Publicat el 6 de juny de 2023

Comparteix a:

L’ESMUC lamenta la mort de la compositora finlandesa Kaija Saariaho

Kaija Saariaho A Lesmuc 1 1

Kaijaa Saariaho a l’ESMUC.

L’ESMUC lamenta profundament que ens hagi deixat la compositora finlandesa Kaija Saariaho, una de les compositores de música contemporània més influents de les darreres dècades. Una influència que sens dubte perdurarà a través de la seva dilatada obra, sempre delicada, contemplativa, serena, plena de sonoritats riques i envolvents. 

Formada també a Friburg i posteriorment a París, va estudiar a l’IRCAM on va adquirir també lligams amb la música per ordinador i l’estudi espectral del so, que influí en el seu llenguatge i integrà en bona part de la seva producció. 

Kaija Saariaho ha tingut, a més, un impacte especial a l’escola i en diferents promocions de compositors i compositores, com també d’intèrprets, formats aquí. A més d’haver estat interpretada en nombroses ocasions, especialment a mans del director Ernest Martínez-Izquierdo, qui va col·laborar molts cops amb la compositora al llarg dels anys, Kaija va deixar una important petjada en classes magistrals a l’escola. Molt especialment en les tres llargues sessions que va dedicar als estudiants de composició de l’escola el novembre de 2008, on encara la recordo asseguda a l’aula de cor, envoltada d’estudiants de composició, mirant pausadament i detallada les seves partitures per, tot seguit, comentar-ne aspectes amb el seu parlar calmat i proper. Novament vam poder gaudir de la seva presència el febrer de 2016 i, més recentment, per via telemàtica degut a motius de salut, l’octubre de 2020.  

No només la seva obra, però també la seva manera d’abordar la composició i el delicat equilibri en el seu llenguatge, així com la seva manera de fer, de pensar i de ser, la converteixen en un referent mundial obligat de la música contemporània dels darrers cinquanta anys. I un de ben especial i proper per a l’ESMUC.  

Eduard Resina Bertran
Cap del departament de Creació i Teoria Musical

Kaija Saariaho a l'ESMUC.


Classe magistral de Kaija Saariaho a l’ESMUC, 8 de febrer de 2016.

Kaija Saariaho Missatge Acte Inaugural Esmuc 2020


Imatge del missatge en vídeo de Kaija Saariaho a l’Acte inaugural del curs acadèmic, 30 d’octubre de 2020.


Solar de Kaija Saariaho | Acte Inaugural | ESMUC 2020.