força i la innovació de la música simfònica contemporània a càrrec d’alumnat de l’ESMUC.
La Cobla actuarà a la Sala 4 Alícia de Larrocha l’11 de juny, tancant la temporada del cicle de Grans Conjunts d’aquest curs amb un concert, dirigit pel professor Xavier Puig, que recupera obres de tres compositors catalans, Manuel Oltra, Xavier Pagès i Juli Garreta. La combinació de les peces d’aquests compositors, que han contribuït de manera significativa a la música catalana, mostrarà la diversitat i la riquesa de la música per a cobla. A més de les obres d’Oltra i Pagès, la segona part del concert està dedicada a les sardanes de Juli Garreta, una figura essencial del repertori tradicional, que captura l’essència melòdica i rítmica d’aquest gènere. Amb temes com La Rondalla, Violeta o Isabel, el programa equilibra la profunditat expressiva amb l’energia festiva.
Altres concerts d’interès: Camerata, Projecte Grimm i Cor Tradicional
A més dels concerts de Grans Conjunts, aquests dies que conclou el curs també tindran lloc altres propostes musicals, a més dels concerts finals programats fins al mes de juliol.
La Camerata ESMUC Quartet Casals oferirà el segon concert del curs el dijous 29 de maig a la Sala 4 Alícia de Larrocha (ESMUC) amb la interpretació de la Serenata per a cordes en do major op. 48, de Txaikovski.
La Camerata de l’ESMUC neix en el marc de l’assignatura Conjunt Instrumental, del Departament de Música Clàssica i Contemporània. És una orquestra de corda sense director, on l’alumnat té l’oportunitat de perfeccionar la seva tècnica i aprofundir en la interpretació expressiva sota el guiatge del prestigiós Quartet Casals. Integrat per Vera Martínez (violí), Abel Tomàs (violí), Cristina Cordero (viola) i Arnau Tomàs (violoncel), el Quartet Casals acompanya els estudiants en aquest procés d’aprenentatge col·lectiu.
Altres concerts d’interès són el Projecte Grimm, amb la direcció escènica de Cristina Cubells i música de Carlos de Castellarnau, una iniciativa, que tindrà lloc el 9 de juny, a les 18 hores, a la Sala 2 Oriol Martorell de L’Auditori. El projecte està protagonitzat per un ensemble d’estudiants de l’especialitat de Pedagogia amb la col·laboració d’una dotzena d’alumnes de teatre de l’Escola d’Arts en viu, del Prat de Llobregat.
Una altra proposta és la del Cor de Música Tradicional que actuarà al Centre Artesà Tradicionàrius (CAT) l’11 de juny, amb la direcció d’Arturo Gaya, músic, cantautor i fundador del grup Quico El Célio, el Noi i el Mut de Ferreries.
Calendari de concerts:
Big Band. Dimecres 28 de maig. Sala 4 Alícia de Larrocha ESMUC. 19 h. Accés lliure. Direcció: Lluís Vidal.
Conjunt Flamenco. Divendres 6 de juny. Sala 4 Alícia de Larrocha ESMUC. 19 h. Accés lliure. Direcció: José Quevedo (El Bolita).
Conjunt Simfònic. Dimarts 10 de juny. Palau de la Música Catalana. 20 h. Entrada 20 euros.
Cobla. Dimecres 11 de juny. Sala 4 Alícia de Larrocha ESMUC. 19 h. Accés lliure.
Altres concerts:
Camerata ESMUC Quartet Casals. Dijous 29 de maig. Sala 4 Alícia de Larrocha ESMUC. 19 h. Accés lliure.
Projecte Grimm (Pedagogia). Dilluns 9 de juny. Sala 2 Oriol Martorell de L’Auditori. 18 hores. Accés lliure.
Cor de Música Tradicional. Dimecres 11 de juny. Centre Artesà Tradicionàrius.
Més informació
Concerts amb accés lliure tret del concert al Palau de la Música Catalana.