TAMU BALI: Jornades de pràctica i pensament al voltant de la cultura balinesa
Fotografia de Xavier Erruz.
Del dimarts 1 d’abril al dijous 10 d’abril tindran lloc les jornades de pràctica i pensament al voltant de la cultura balinesa. El Museu de la Música de Barcelona, juntament amb el Programa de Músiques d’Àsia de l’ESMUC i l’Associació de Gamelan de Barcelona aprofiten la programació del concert ‘Legong’, dedicat a la música per a gamelan balinès i la seva dansa en el marc de Trànsits, per aprofundir en la difusió de la cultura musical de l’illa de Bali. Presenten un programa d’activitats gratuïtes i d’accés lliure que ofereixen la possibilitat d’endinsar-se en aquest món fascinant i desconegut. Les reserves per totes les activitats s’han de fer en aquest correu.
Biografia dels participants
AABG Krishna Putra Sutedja
Krishna Sutedja, nascut a Jakarta el 1993, és músic i compositor especialitzat en gamelan i música electrònica. Format a l’Institut Indonesi de les Arts de Denpasar i a la Codarts University for the Arts de Rotterdam, ha dedicat la seva carrera a la fusió entre tradició i innovació. Actualment, dirigeix el Rumah Budaya Indonesia a Brussel·les i és mestre del Gamelan Barasvara de Barcelona. A més de la seva tasca docent i interpretativa, ha col·laborat en projectes internacionals de creació musical contemporània amb gamelan.
AAB Harjunanthara
Anak Agung Bagus Harjunanthara, nascut a Jakarta el 1997, és un destacat ballarí format a l’Institut d’Arts Indonesi (ISI) de Denpasar, on va obtenir el seu màster. Especialista en dansa tradicional balinesa, ha guanyat nombrosos premis, incloent-hi el primer lloc en el concurs Kebyar Duduk. Ha representat Indonèsia en esdeveniments internacionals i ha fusionat danses tradicionals amb influències modernes. Actualment, dirigeix l’Arjuna Production Art Community a Bali i continua promovent la cultura balinesa arreu del món.
Kendra Stepputat
Doctora en etnomusicologia, Kendra Stepputat és especialista en les arts escèniques balineses. Va començar a estudiar gamelan a Bali el 2001 amb una beca del govern indonesi i des de llavors ha ensenyat gamelan beleganjur a diversos grups d’Alemanya i Àustria. Ha investigat la música i la dansa balinesa, amb especial èmfasi en el kecak. Actualment, és professora associada i directora de l’Institut d’Etnomusicologia de la Universitat de Música i Arts Escèniques de Graz (Àustria).
Kendra Stepputat visita l’ESMUC en el marc del programa Erasmus.
Programa d’activitats
Taller de dansa balinesa
Dimarts 1 d’abril. 11 h. Sala d’Interactius del Museu de la Música
Sessió pràctica d’introducció als passos fonamentals de la dansa balinesa. Es treballaran elements bàsics de postura, gestualitat i ritme corporal, propis d’aquesta tradició escènica. A més, s’emfatitzarà la relació entre el ballarí i el gamelan, tot explorant com les indicacions corporals del ballarí poden marcar canvis de ritme, dinàmica i secció dins la interpretació musical. No cal experiència prèvia per participar-hi.
Dirigit per: AAB Harjunanthara i AABG Krishna Putra Sutedja.
Taller de dansa balinesa amb kipas
Dilluns 7 d’abril. 09:30 h. Aula 109 ESMUC.
Sessió pràctica d’introducció a la tècnica bàsica d’ús del kipas o ventall balinès, un element clau en moltes danses tradicionals. El kipas, utilitzat per accentuar el moviment i reforçar la musicalitat del gest, estructura el contingut del taller i serveix de base per al treball de seqüències, expressió i coordinació amb la música. No cal experiència prèvia per participar-hi.
Dirigit per: Anak Agung Bagus Harjunanthara.
Aproximació a la música i la dansa balinesa
Dimarts 8 d’abril. 11 h. Aula 352 ESMUC.
Exploració teòrica sobre el gamelan, el conjunt instrumental format per metal·lòfons, gongs i tambors que constitueix la base musical de nombroses cerimònies i espectacles a Bali, i la dansa associada, altament codificada i expressiva, que s’hi coordina estretament i té un paper essencial en contextos rituals i artístics.
Presentació a càrrec de: Dra. Kendra Stepputat.
Turismes, arts i identitat a Bali (Sessió 1)
Dimarts 8 d’abril. 14 h. Aula 352 ESMUC.
Col·loqui sobre el concepte de turisme cultural i el seu impacte en la cultura balinesa i el seu patrimoni musical.
Presentació a càrrec de: Dra. Kendra Stepputat
Taller de gamelan beleganjur
Dimecres 9 d’abril. 16 h. Sala d’Interactius del Museu de la Música.
Sessió pràctica d’introducció al gamelan beleganjur, una formació instrumental del gamelan destinada a processons, rituals i actes públics, formada per conjunts portàtils de percussió. El taller se centrarà en la interpretació d’una rutina bàsica per entendre el rol fonamental de cada instrument dins del conjunt. Adreçat a persones amb o sense experiència musical prèvia.
Dirigit per: Dra. Kendra Stepputat
Taller de kecak
Dijous 10 d’abril. 11 h. ESMUC.
Sessió pràctica d’introducció al kecak, una forma coral rítmica i teatral desenvolupada a principis del segle XX, en què un grup d’intèrprets crea un paisatge sonor col·lectiu a través de síl·labes rítmiques com ‘cak’ (‘txac’), sense acompanyament instrumental. Avui dia és també un element destacat en les arts escèniques turístiques de Bali. Es treballaran patrons vocals bàsics i dinàmiques col·lectives. Obert a tothom, sense requisits previs.
Dirigit per: Dra. Kendra Stepputat
Turismes, arts i identitat a Bali (Sessió 2)
Dijous 10 d’abril. 14 h. Aula 353 ESMUC.
Col·loqui sobre el concepte de turisme cultural i l’impacte del turisme en la cultura balinesa i el seu patrimoni musical.
Presentació a càrrec de: Dra. Kendra Stepputat
Amb el suport de:
Més informació
Accés lliure amb l’aforament limitat a la capacitat de la sala.