Publicat el 15 de juliol de 2025

Comparteix a:

La professionalització de l’alumnat titulat en estudis musicals superiors

Informe

Portada del informe “La professionalització de l’alumnat titulat en estudis musicals superiors”

El Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) ha publicat recentment un estudi sobre la professionalització de l’alumnat titulat en estudis musicals superiors que revela les oportunitats i dificultats que afronta l’alumnat titulat en estudis musicals superiors a Catalunya. L’estudi, elaborat pel D’EP Institut amb la col·laboració de centres com l’ESMUC, el Conservatori del Liceu, el Taller de Músics i Jam Session, posa el focus en la inserció laboral i mostra que l’ESMUC, a Catalunya, acull el 41% de l’alumnat matriculat en aquests estudis.


L’informe que presenta un estudi qualitatiu de casos es fonamenta en l’experiència acumulada de l’antic alumnat, del professorat i d’agents professionals del sector musical especialitzats. El seu objectiu és promoure línies d’actuació que puguin complementar els currículums dels ensenyaments i, alhora, orientar l’actuació dels i les estudiants durant el període de formació i un cop s’ha finalitzat. També es pretén ampliar la informació disponible sobre els recursos professionalitzadors i d’inserció laboral de l’alumnat d’Ensenyaments Artístics Superiors de Música.

L’ESMUC, igual que les altres escoles d’estudis superiors de música a Catalunya ha col·laborat en la realització de l’estudi amb la participació en entrevistes i grups de discussió. El cap del Departament de Gestió de la Música, dues persones de la plantilla docent i dos graduats/des han pogut donar la seva opinió en aquest informe.

L’estudi recull que el curs 2023-2024 es van matricular als EAS de Música un total de 1.520 estudiants. D’aquests, el 50% ho ha fet a centres de titularitat privada i el 41% ho ha fet a l’ESMUC. De les set especialitats ofertes, el 78% de l’alumnat va cursar l’especialitat d’Interpretació i, molt per darrere, les més sol·licitades van ser Pedagogia amb un 9% i Composició amb un 6%.

Pel que fa a la distribució de l’alumnat a les diferents especialitats segons el gènere, es pot veure que hi ha especialitats altament masculinitzades, com ara Composició, en què 8 de cada 10 matriculats són homes, o Sonologia i Direcció, en les quals més del 75% de les persones matriculades són homes. En canvi, les especialitats de Musicologia (71,4%) i Producció i gestió (61,8 %) són especialitats on hi ha un percentatge més elevat de dones matriculades.

Altres dades de l’estudi aportades des de l’Agència para la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU), el 53,6% dels titulats de música ha continuat estudiant després del grau, postgraus o màsters, 15 punts percentuals per sobre que el total dels Ensenyaments Artístics Superiors. Segons les dades de l’AQU (2023), el 76,1% de les persones titulades de Música repetirien la titulació. En general, l’alumnat titulat té la percepció que el grau ha estat útil per satisfer les aspiracions professionals que tenien en un inici o que han desenvolupat posteriorment.

Inserció laboral

Les darreres dades publicades per l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU) mostren un canvi significatiu en la inserció laboral dels titulats en Ensenyaments Artístics Superiors (EAS) de Música. La taxa d’atur d’aquest col·lectiu ha augmentat 5,8 punts percentuals respecte al 2020, i ha passat de situar-se per sota de la mitjana dels altres EAS a equiparar-s’hi. Paral·lelament, la taxa d’ocupació ha disminuït del 92,9% al 86,9% en només tres anys.

Tot i aquest descens, el 70% dels titulats en Música aconsegueixen inserir-se al mercat laboral en menys de tres mesos. Els àmbits d’inserció més destacats són la pedagogia, que representa el 39,9 % i ha crescut 10,9 punts percentuals des del 2020, i la interpretació, amb un 17,3 %, que també ha experimentat un augment de 7,5 punts. Aquestes dades reflecteixen una tendència creixent cap a l’especialització, ja que disminueix el nombre de professionals que combinen ambdues disciplines.
Pel que fa a la qualitat de l’ocupació, el 72,3% dels titulats treballen en funcions específiques relacionades amb la seva formació, un percentatge lleugerament superior a la mitjana dels EAS. No obstant això, la temporalitat continua sent un repte: gairebé un 30% dels titulats tenen contractes temporals, una xifra notablement superior a la mitjana general (22,8 %), i que s’explica en part per la naturalesa intermitent de les professions musicals.

A més, un 4% dels titulats treballen com a becaris o sense contracte, una dada que, tot i haver disminuït, continua sent preocupant. També destaca la inestabilitat laboral del sector: el 71,7% dels titulats ha tingut més de tres feines, i un 17,2% ha treballat en més de deu. Aquestes xifres posen de manifest la vulnerabilitat estructural del sector musical i la necessitat de polítiques que fomentin una ocupació més estable i de qualitat.

Conclusions

L’informe elaborat pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), amb la col·laboració de l’AQU Catalunya, analitza les trajectòries professionals dels titulats en estudis musicals superiors a Catalunya. L’estudi posa de manifest que, tot i que una part significativa dels graduats aconsegueix inserir-se en el mercat laboral, les condicions són sovint marcades per la inestabilitat, la intermitència i la precarietat. La docència i la interpretació musical són les sortides més habituals, però també emergeixen altres rols com la gestió cultural, la composició o la producció sonora.

Una de les conclusions destacades és la necessitat de reforçar les competències transversals dins dels plans d’estudi, com ara la gestió de projectes, la comunicació, el treball en equip i l’emprenedoria. Aquestes habilitats són clau per a la sostenibilitat de les carreres professionals en un sector altament competitiu i amb limitacions estructurals. L’informe també assenyala que els centres docents tenen un paper fonamental en l’orientació professional, però cal millorar la connexió amb el món laboral i les oportunitats de pràctiques.

Tot i les dificultats, molts titulats valoren positivament la formació rebuda, especialment pel que fa a la qualitat docent i l’experiència artística. L’estudi convida a una reflexió col·lectiva sobre com adaptar els estudis musicals superiors a les necessitats reals del sector i com garantir una transició més sòlida cap a la professionalització. L’ESMUC, com a referent en l’àmbit de l’educació musical, es compromet a continuar treballant per oferir una formació de qualitat i connectada amb la realitat professional.

Més informació