Estètica de la mélodie française
Tipus: Optativa (OP)
Matèria: Melodie française
ECTS: 2
Hores presencials lectives: 12
Altres hores presencials: 8
Hores per treballs dirigits (no presencials): 5
Hores per estudi i aprenentatge autònom: 25
Departament: Música clàssica i contemporània
Competències que es desenvolupen en l’assignatura
Competències generals (transversals):
CG1: Demostrar que té les habilitats, coneixements i la comprensió artística en el camp de la música, per a ampliar-los i millorar-los i, així, facilitar les propostes innovadores en projectes interpretatius.
CG2: Ser capaç d’aplicar les seves habilitats, coneixements i comprensió artística, així com la capacitat de resolució de problemes en situacions noves o poc conegudes i en contextos multidisciplinaris relatius al seu camp d’estudi.
CG4: Poder comunicar les seves opcions i conclusions artístiques, així com els seus coneixements i raonaments fonamentals que les sustenten, a públics especialitzats i no especialitzats de manera clara i sense ambigüitats.
CG5: Adquirir les habilitats d’aprenentatge, automotivació i habilitats pràctiques i creatives, que els permetin la constància en l’estudi i en la forma de treball independent i autònom.
CG7: Demostrar que posseeix la capacitat crítica per a aplicar-la en projectes interpretatius i musicològics.
Competències específiques:
CE1: Adquirir un profund coneixement de la relació entre els seus estudis pràctics i teòrics, i utilitzar-los per a reforçar el seu propi desenvolupament artístic.
CE2: Desenvolupar un coneixement basat en un sentit crític i analític del repertori del seu itinerari d’especialització.
CE3: Conèixer els criteris interpretatius específics del seu itinerari.
CE4: Aprofundir en repertori derivats de la pròpia especialitat.
CE5: Expressar musicalment en duo (cantant-pianista) de manera fonamentada en el coneixement i domini de la tècnica instrumental, corporal i cambrística, així com de les variants estilístiques, en la seva àrea d’especialització.
CE6: Desenvolupar i potenciar aptituds per a la lectura i la improvisació sobre el material musical per tal d’aplicar-les on sigui rellevant segons l’especialització.
CE7: Ser capaç d’aplicar el coneixement sobre els elements comuns i patrons d’organització de la música per tal d’expressar els seus propis conceptes artístics.
Resultats de l’aprenentatge (objectius generals)
CE1, CE3: Aportar fonts documentals que demostrin un coneixement més profund i informat del repertori que s’està estudiant: compositor, context social i estil.
CE2, CE7: Davant d’una peça o repertori determinat, que l’estudiant sigui capaç de defensar amb fonamentació una determinada interpretació.
CE4: Preparar un repertori específic suficient i substancial.
CE5, CE6: Aplicar tots els recursos teòrics i pràctics a la interpretació instrumental per tal que el resultat musical sigui fidel a l’estil del repertori.
Continguts
-Estètica de la Mélodie française
-Filosofia i arts dins del context cultural de la mélodie française
-Música i literatura en relació a la mélodie française
-Sensibilització a la poètica francesa
-Consideració de la paraula com a vivència
-Repertori específic de la mélodie française
-Tècnica de l’instrument que permeti abordar la interpretació de la mélodie.
-Tècniques mnemotècniques i de comunicació en públic tant en un escenari com davant d’un tribunal.
Metodologia d’impartició
La metodologia d’ensenyament-aprenentatge en les classes comporta un treball de seguiment del progrés de l’estudiant i de guiatge. El treball autònom comporta l’estudi personal i la preparació dels materials a treballar a classe.
Sistemes d’avaluació
El sistema d’avaluació és l’avaluació contínua, fonamentada en una avaluació diagnòstica i concretada en una avaluació sumativa que dona lloc a la qualificació final. L’avaluació contínua es realitza a través de diferents registres d’avaluació derivats d’activitats concretes d’avaluació com el progrés a classe i la realització d’audicions o concerts.