Josep Rio-Pareja

Departament de Creació i Teoria Musical

jrio@esmuc.cat

Fonaments de la composició
Composició principal

Josep Rio Pareja

Formació

Josep Río-Pareja va néixer a Barcelona el 1973. Obté els títols superiors de Composició, Direcció d'Orquestra i Direcció Coral al Conservatori Superior Municipal de Barcelona, finalitzant aquests estudis amb el Premi d'Honor en Composició.

Posteriorment de 2002 al 2007 resideix als Estats Units, on realitza el Doctorat en Composició a la Universitat de Stanford, sota la tutela del compositor Brian Ferneyhough. Des de 2007 és professor a l'Escola Superior de Música de Catalunya.

Premis

Ha estat guardonat amb nombrosos premis, tals com el Premi INAEM 2008 (Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música - Colegio de España en París), el Segon Premi del "Concours Henri Dutilleux" 2004 a França, el Diploma de Mèrit de la Accademia Chigiana 2002 a Itàlia, el Premi Cristóbal Halffter 2001, el Premi Frederic Mompou 1995, o el Primer Premi de la SGAE per a joves compositors 2000. José Río-Pareja, a més, ha obtingut beques de La Caixa (2002-2004), Universitat de Stanford (2004-2007), Dotothy Culver Hayne Fellowship (2005), Centre Acanthes (2004), Accademia Musicale Chigiana (2002) i AIE-Cursos Manuel de Falla (1998).

Trajectòria

Les seves obres han estat encarregades o interpretades per agrupacions musicals i solistes internacionals com l'Arditti String Quartet de Londres, l'Ensemble Intercontemporain de París, l'Ensemble Contrechamps de Ginebra, l'Ensemble Inauthentica/Mark Menzies de Los Angeles, Roberto Fabbriciani, Georges Pludermacher, Ann Unju Yi, Robert Huw Morgan, i per conjunts musicals i intèprets espanyols com l'Ensemble NeoArs Sonora, l'Ensemble Residencias, el Grupo Enigma –Orquestra de Cambra de l'Auditori de Saragossa-, el Trio kandinsky, el duo Alberto Rosado-David Apellániz, Carlos Gálvez, Lluïsa Espigolé, el Plural Ensemble, el Grup Instrumental de València o el Trio Arbós.

Entre les seves últimes estrenes es troben el seu Quartet de Corda "Tempus Fluidum" per l'Arditti String Quartet en el Festival Nous Sons de Barcelona (amb posteriors actuacions pels mateixos intèprets en el Festival Ensems de València, el Festival Transit a Bèlgica, i el Wittener Tage a Alemanya); el seu Trio amb piano "La rivière sans socle", encàrrec de la Fundació Caixa Catalunya per a la inauguració de l'exposició d'Aristide Maillol a La Pedrera de Gaudí; Temperamento per a conjunt instrumental, encàrrec com a compositor resident del Centro para la Difusión de la Música Contemporànea [CDMC] 2010; Carácter, encàrrec del INAEM i el Colegio de España a París com a part d'un concert monogràfic del compositor realitzat a París al 2010; o Entheos encàrrec del violoncelista José Miguel Gómez per la Semana de Música Religiosa de Cuenca 2011.