Publicat el 2 d'abril de 2025

Comparteix a:

Jornada i concert ‘La Barcelona negra. Històries de música i racialització’

Barcelona Negra

Àfrica i les seves músiques han estat una presència constant en la història de la ciutat. El Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) i l’Escola Superior de Música de Catalunya organitzen, el dijous 10 d’abril, la jornada ‘La Barcelona negra. Històries de música i racialització’, que vol posar en relleu els rastres patrimonials d’aquesta presència, diverses visions musicals històriques de la negritud des del segle XVII, així com les aportacions culturals recents de les persones afrodescendents a la ciutat.

L’activitat està coordinada per Josep Pujol Coll, professor del Departament de Musicologia de l’ESMUC, està estructurada en dues taules de ponències, i clourà amb un concert a càrrec del grup de gòspel de l’ESMUC, sota la direcció de Didier Likeng.

Les diferents activitats que conformen el programa tindran lloc des de les 10:30 hores a la Sala Martí l’Humà del MUHBA, i el concert final es farà a les 18:30 hores a la Capella de Santa Àgata

  • Dijous 10 d’abril

  • 10:30 hores. Concert a les 18:30 hores

  • MUHBA / Capella de Santa Àgata


Àfrica i les seves músiques han estat una presència constant en la història de Barcelona. Ho podem constatar en la imatgeria festiva i activitats musicals que han anat construint certes imatges de la negritud, però també amb la llarga tradició d’afrobarcelonins que, amb la seva activitat musical, han contribuït decisivament a enriquir i diversificar l’oferta cultural de la ciutat. De vegades amb topades infames, de vegades amb complicitat, aquesta és una llarga història que mereix ser abordada des d’una recerca crítica i polièdrica, com les que es presenten en aquesta trobada, que abasta temàtiques des del segle XVI fins a l’actualitat.

La jornada començarà a les 10:30 h amb la presentació institucional, seguida a les 10:45 h d’un breu repàs a la sessió anterior, celebrada al MUHBA l’11 d’abril de 2024, dedicada a la música a Barcelona en temps convulsos, amb la intervenció d’Anna Costal. A partir de les 11:00 h s’iniciarà la taula del matí amb la ponència ‘Provinença és poder: els instruments africans al Museu de la Música de Barcelona’, a càrrec de Marisa Ruiz. A les 11:45 h, Àfrica Tiñana aprofundirà en les ‘Referències a la música i als instruments africans al llegat de Josep Ricart i Matas’, i a les 12:30 h Josep Pujol oferirà una mirada històrica amb ‘La negritud catalana a escena: un passeig diacrònic (s. XVI – XIX)’. El matí conclourà a les 13:15 h amb un debat i torn obert de paraules.

La taula de la tarda començarà a les 15:30 h amb la intervenció d’Ilaria Sartori i Gnawa Vibrations, que parlaran de ‘Set colors, tres cordes, una xarxa en moviment: músiques, rituals i comunitats gnawa a Barcelona’. A les 16:15 h, Daniel Vilarrubias abordarà ‘Alteritat festiva: dels balls de Negrets a les cavalcades de Reis (s. XVI-XXI)’, i a les 17:00 h, Jaime del Blanco presentarà la figura de ‘Robert “Juice” Wilson al Harlem barceloní’. A les 17:45 h tindrà lloc el segon debat amb els ponents de la tarda. La jornada es clourà amb un concert a les 18:30 h a la Capella de Santa Àgata, a càrrec del grup de gòspel de l’ESMUC, sota la direcció de Didier Likeng.

Likeng és el professor de cor de gòspel de l’ESMUC des del 2005. Originari del Camerun, nascut a Yaundé i establert a Bèlgica, es un músic amb una àmplia experiència en direcció i als escenaris. És multiinstrumentista, cantant, compositor, arranjador i també productor artístic, amb més de 150 àlbums per a diferents artistes.

Programa

Programa 

10:00 h Presentació de la jornada. 
10:45 h Resum de la jornada anterior, organitzada al MUHBA, l’11 d’abril del 2024, sobre la música a Barcelona en temps convulsos: de la gloriosa a la primera República (1868-1874), amb Anna Costal (coordinació científica de la jornada i professora de l’ESMUC). 

Taula del matí 

11:00 h ‘Provinença és poder: els instruments africans al Museu de la Música de Barcelona’, a càrrec de Marisa Ruiz (Museu de la Música).
11:45 h ‘Referències a la música i als instruments africans al llegat del primer director i conservador del Museu de la Música: Josep Ricart i Matas (1893-1978), preservat a la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi”, a càrrec d’Àfrica Tiñana (Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi).
12:30 h ‘La negritud catalana a escena: un passeig diacrònic (s. XVI – XIX)’, a càrrec de Josep Pujol (ESMUC).
13:15 h Debat amb els tres ponents i torn obert de paraules.
 
Taula de la tarda 

15:30 h ‘Set colors, tres cordes, una xarxa en moviment: músiques, rituals i comunitats gnawa a Barcelona’, a càrrec de Ilaria Sartori & Gnawa Vibrations (ESMUC).
16:15 h ‘Alteritat festiva: dels balls de Negrets a les cavalcades de Reis (s. XVI-XXI)’, a càrrec de Daniel Vilarrubias (doctor per la UAB).
17:00 h ‘Robert “Juice” Wilson al Harlem barceloní’, a càrrec de Jaime del Blanco (doctorand per la UB).
17:45 h Debat amb els tres ponents i torn obert de paraules.
 
Concert

18:30 h a la Capella de Santa Àgata. Grup de gòspel de l’ESMUC. Didier Likeng, direcció.

Més informació

Nota de premsa ESMUC
Web del MUHBA 
Díptic jornada i concert