Publicat el 19 de maig de 2023

Comparteix a:

La ‘cantaora’ Esperanza Fernández i Alfredo Lagos dirigeixen el Gran Conjunt Flamenco

Gran Conjunt Flamenco ESMUC

Gran Conjunt Flamenco de l’ESMUC.

El Gran Conjunt de Flamenco és el responsable d’inaugurar el cicle de Grans Conjunts de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) el divendres 2 de juny, a les 19 h, a la Sala Alicia de Larrocha. La reconeguda cantaora Esperanza Fernández i el professor, i guitarrista flamenco, Alfredo Lagos, són els responsables de dirigir la formació.

  • Divendres 2 de juny

  • 19 hores

  • Sala 4 Alícia de Larrocha. Accés lliure.


Aquesta és la primera vegada que el Gran Conjunt de Flamenco serà codirigit. Mentre Fernández centra la seva tasca en la direcció de tota la formació, Alfredo Lagos serà l’encarregat de fer els arranjaments musicals. La proposta musical que presenta el conjunt en aquesta ocasió és un recorregut pels diferents estils “palos” del flamenco més tradicional amb tocs d’arranjaments més actualitzats i “moderns”.

Esperanza Fernández

La cantaora Esperanza Fernández té herència flamenca nascuda al barri sevillà de Triana, en el seny d’una família de reconeguts cantaores, bailaores i guitarristes. La premsa especialitzada l’ha qualificat com una de les millors veus del cant flamenco, destacant la gran versatilitat de la seva veu a l’hora de prestar-se a estètiques musicals ben diferents entre si: des de duos flamencos fins a jazz, orquestra de cambra i simfònica.
Nominada als prestigiosos premis Latin Grammy, Esperanza Fernández i intèrpret protagonista de la versió d’El amor brujo de La Fura dels Baus, és la cantaora de flamenco que més vegades ha interpretat aquesta obra al costat de diferents orquestres simfòniques i directors.

És una artista de reconegut prestigi que ha compartit escenari amb figures de gran projecció internacional com Enrique Morente, Miguel Poveda, Noa o Kiko Veneno. Ha actuat en ciutats com Nova York, París, Lisboa, Brussel·les, Jerusalem o el Japó, entre d’altres.

Esperanza Fernanez 1 1
Esperanza Fernández.

Alfredo Lagos

Ha tocat amb els més grans del flamenco, a la dansa de Manuela Carrasco a Mario Maya o Sara Baras, i al cant des de Carmen Linares o Miguel Poveda, fins a Enrique Morente, amb qui va col·laborar en diversos enregistraments discogràfics, així com la peça Granada, per al director de cinema Carlos Saura, a la seva pel·lícula IBERIA, sobre la famosa suite d’Albéniz. És guitarrista habitual de José Mercé, Estrella Morente, i Israel Galván, entre molts altres.

Ha estat guardonat amb diversos premis de la crítica especialitzada, entre ells «Guitarrista revelació» i «Millor guitarrista» dels anys 2003-2007 de la revista Flamenco Hoy.
I més recentment amb el prestigiós Giraldet de la Biennal de Sevilla, l’any 2020.

La seva guitarra s’ha escoltat als més grans escenaris del món: Opera House de Sidney, Royal Albert Hall de Londres, el Teatre Reial de Madrid o el mític Hollywood Bowl de Los Angeles.
D’ampli registre, ha col·laborat amb gent tan diferent com Ute Lemper o la mítica Gloria Gaynor, el cantant Pitingo o Rosalía.
Alfredo Lagos és per a molts crítics un dels guitarristes més complets del panorama actual, amb una visió de la guitarra, que reuneix sensibilitat, creativitat i tècnica: “s’hi combinen a la perfecció l’escola de Jerez, amb les tendències més avantguardistes de l’instrument nacional del flamenco”.
Té dos discos publicats, Metamorphosis (1997) i Punto de Fuga (2015), Universal Music.

Actualment és professor de guitarra flamenca a l’ESMUC.

Alfredo Lagos 1
Alfredo Lagos.
Més informació

Accés lliure amb l’aforament limitat a la capacitat de la sala.

Patricia Kopatchinskaja – Tchaikovsky Op. 35.