Publicat el 8 de maig de 2024

Comparteix a:

Primavera musical dels Grans Conjunts de l’ESMUC

Esmuc Grans Conjunts Gener 2024 1 1

ESMUC Jazz Project. Arxiu.

El cicle de Grans Conjunts de l’Escola Superior de Música de Catalunya torna amb la primavera amb cinc diferents concerts de les grans formacions musicals que posaran punt final al curs 2023-2024. Les propostes, de diferents especialitats, són les actuacions de la Big Band, la Cobla, el Conjunt Flamenco i dos projectes simfònics, entre els quals destaca la interpretació de Les espaces acoustiques, una monumental obra de Gérard Grisey, que tindrà lloc dins la programació de L’Auditori, amb la participació d’un ensemble de professorat i l’Orquestra Simfònica de l’ESMUC. Els concerts són d’accés lliure amb aforament limitat a la capacitat de la sala o de preu reduït.

  • Del 13 de maig al 18 de juny de 2024

  • Consulteu la programació.

  • Diferents espais. Consulteu programa.


En aquesta nova edició, la diversitat d’estils i formats que sempre caracteritza aquests concerts són una mostra actual de la pluralitat i abast de l’oferta formativa de l’ESMUC i que es mostren a la ciutadania perquè pugui conèixer la feina docent i els resultats que es desenvolupen al centre públic d’ensenyaments artístics superiors de música de Catalunya. Els concerts són d’accés gratuït o amb uns preus molt reduïts.

Programació d’impacte

Obre el cicle el concert de la Big Band de l’ESMUC que tindrà lloc el dilluns 13 de maig, amb la direcció del professor, pianista i compositor, Lluís Vidal. En aquest concert també hi participarà com a contrabaixista solista, l’artista convidada Linda May Han Oh, que inclourà diferents obres pròpies en el programa de la formació.

Maig conclourà amb un encontre entre dues formacions, l’Orquestra Simfònica de l’ESMUC i la Franz Schubert Filharmonia que es farà al llarg dels dies previs amb tres concerts, el 24 de maig a Tarragona, el dia 25 a Sant Cugat i l’endemà al Palau de la Música. La formació serà dirigida per Tomàs Grau i comptarà amb la pianista ucraïnesa Anna Fedorova. Les dues formacions interpretaran La Consagració de la Primavera, d’Ígor Stravinski, i el Concert núm. 3, de Rachmaninov, al Palau de la Música Catalana, i dins de la programació de l’equipament musical. La formació també farà el concert el divendres 24 de maig al Teatre de Tarragona i l’endemà al Teatre-Auditori Sant Cugat.

El mes de juny començarà amb dues propostes de música tradicional. La primera és el Gran Conjunt Flamenco que sota la direcció de Jorge Pardo, compositor, flautista i saxofonista lligat a la història de la música flamenca i a la llegenda de Paco de Lucía. L’alumnat de l’especialitat oferirà un concert amb les àmplies sonoritats musicals que ben segur Pardo incorporarà a la formació a través dels diferents pals flamencos. El concert tindrà lloc el 7 de juny a la Sala 4 Alícia de Larrocha ESMUC.

La Cobla en aquesta ocasió serà dirigida per Bernat Castillejos i presenta un programa ben interessant, dedicat als germans Lamote de Grignon. Amb el títol Els Lamote de Grignon i la tradició simfònica a Barcelona, la formació interpretarà obres dels compositors i d’altres figures de la música de cobla, com ara Toldrà, Casals, Ros Marbà o Brotons. El concert es fa a la Sala 2 Oriol Martorell de L’Auditori.

El colofó d’or d’aquest cicle es fa amb un projecte simfònic d’impacte. El 18 de juny, el Gran Conjunt Simfònic de l’ESMUC amb la direcció d’Ernest Martínez Izquierdo i amb la participació d’un ensemble de professorat de l’Escola encapçalat per Jonathan Brown, Julia Gallego, Helena Satué, Xavier Castillo, José Vicente Castelló i Uxia Martínez Botana, interpretaran l’obra Les espaces acoustiques (integral), de Gérard Grisey.

Dins la programació de L’Auditori, Els Espais Acústics és una de les obres més ambicioses de la història de la música en termes compositius i artístics. Estructurada en sis peces que es poden interpretar independentment, Els Espais Acústics, és una exploració de les possibilitats harmòniques, espectrals (és a dir, dels sons que conté un so) i temporals, però també instrumentals, ja que el cicle s’obre amb una obra per a viola solista i el dispositiu instrumental va augmentant fins que el cicle acaba amb el monumental Épilogue, per a quatre trompes solistes i gran orquestra. El concert tindrà lloc a la Sala 1 Pau Casals de L’Auditori.

Els Grans Conjunts

Des de l’inici de l’Escola, l’alumnat que cursen especialitats interpretatives, així com els provinents dels màsters (de Jazz, Flamenco, Interpretació de la Música Clàssica i Contemporània o de la Música Antiga) finalitzen el quadrimestre amb un concert públic, de les mateixes característiques i nivell d’exigència que els concerts professionals, que serveix per mostrar els resultats assolits durant el període d’assaigs intensius que el precedeix.

Dirigides tant per professorat de l’Escola com per convidats externs, les diverses formacions que integren el cicle han anat creixent en nombre i en popularitat. Actualment, són una mostra visible de la diversitat d’estils que conviuen i interactuen dins l’ESMUC, i una excel·lent ocasió per al públic, que pot assistir generalment de franc o a preus molt reduïts a concerts de primer nivell.

La informació dels concerts

13 de maig. Big Band. Dirigit per Lluís Vidal. Amb la participació de l’artista convidada Linda May Han Oh (contrabaix). Sala 2 Oriol Martorell de L’Auditori. 19 h. ​Accés lliure.

26 de maig. Orquestra Simfònica de l’ESMUC i Schubert Orquestra. Direcció de Tomàs Grau. Amb Anna Fedorova (piano). La Consagració de la Primavera i Concert núm. 3, de Rachmaninov.Palau de la Música. 17.30 h. Accés de pagament.
Divendres 24 de maig. Teatre Tarragona. 20 h
Dissabte 25 de maig. Teatre-Auditori Sant Cugat. 20 h.

7 de juny. Gran Conjunt Flamenco. Direcció, Jorge Pardo. Sala 4 Alícia de Larrocha ESMUC. 19 h. Accés lliure.

10 de juny. Gran Conjunt Cobla. Direcció de Bernat Castillejos. Els Lamote de Grignon i la tradició simfònica a Barcelona. Sala 2 Oriol Martorell de L’Auditori. 19 h. Accés lliure.

18 de juny. Gran Conjunt Simfònic. Direcció: Ernest Martínez Izquierdo. Amb Jonathan Brown, Julia Gallego, Helena Satué, Xavier Castillo, José Vicente Castelló i Uxia Martínez Botana. Ensemble de professorat més l’Orquestra de l’ESMUC. Les espaces acoustiques integral. De Gérard Grisey. Dins de la programació de L’Auditori. Sala 1 Pau Casals de L’Auditori. 19 h. 10 euros.

Més informació

Grans Conjunts de l’ESMUC
Palau de la MúsicaLa consagració de la primavera
L’AuditoriLes espaces acoustiques


Consulteu l’accés als diferents concerts. Els concerts en programació a L’Auditori i Palau de la Música són de pagament.

Cobla | Grans Conjunts | Gener 2024 | ESMUC.