Publicat el 24 d'abril de 2023

Comparteix a:

Música i intel·ligència artificial

Artificia 1

El Grup de Recerca en Tecnologies i Interacció Musical (TiIM), format pels departaments de Sonologia i de Composició de l’Escola Superior de Música de Catalunya participen en un taller sobre Creativitat musical i intel·ligència artificial que es duu a terme del 26 al 27 d’abril, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), co-organitzat per IIIA-CSIC, CUIMP y ARTIFICIA.

  • Dimarts 26 d’abril

  • 11:15 h

  • Centre de Cultura Contemporània (CCCB)


La col·laboració de l’ESMUC dins del curs se centra en la presentació de la proposta “ArInt – A duo that seeks to establish a musical dialogue between a performer and an algorithm based on AI”, presentat per l’investigador i  professor de l’ESMUC, Enric Guaus, i la música, acordionista i creadora Edurne Arizu. El projecte Arlnt està format també per Fèlix Pastor i Josep Marimon, a més dels anteriorment citats) i es tracta d’un duet que busca establir un diàleg musical entre un intèrpret i un algorisme basat en intel·ligència artificial.

Inicialment, el paper de l’intèrpret és propositiu i l’algorisme reacciona mentre aprèn. A mesura que la peça avança, i amb l’ajut d’eines visuals de generació de partitures gràfiques, els papers s’inverteixen. El diàleg s’organitza en tres estadis articulats per dos models numèrics. El primer estadi estudia les articulacions de l’instrument a partir d’un material gestualment molt rígid per entrenar un primer model. Les diferents articulacions musicals van construint una textura per capes. El segon estadi estudia els gestos musicals en base un material musical improvisat inspirat per la projecció d’imatges de fragments de partitures gràfiques preelaborades a partir de les articulacions. La combinació d’aquestes, apreses al primer model, interactuen per crear la textura d’acompanyament i processar el so de l’intèrpret.

Mentrestant, s’entrena un segon model per reconèixer la interpretació lliure que fa l’intèrpret de la informació visual. En el tercer estadi és quan el diàleg és ple: el segon model genera imatges gràfiques en funció dels gestos musicals que detecta de l’intèrpret. Tant els processaments de so del primer model com les grafies generades pel segon model li proposen a l’intèrpret diferents espais d’improvisació que el fan sentir còmode o incòmode d’acord amb una línia estètica preestablerta.

ARTIFICIA

El projecte ARTIFICIA promou la creativitat augmentada a través de la IA (Intel·ligència Aartificial) i les arts. Les noves tecnologies, i en particular la intel·ligència artificial, estan canviant la naturalesa dels processos creatius. Les col·laboracions emergents entre humans i màquines permeten nous processos creatius. Artificia està vinculat a l’Institut d’Investigació en intel·ligència artificial del CSIC.

Més informació:
ARTIFICIA
Entrades
La intel·ligència artificial, aliada o enemiga. Programa Independents d’Icatfm, amb la participació del professor Enric Guaus.


Accés amb entrada

ArInt – Rehearsal at ESMUC.