Publicat el 13 d'abril de 2023

Comparteix a:

L’ESMUC homenatja a Victoria de los Ángeles donant nom a una de les seves aules

Sala Cor

El nom de la soprano barcelonesa Victoria de los Ángeles lluirà a partir d’ara a una aula de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), i, precisament, la que més vinculació podria tenir amb la soprano, perquè està especialment configurada per a la pràctica del cant: la Sala de Cor (A309). Des del 12 d’abril de 2023, aquest espai docent ha passat a denominar-se Sala Victoria de los Ángeles, com a homenatge, i en memòria quotidiana de la cantant.  

Amb motiu del nomenament de la sala, l’ESMUC n’ha aprofitat la inauguració per acollir-hi l’acte de presentació de la nova edició del Primavera LIFE Victoria, l’esqueix primaveral del Lied Festival Victoria de los Ángeles que posa el focus en la formació i el talent jove. Durant l’acte, que va tenir lloc el passat dimecres 12 d’abril, hi van intervenir Núria Sempere, directora general de l’ESMUC; Helena Mora, presidenta de la Fundació Victoria de los Ángeles, i Marc Busquets, director artístic del Primavera LIFE.


Compromís amb el Lied

Aquest nou homenatge a la soprano catalana per part de l’ESMUC forma part de tota una tradició de col·laboracions entre la institució i la Fundació Victoria de los Ángeles. Anteriorment, l’Escola ja havia homenatjat l’artista incorporant el seu nom al Màster de Lied. No obstant això, Núria Sempere ha reafirmat que “amb la nova nomenclatura de la sala, el record de la soprano s’amplifica”. Totes les persones que utilitzin la sala tindran coneixement del seu nom, i gràcies a les nombroses activitats docents, musicals i culturals que s’hi fan, el nom de la cantant apareixerà reiteradament en els diferents elements i canals de difusió d’aquestes activitats.

Amb la Sala Victoria de los Ángeles, l’ESMUC ja té dos espais dedicats a grans dones de la història de la música catalana. L’altre espai honorífic és l’Aula Alícia de Larrocha, que deu el seu nom a la pianista barcelonesa de qui enguany també se celebra el centenari. Aquesta sala es dedica, bàsicament, a la docència del piano.

Segons Helena Mora, presidenta de la Fundació Victoria de los Ángeles, “la relació amb l’Escola Superior de Música de Catalunya es remunta des dels inicis de la Fundació ara fa quinze anys”. Cal remarcar que les partitures que van pertànyer a la soprano estan dipositades a l’ESMUC, i que a través de les beques que la Fundació atorga anualment als estudiants de l’Escola (així com les classes magistrals i el mateix màster), gran part de l’alumnat que surt de l’ESMUC és qui més endavant acaba participant en les actuacions del LIFE Victoria.

La Sala Victoria de los Ángeles

La fins ara denominada Sala de Cor (A309), situada en la tercera planta de l’ESMUC acull principalment les activitats vinculades a la pràctica del cant coral, tot i que, a causa de les seves dimensions també es fa servir com a espai polivalent, per a la pràctica de qualsevol altra especialitat interpretativa, i per la realització d’activitats acadèmiques i culturals.

La Sala Victoria de los Ángeles té una superfície de 83 metres quadrats i una capacitat per a 71 persones assegudes. Té una disposició amb grades per facilitar la realització d’activitats corals, i, com tots els espais docents, està dissenyat tenim en compte l’acústica necessària, amb sostres alts, recobriments de fusta i el cortinatge adient. També disposa d’un piano de cua, equip audiovisual, accés wifi i sensor de clima.

Sala Victoria De Los Ángeles

Marc Busquets, Helena Mora i Núria Sempere.

Classes magistrals del LIFE Victoria a l’ESMUC

Amb l’objectiu de reforçar la vessant acadèmica d’aquest conveni, durant la jornada es van anunciar noves classes magistrals que s’oferiran al llarg del mes de maig, pensades expressament per enriquir la formació de l’alumnat de Lied. En primer lloc, Stéphane Degout i Simon Lepper n’oferiran unes al voltant de Schubert i la mélodie (del 3 al 5 de maig, a l’ESMUC i el Museu de la Música), amb concert final el mateix 5 de maig a les 17 h. Ambdós artistes encapçalen la programació del LIFE Victoria 23, enguany dedicada a la relació entre Schubert i Victoria de los Ángeles, i ja disponible al seu lloc web.

D’altra banda, molts dels noms que més destaquen d’aquest programa (com Sholto Kynoch, Manuel Capdevila, Sílvia Pujalte i Albert Ferrer-Flamarich) també visitaran Barcelona per oferir-hi masterclasses a la Llibreria Byron, que s’uneix a aquesta tasca col·lectiva d’ampliar l’abast del Lied. Aquestes tindran lloc el 16, 17, 19 i 20 de maig.


Més informació

Primavera LIFE Victoria 23

Fundació Victoria de los Ángeles

Màster de Lied Victoria de los Ángeles

Centenari Victoria de los Ángeles
Fundació Victoria de los Ángeles Logo
Primavera Life Logo