Publicat el 20 de setembre de 2023

Comparteix a:

Estudiants de l’ESMUC participen en un projecte de recerca sobre noves tècniques d’aprenentatge

Foto Recerca Piano 1


Un grup de 20 estudiants de piano de l’Escola Superior de Música participen en un projecte de recerca sobre noves tècniques d’aprenentatge que s’han demostrat efectives en el món de l’esport. Aquest projecte és una col·laboració entre la Fundació Ciència i Art/Institut de l’Art de Terrassa, l’ESMUC, el Music Technology Group de la Universitat Pompeu Fabra i l’Institut for Sport Science, de la Johannes Gutenberg-University (Mainz-Alemanya). La presentació del projecte i primera sessió de treball amb els participants tindrà lloc el dijous 28 de setembre, a les 14 h, a la Sala d’Orquestra de l’ESMUC.

  • Dijous 28 de setembre

  • 14:00 hores

  • Sala d’orquestra ESMUC


Un total de 20 estudiants de piano de diferents cursos participen en aquest projecte. Els i les pianistes hauran d’estudiar una composició concreta, determinada pel professorat de l’especialitat de l’Escola, durant tres setmanes. S’assignarà els estudiants, aleatòriament, en dos grups. Cadascun seguirà una estratègia d’aprenentatge diferent, que se’ls ensenyarà de forma individual, per tal que cap dels participants sàpiga quina diferència hi ha entre el que fan ells i els seus companys. Tampoc no se’ls donarà, fins al final de l’estudi, informació de quins efectes s’ha demostrat que cadascuna d’elles té en el món de l’esport i els resultats que s’espera obtenir en cada cas. Això es fa per tal de no influir en la motivació i les expectatives dels participants i evitar així la distorsió dels resultats que podria comportar.

Per tal de poder avaluar la seva progressió es faran enregistraments en àudio, vídeo i MIDI al principi, al mig i al final del procés d’aprenentatge i s’analitzarà aspectes concrets de l’execució de l’obra.

Projecte científic

Aquest és un estudi pioner per diversos motius. En primer lloc, pel fet que, tot i que hi ha nombrosos estudis que demostren l’eficàcia d’aquestes tècniques en el món de l’esport i hi ha nombrosos músics que ja les utilitzen en el seu aprenentatge, aquest serà el primer estudi que avaluarà detalladament els efectes en els músics. En segon lloc, perquè és la primera vegada que s’ha aconseguit realitzar un projecte científic amb la participació d’institucions que cadascuna d’elles és referent en el seu terreny.

L’ESMUC participa com a centre docent. L’Institut de l’Art de Terrassa, promotor i coordinador de l’estudi, és un dels principals centres en l’àmbit mundial en l’atenció d’artistes escènics. El Music Technology Group destaca a escala mundial pels seus projectes d’investigació sobre el processament del senyal d’àudio, l’obtenció d’informació musical a partir dels enregistraments i la musicologia computacional. I l’Institut for Sport Science no només ha estat qui ha desenvolupat, pels esportistes, aquestes tècniques d’aprenentatge que s’aplicaran a l’estudi, sinó que, a més, ha fet nombrosa recerca d’alt nivell sobre aquest tema.

S’espera poder fer públics els resultats de la recerca a mitjan 2024.

Més informació

Accés lliure amb l’aforament limitat a la capacitat de la sala.