Publicat el 3 de juny de 2024

Comparteix a:

El Gran Conjunt Simfònic de l’ESMUC interpretarà ‘Les espaces acoustiques’

Orquestra Simfonica De Lesmuc 1

Orquestra Simfònica de l’ESMUC el passat mes de gener de 2024. Arxiu.

L’Orquestra Simfònica de l’ESMUC tancarà, dimarts 18 de juny (19 h) a la Sala 1 Pau Casals de l’Auditori, el cicle de Grans Conjunts de primavera 2023-24 amb la interpretació de Les espaces acoustiques de Gérard Grisey. El concert serà dirigit per Ernest Martínez Izquierdo i comptarà amb la participació d’un ensemble de professorat de l’Escola encapçalat per Jonathan Brown com a violista solista i format per Júlia Gállego, Helena Satué, Xavier Castillo, José Vicente Castelló, Àlex Tentor, Erica Wise i Uxia Martínez Botana.

  • Dimarts 18 juny.

  • 19:00 hores

  • Sala 1 Pau Casals.

  • Entrades a 10€ en aquest enllaç.


El concert, estructurat en les sis peces de l’obra, explora totes les possibilitats harmòniques, espectrals, temporals i instrumentals en una de les composicions més ambicioses de la història de la música en termes compositius i artístics. Les espaces acoustiques de Gérard Grisey és una obra de culte composta durant la segona meitat del segle XX en una creació de gran format. Dins de l’obra completa hi ha sis peces que van des de la viola solista, primera peça de l’obra, fins a l’Épilogue per a quatre trompes solistes i gran orquestra. En paraules del mateix compositor: “l’obra és un laboratori sonor”. El concert es podrà escoltar a l’Auditori 50 anys després de la seva composició. 

El Gran Conjunt Simfònic de l’ESMUC

L’Orquestra Simfònica de l’ESMUC forma part dels Grans Conjunts, les formacions de caràcter estable que constitueixen la formulació visible de l’activitat acadèmica instrumental de l’Escola Superior de Música de Catalunya, conjuntament amb la Cobla, el Conjunt de Música Antiga, la Banda, la Big Band, l’ESMUC Jazz Project i els conjunts de Música Tradicional i Flamenco. 

La presència d’alumnat a l’Orquestra Simfònica de l’ESMUC, com a Gran Conjunt, té una component d’avaluació perquè forma part del currículum. En virtut de la interdisciplinarietat del centre, els estudiants de les diferents especialitats instrumentals poden participar en les diferents agrupacions, la qual cosa complementa la seva formació musical i enriqueix el col·lectiu. 

Al llarg d’una setmana d’assajos, els estudiants participants treballen amb el director de la formació, amb dinàmiques professionals que els aporten una experiència real de cara a mostrar els resultats del seu treball i que els atorgarà un excel·lent bagatge en el seu futur com a intèrprets. 

L’Orquestra de l’ESMUC ha estat dirigida per Salvador Mas, Jaime Martin, Enrique Mazzola, Patrick Cohen-Akenine, Lutz Köhler, Jordi Mora, George Pehlivanian, Edmon Colomer, Xavier Puig, Francesc Prat, Ernest Martínez Izquierdo i Diego Naser, entre altres. 

El compositor, Gérard Grisey

Gérard Grisey és un dels compositors pioners del moviment espectralista de música contemporània amb una potent producció de més d’una trentena d’obres compostes malgrat la seva prematura mort amb 52 anys. 

El compositor francès va declarar més d’una vegada que les seves principals influències havien estat Messiaen, Stockhausen i Ligeti i que ells li havien ensenyat a escoltar, en paraules seves, “la carn mateixa de la música” i no només el llenguatge que la transmet. I és que el material que inspirava a Grisey era la física del so i la capacitat de l’escolta humana, conceptes que van suposar un gir copernicà en la creació sonora. 

Així, reaccionant als gustos de la generació que el va precedir, que aplicaven a la composició musical processos abstractes i compartimentats, i amb un pensament científic, Grisey va revolucionar la manera de fer música i d’escoltar-la. Ara, el que prevalia era la naturalesa acústica dels sons, i la realitat de la percepció de l’oient en sentir els sons de la música.

Programa

Les espaces acoustiques de Gérard Grisey: 
 
1. Prologue [per viola sola] 
2. Périodes: per sette strumenti 
3. Partiels: pour 18 musiciens 
4. Modulations: pour 33 musiciens 
5. Transitoires: pour grand orchestre 
6. Épilogue: pour 4 cors [trompes] et grand orchestre

Intèrprets

Orquestra Simfònica de l’ESMUC 
Jonathan Brown, viola 
Júlia Gállego, flauta 
Xavier Castillo, clarinet 
José Vicente Castelló, trompa 
Helena Satué, violí 
Erica Wise, violoncel 
Uxia Martínez Botana, contrabaix 
Àlex Tentor, guitarra
Ernest Martínez Izquierdo, direcció


Accés amb entrada.

Orquestra Simfònica I Grans Conjunts I Maig 2022 I ESMUC.