Dimarts Toca ESMUC: Mestres de la tecla
Cristina Esclápez i el Quartet Metamorfosi.
La proposta del cicle Dimarts Toca ESMUC del 18 de febrer presenta el Quartet Metamorfosi juntament amb la pianista Cristina Esclápez, en un concert que tindrà lloc a les 18:15 h a la sala d’orquestra de l’ESMUC, amb accés lliure fins a completar l’aforament.
Els intèrprets d’aquesta vetllada ens fan aquesta proposta de concert des de la seva voluntat de fer una obertura i un tancament; un tancament del seu pas acadèmic pel centre i una obertura als nous camins professionals que els agradaria recórrer. Aquest camí el fan amb la Cristina Esclapez, com a símbol de tots aquells professors i professores que han sabut tocar les tecles correctes per ajudar-los a créixer tant personalment com musicalment amb un agraïment en forma d’íntim concert de música de cambra.
Els intèrprets del Quartet amb Esclapez ens proposen un concert amb el Quintet amb piano en fa menor op. 34 (ca. 1860) de Johanes Brahms (1833- 1897), una de les obres cabdals de la música de cambra.
Amb 100 anys de diferència, i essent les dues obres de joventut, aquest quintet planteja un diàleg entre compositors i intèrprets, creadors que mitjançant paper i assaig tracen línies emocionals que dibuixen contorns de vida, tant en el passat com en el present.
Dimarts Toca ESMUC
El cicle Dimarts toca ESMUC, la programació estable del centre que inclou música d’estils i compositors diversos, compta amb la participació activa d’alumnat de l’especialitat de Producció i Gestió de l’Escola, com a part del currículum de pràctiques dels seus estudis. L’alumnat participant gestiona l’organització del concert en col·laboració amb els Serveis del centre i s’assegura que públic i músics puguin gaudir d’una experiència musical única en directe.
Quartet Metamorfosi:
El Quartet Metamorfosi neix l’abril de 2023 a l’Escola Superior de Música de Catalunya de la mà d’Ars Movens, una agrupació de músics estudiants a Barcelona. En la seva jove trajectòria han demostrat una gran flexibilitat, desenvolupant-se tant en formació de quartet com en orquestral, passant pel duo, trio, quintet, septet o octet.
A l’ESMUC han treballat amb Kennedy Moretti, Erica Wise i Lorenzo Coppola, i han rebut la influència del Quartet Casals i el Quartet Cosmos, així com de pianistes com ara Cristina Esclapez i Bart van der Roen. Han tocat al Festival Reafina de Badalona i han estat seleccionats en els projectes Musethica 2024 i Resonare 2023-24. Actualment, són agrupació resident al Centre Cívic Fort Pienc.
Cristina Esclapez:
Ha compartit des de sempre la seva vocació per la música de cambra amb músics excel·lents, així com amb els alumnes que ha anat trobant en el camí. Actualment, i des de fa dotze anys, ho fa a l’ESMUC, a Barcelona.
Biografies dels components del Quartet:
Abel Antón
Va començar els estudis musicals a l’IEA Oriol Martorell, finalitzant el grau professional amb el premi d’honor de corda. En el terreny orquestral ha estat membre de la JONC des dels 15 anys i ha participat en la Mahler Chamber Academy 2022 i 2024. Col·labora regularment amb la Camerata Penedès, l’Orquestra del Miracle i l’OMAC. Ha participat en activitats musicals arreu d’Europa, on ha treballat amb Patricia Kopatchinskaja i membres dels quartets Casals, Gerhard, Hagen, Shanghai, Meta4, Kuss i Ysaÿe. A l’ESMUC ha estat alumne de violí d’Abel Tomàs i Yuri Volguin, i de música de cambra de Kennedy Moretti, Erica Wise i Lorenzo Coppola. Actualment, estudia violí barroc al Conservatoire à Rayonnement Régional de Toulouse. És membre fundador del Quartet Metamorfosi i de l’agrupació Ars Movens, i toca amb un violí David Bagué i un arc Gustavo Acosta.
Miguel Angel Castillo
Ha estudiat al Conservatori de Música Simón Bolívar i ha estat integrant de la Orquesta Sinfónica Juvenil de Caracas, amb la qual ha fet diverses gires per Àsia, Europa i els Estats Units. També ha estat concertino de la Orquesta Sinfónica de Caracas a Venezuela. L’any 2022 va participar en el festival “Músics en Residència” junt amb el quartet Cosmos. Actualment, cursa el Grau Superior a l’ESMUC amb Helena Satué, exerceix de concertino associat a la Camerata Internacional de Barcelona i de cap de segons violins de l’Orquestra Franz Schubert Filharmonia. També participa regularment amb la Simfònica del Vallès i a la Simfònica de Sant Cugat. Toca amb un violí David Bagué cedit per l’Escola Superior de Música de Catalunya.
Adela Beiro
Adela Beiro, violista compostel·lana, va començar els seus estudis musicals amb la professora Itsaso Bermejo. En acabar el grau professional, es trasllada a Barcelona per estudiar a l’ESMUC amb Jonathan Brown. Ha rebut classes magistrals de prestigiosos músics com Thomas Riebl, Gérard Caussé, William Coleman i Silvia Simionescu. És membre de la Jove Orquestra Nacional d’Espanya i col·labora amb orquestres professionals com la Franz Schubert Filharmonia i l’Orquestra de la RTVE.
Sergi Garcia
Violoncel·lista barceloní de família musical, s’inicia de ben petit amb el mètode Willems. Fa al grau professional a l’IEA Oriol Martorell amb Gaëtane Duyslaenger i el superior a l’ESMUC amb Cristoforo Pestalozzi, on obtingué matrícula d’honor en l’assignatura de violoncel. En el terreny orquestral participa amb la Jove Orquestra Nacional de Catalunya, Franz Schubert Filharmonia, Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya, entre moltes; destacant com a cap de secció. Ha estat primer premiat en concursos de música de cambra com ”Higini Anglès” i “Joves Músics Ciutat de Mataró” i ha treballat amb Salvador Brotons, Antoni Ros-Marbà, Josep Pons, Isabel Rubio, Manel Valdivieso, Arnau i Abel Tomàs (Quartet Casals), Kennedy Moretti, Lorenzo Coppola, Laura Sanz, Erica Wise, Lluís Claret, Fernando Arias, entre d’altres.
Brahms, Quintet amb piano en fa menor op. 34
I. Allegro non troppo
II. Andante. Un poco adagio
III. Scherzo. Allegro
IV. Finale. Poco sostenuto – Allegro non troppo
Més informació
Accés lliure amb l’aforament limitat a la capacitat de la sala.