Publicat el 18 de gener de 2022

Comparteix a:

El Gran Conjunt Simfònic inaugura la programació dels 20 anys d’ESMUC

Grans Conjunts Orquestra Simfonica Esmuc Francesc Prat Fotografia Carlos Gracia

Divendres 21 de gener, a les 19:30, tindrà lloc el concert inaugural de la programació especial Grans Conjunts 20 anys d’ESMUC amb el Gran Conjunt Simfònic.

Sota la direcció de Francesc Prat, aquesta formació oferirà fins a quatre estrenes combinades amb una important pàgina del cànon orquestral del segle XX com ho són les pocs interpretades Danses concertants (1942) d’Igor Stravinsky (1882-1971). Aquesta presència canònica de la música del segle XX acompanyarà altres obres de nova creació del nostre país que mostraran diferents universos musicals.

La clavicembalista Tomoko Matsuoka, amb la col·laboració especial del bailaor Juan Ramírez, es sumaran al guitarrista flamenc Eduard Resina per a la interpretació del Doble Concert per a guitarra flamenca i clavicèmbal (2021) del mateix Resina. Es tracta d’una obra que troba la seva gènesi en la primera obra composta pel compositor i que era original per a guitarra i piano. El fet de poder interpretar aquella primera peça als Estats Units en la versió per a guitarra i clavicèmbal el va portar a la promesa personal de compondre algun dia un concert per aquests dos instruments. Gairebé quaranta anys després, podrà escoltar-se aquest concert fruit d’una maduresa en la seva consciència compositiva i haver-lo fet adonar de com «el so del clavicèmbal sempre m’ha semblat bàsic, en el sentit d’essencial, sense el recurs a modular les dinàmiques ni a una ressonància sostinguda i vaporosa, és un so extremadament efímer i en aquest sentit molt terrenal. Podem fer una reflexió en la mateixa línia respecte de la música flamenca, una forma d’expressió tan bàsica i vital que escapa a qualsevol concepció estètica i ideològica. La seva força no deriva de cap voluntat de bellesa, ni les seves lletres tenen cap propòsit de denúncia social. Són expressió pura, immediata (sense mediació) d’una gran necessitat d’expressar el ser, ara i aquí. Res més».  

El concert, però, també afegirà les estrenes de tres compositores més, totes elles alumni de la mateixa ESMUC. Es tracta de les compositores Ariadna Alsina de qui s’interpretarà la seva obra Flocking per a 18 instruments i electrònica, Marina Ortega (Pyry) i Núria Giménez amb L’ombre du rêve. Es tracta de tres obres que, malgrat compartir la seva contemporaneïtat, assenyalen horitzons i estètiques diferents. Així, si l’obra d’Ortega es basa en les exploracions harmòniques i la d’Alsina en l’ús de sons de camp extrets a transports públics i carrers concorreguts, la de Giménez és una autèntica indagació entre els móns del somni i la mateixa realitat.

Aquest concert inaugural s’erigeix, així, com una veritable declaració d’intencions de com assolir un relat orquestral a favor de la música de nova creació, de la música canònica del segle XX, així com també de la més que necessària i progressiva inclusió a les programacions simfòniques de la creació realitzada per dones compositores. 

El concert serà dirigit pel director d’orquestra i compositor Francesc Prat que s’acosta a la música amb una mentalitat oberta i que reparteix el seu temps entre el repertori simfònic, l’òpera i la creació contemporània, per la que hi sent una particular afinitat. Aquest interès l’ha situat a l’escena de la música d’avui en dia, particularment a Suïssa i Espanya, així com l’ha permès dirigir projectes en esdeveniments tant diversos com el Lucerne Festival, ArtBasel, Berlinale o Festival Sónar de Barcelona.

Gran Conjunt Simfònic

Divendres 21 de gener, a les 19:30
L’Auditori – Sala 2, Oriol Martorell