Concert del conjunt de Percussió: Drumming d’Steve Reich
Conjunt de percussió: bongos
Dimarts 1 d’abril, a les 19:30 hores, tindrà lloc un concert del Grup de Percussió de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). L’alumnat mostrarà el treball fet durant el segon quadrimestre del curs interpretant una de les peces més emblemàtiques per a grup de percussió del S. XX: Drumming d’Steve Reich. L’accés és lliure i gratuït.
Drumming (1971-1972) – Steve Reich
Drumming és una obra composta entre 1971 i 1972 per Steve Reich i es considera una de les peces fonamentals de la música minimalista. Pretén explorar la relació entre el ritme, la repetició i l’evolució gradual dels sons, creant una experiència sonora profunda i meditativa. L’obra s’inicia amb una petita cèl·lula rítmica que es repeteix i es transforma de manera gradual a mesura que es van afegint i combinant instruments.
La partitura de Drumming inclou instruments de percussió com bongos, marimbes i glockenspiels, a més d’una flauta i dos cantants, que creen una textura gairebé hipnòtica. A través d’aquesta combinació, Reich explora el concepte de “phase” en què les reiteracions i les petites variacions van modulant la percepció del temps.
Drumming reflecteix el desig del compositor de submergir l’oient en una experiència de “percepció alterada” a través de l’ús meticulós de l’estructura i l’evolució progressiva del so. La peça es presenta com un viatge musical que es desenvolupa dins d’un espai temporal molt diferent del ritme habitual, portant l’oient a un estat quasi hipnòtic de concentració i sensibilitat rítmica.
És, en definitiva, una obra que es distingeix per la seva capacitat de transitar entre la repetició d’un mateix motiu i la creació d’un nou paisatge sonor amb cada repetició, revelant noves capes d’intensitat i complexitat. Un testimoniatge perfecte el qual Reich defineix com el poder de la repetició per generar una nova forma d’art musical.
Intèrprets
Neus Aznar, flauta
Manel Ferrer, Ivan Mesas, Carles Almiñana, Andreu Bayarri, Martí Cerón, Eudal Colldeforns, Vicente Martínez, Marcel Rebollar Pablo Noda i Javier Alamá, percussió
Pau Sanuy, xiulet
Noa Imán i Júlia Mercader, veu
Miquel Bernat i Lorenzo Ferrándiz, direcció musical
Accés lliure amb l’aforament limitat a la capacitat de la sala.