Publicat el 24 de febrer de 2022

Comparteix a:

Recital d’improvisació del pianista Daniel Vidal

Fotografia Daniel Vidal

El recital titulat Preludis i fantasies a càrrec d’aquest Alumni de l’ESMUC ens aproximarà al món de la improvisació i espontaneïtat musicals el proper dimarts 1 de març a les 18.15 h a la Sala 4 de l’Auditori.

Dimarts toca ESMUC: Recital Preludis i fantasies

Dimarts 1 de març, 18.15 h
Sala 4 de l’Auditori

“Aquest recital neix de l’espontaneïtat“. Amb aquestes paraules el pianista Daniel Vidal (1998) presentarà un recital on de la mà de la improvisació i la creació espontània oferirà dos preludis i quatre fantasies amb “un estil plenament individual” i on aquest intèrpret, com a demostració del seu treball improvisatori, demanarà al públic materials musicals per poder-los incloure a les seves obres. El concert, així, serà una veritable oportunitat per traslladar-nos al sempre fascinant món de la sorpresa i llibertat interpretatives del recital de piano, tot cercant en aquest les arrels del que van ser els recitals romàntics on, certament, la plenitud de l’instant creatiu i la inspiració portaven a una construcció musical misteriosa i enigmàtica que el propi Vidal no dubta en afirmar: “per la seva naturalesa és difícil de precisar“.

Daniel Vidal

Daniel Vidal Mialoviez va néixer un dissabte dia 2 de maig de 1998. Va començar els seus estudis de música amb una professora particular als deu anys, a Gelida, i els va continuar a l’Acadèmia musical i cinema Can Salom a Calella de Mar.

Allà va preparar-se les proves d’accés a l’Institut Escola Artístic Oriol Martorell, on va cursar l’ESO i el Batxillerat juntament amb el Grau Professional de Música. Els seus principals professors van ser Maria Girona (piano), Mireia Martín, Esther Vela i Daniel Antolí (llenguatge musical i harmonia) i Vicent Minguet (història de la música), entre d’altres. Un dels punts àlgids d’aquesta època va ser la interpretació de la Rhapsody in Blue de Georges Gershwin amb l’orquestra principal de l’Escola, l’Orquestra Montsalvatge.

Als setze anys va contactar amb l’Institut d’Educació Musical dirigit per Emilio Molina, qui havia estat el seu professor d’improvisació als cursos Improvisa Salamanca des del 2014 fins al 2019. Altres professors rellevants en aquesta formació van ser Juan Manuel Cisneros i Carles Marigó. En complir els divuit anys va superar les proves d’accés de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) on va estudiar i graduar-se en Interpretació Clàssica i Contemporània amb el pianista Denis Losev.

Ha tocat a diferents auditoris, centres, cases i fundacions de Catalunya i Espanya, així com a Alemanya i Rússia com a estudiant convidat. En el primer cas com a solista al Concert per a piano núm.3 en do menor, opus 37 de Ludwig van Beethoven, i en el segon com a integrant d’un grup de música de cambra treballant el Trio en do menor, opus 8 de Dmitri Xostakòvitx. També ha guanyat diferents premis en la modalitat de piano i cambra en concursos com L’Arjau, Joventuts Musicals de Vilafranca, Escola de Música de Barcelona, Escola Isaac Albéniz de Girona, entre d’altres. Actualment, treballa com a professor de piano i llenguatge musical al Col·legi Pare Damián i també com a pianista i repertorista.

Programa

– Preludi d’escalfament

– Preludi amb motius del públic

– Fantasia 1

– Fantasia 2

– Fantasia 3

– Fantasia 4

Daniel Vidal, piano

Notes al programa

Aquest recital neix de l’espontaneïtat. Per la seva naturalesa és difícil de precisar amb paraules. Existeixen, però, alguns fils vertebradors i línies generals que ens poden ajudar a definir-lo.  Per exemple, porto quatre pàgines amb anotacions que em serviran de referència durant la interpretació de les fantasies.
 
Cadascuna d’aquestes orbita al voltant d’un estil o període musical més o menys concret, ja sigui el segle XVIII, el Primer Romanticisme, el Romanticisme tardà i el segle XX. La forma com abordaré cada estil serà plenament individual, és a dir, no em limitaré a seguir uns determinats cànons, sinó que simplement les prendré com a referència.
 
Per constatar que realment estic improvisant demanaré al públic material musical per incloure’l a les fantasies.
                                                                                                                        Daniel Vidal

Consulta la programació del cicle Dimarts toca ESMUC