Publicat el 3 de maig de 2022

Comparteix a:

Aníbal Vidal, guanyador del premi Joan Guinjoan de Composició

Premi Guinjoan Esmuc
Entrega del Premi Joan Guinjoan de Composició.

Dilluns 20 de juny. Sala 2 (L’Auditori).

Aníbal Vidal Astroza, guanyador del premi Joan Guinjoan de Composició

Un jurat format pels compositors Montserrat Torra, Aureliano Cattaneo, Josep Rio-Pareja, Bernat Vivancos i Eduard Resina ha decidit, per majoria, atorgar el XX Premi Internacional Joan Guinjoan de Composició que impulsa l’ESMUC a l’obra Gliding Murmuration para gran ensamble del compositor xilè Aníbal Vidal (Concepción, Xile, 1991).

Vidal Astroza, establert de fa uns anys a Londres, desenvolupa la seva carrera en diferents àmbits com ara la música de concert, la música per a mitjans i projectes multidisciplinaris. Així, entre altres, ha compost les bandes sonores originals de les sèries de televisió de Canal 13 Xile Pacto de Sangre (2018), Río Oscuro (2019) i Helga y Flora (2020), i també per als llargmetratges Canasto de Cangrejos (2017) dirigit per Paulo Cabrera, i Mientes (2020) dirigit per Alvaro Rudolphy.

Actualment, està cursant el Diploma d’Artista en Composició al Royal College of Music de Londres sota la guia dels professors Kenneth Hesketh i Jonathan Cole, com a Lennox Hannay Charitable Trust Scholar amb el suport del Robert Anderson Trust Special Award i Henry Wood Accommodation Trust. Té un màster en Composició al Royal College of Music de Londres com a becari Henry Wood Trust i Becas Chile Crea.

Aquest any 2022, és l’artista resident del Theatre Centre de Londres; acaba d’estrenar l’obra Deepening into Teal amb l’East Anglia Chamber Orchestra, i en l’actualitat està component la banda sonora de la futura sèrie de Netflix Chromosome 21.

Gliding Murmuration para gran ensamble, segons el mateix compositor, cal entendre-la com una obra sorgida a partir de l’impacte que li va suposar veure els moviments i sons de centenars d’ocells estornells. «Aquesta elasticitat en el moviment i la forma en l’aire, em va fer despertar la inquietud de trobar similituds en aquest moviment i una narrativa musical».

Amb la col·laboració de la Fundació Banc de Sabadell, en aquesta edició s’han presentat una trentena d’obres provinents de més d’una dotzena de països d’Europa, Sud-amèrica, Àsia i els Estats Units d’Amèrica.

La Fundació Banc Sabadell col·labora per desè any consecutiu amb el premi, un suport que ha contribuït a consolidar el certamen i a incrementar la seva difusió, a més de mantenir la seva dotació econòmica. La missió de la Fundació és promoure activitats de divulgació, formació i investigació en els àmbits educatiu, científic i cultural, així com fomentar el talent i donar-li suport.

L’entrega del premi, així com l’estrena de l’obra, tindrà lloc el dilluns 20 de juny a la Sala 2 de L’Auditori, en el transcurs del Concert Final del Grau de Composició de l’ESMUC.

Anibal Vidal – A Binary Sunset – Interpretat per Henriette Poos.