Ester Bonal

Departament d'Educació i Mediació Artística

ebonal@esmuc.cat

Desenvolupament professional
Música i comunitat

Bonal Ester

Formació

Fa música des dels 5 anys a L’ARC de Barcelona. Ha fet piano, guitarra, flauta dolça i flauta travessera i cant. S’ha format en múltiples cursos de pedagogia musical i direcció coral.

Recerca  • Música i cohesió social
  • Música i comunitat
  • Didàctica de la música
 

Projectes de recerca:

Xamfrà, projecte reconegut amb diversos premis: Educació Ciutat de Barcelona (2006), Amics de la Unesco de Tortosa (2009), Ministerio de Educación, Premio a Actividades Educativas no Universitarias (2013), Premi Francesc Candel de la Fundació Lluís Carulla (2014), Premi Marta Mata de Rosa Sensat (2014), Premi a l’acció social, Tatiana Sisquella del diari ARA (2014).

PublicacionsLlibres
  • Bonal Sarró, Ester (2014), Lideratges: quan un sol plural integra molts singulars. Marc Parés, Carola Castellà i Joan Subirats (coord). Nous Lideratges en moments de canvis. Barcelona. IGOP, UAB (PDF)
  • Bonal Sarró, Ester (2011) La música: una eina educativa polièdrica. Revista del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Ciències de Catalunya, 134, 81-91 (PDF)
  • Bonal Sarró, Ester (2009)… La música como herramienta para la integración en la ESO. Miquel Àngel Essomba Gelabert (coord.), Esteve Barandica i Pairet (coord.) Construir la escuela intercultural. Reflexiones y propuestas para trabajar la diversidad étnica y cultural. Barcelona. Biblioteca de aula. Graó.
  • Bonal, Ester ;  Casas, Marta; Casas, Núria Casas (2005). Diversita’t. Cançons, danses, … activitats i recursos per a la convivència en la diversitat. Barcelona, Fundació Jaume Bofill, Generalitat de Catalunya (PDF)

Enregistraments àudio/imatge

Premis

Al 2014 rep un Premi d’Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla.

Trajectòria

El 2004 impulsa un nou projecte de la Fundació l’ARC Música:  Xamfrà, Centre de Música i Escena per la inclusió social, al Raval, que dirigeix des del 2008.

L’any 2013 comença “El Teler de Música”, empresa social de recursos didàctics musicals.

Des de 2017 és Directora d’EducArtS, projecte d’educació artística per l’equitat educativa del Pla de Barris (Ajuntament de Barcelona).

 

Docència

Formadora en cursos música, direcció coral, organització educativa… en diferents cursos, post-graus i màsters en diferents Universitats.

Professora de música a instituts de secundària entre 1991 i 2001, on duu a terme diferents projectes artístics  interdisciplinaris.

Del 2001 al 2008 és cap d’estudis a L’EMM Can Ponsic (Barcelona), gestionada per la fundació l’ARC Música, on dirigeix el cor infantil i el cor femení (fins al 2018).