Publicat el 10 d'octubre de 2023

Comparteix a:

Rodrigo Cuevas, Premi Nacional de les Músiques Actuals 2023

Rodrigo Cuevas Premi

Rodrigo Cuevas.

Per segon any seguit, una persona que ha estudiat a l’Escola Superior de Música de Catalunya ha rebut el Premi Nacional de les Músiques Actuals 2023, que atorga el Ministeri de Cultura i Esport. Si l’any passat el guardó va recaure en la graduada en cant Sílvia Pérez Cruz, enguany el músic destacat és Rodrigo Cuevas, que va estudiar Sonologia. El jurat del premi l’ha distingit per la “singularitat” de la seva obra que “uneix música tradicional folklòrica i música popular contemporània” i ha destacat “la intensitat de la seva música en directe i el seu imaginari summament personal”. El premi està dotat amb 30.000 euros.

Biografia de Rodrigo Cuevas

Rodrigo Cuevas (Oviedo 1985) és un artista multidisciplinari: cantant, compositor, acordionista i percussionista. Va cursar estudis de piano i tuba al Conservatori d’Oviedo i de Sonologia a l’ESMUC. Interessat també en les músiques del món i en les disciplines del cabaret i el circ, la seva revelació artística es va produir durant la seva estada en un petit poble de l’interior de Galícia, on va entrar en contacte amb la música tradicional més pura gràcies a les pandemòniums del lloc.

El 2012 publica el seu primer àlbum en solitari: Yo soy la maga, un disc en què l’electrònica i la música tradicional es fusionaven en una catarsi discotequera. Després va crear la Dolorosa Compañía, un provocatiu duo de revetlla psicodèlica amb el qual va estar viatjant durant tres anys fins a l’estrena del seu primer espectacle en solitari: Electrocuplé, amb el qual va girar per l’underground espanyol. A principis del 2016 publica l’EP Prince of Verdiciu, amb el segell Aris Música, que va ser el punt d’inflexió en la seva trajectòria, passant d’actuar en locals per deu persones a una gira amb més de 100 actuacions per tota la península. Un any més tard publica el seu tercer treball discogràfic, un nou EP tribut a l’artista asturià Tino Casal.

En el seu disc Manual de Cortejo, publicat el 2019 en col·laboració amb Raül Refree, barreja ritmes i melodies asturianes amb la muñeira i les havaneres, entre altres estils. Entre els seus premis, destaquen el Premi al Millor Àlbum de Músiques del Món i Millor Artista Emergent en els premis MIN. Aquest mateix any va estrenar també el seu últim espectacle: Barbián, una zarzuela cabaret amb la qual va estar al Teatre de la Zarzuela, als Estius de la Vila i, més recentment, a la Quadriennal de Praga d’Escenografia i d’Espai Escènic.

El setembre d’aquest mateix any va llançar el seu tercer disc, Manual de Romeria, que va ser precedit per l’estrena de l’espectacle, i amb el qual ja ha recorregut més d’una vintena de ciutats aquest estiu i té confirmades nombroses actuacions fins al 2024 a diferents localitats nacionals i places internacionals de Portugal, Bèlgica, França i Mèxic.

Més informació

Rodrigo Cuevas – Más animal (Video Oficial).