Publicat el 3 de juliol de 2025

Comparteix a:

El professor Albert Mora visita Oslo com a avaluador extern a través d’IN.TUNE

Albert Mora

Albert Mora.

Albert Mora, professor de flauta a l’Escola Superior de Música de Catalunya, va visitar Oslo (Noruega) fa unes setmanes com a avaluador extern a través de la xarxa universitària europea IN.TUNE, a la qual pertany l’ESMUC. Concretament, Mora va participar com a examinador a la NMH (Norwegian Academy of Music), una institució reconeguda internacionalment.


Una veu externa

En comparar les dues institucions, Albert Mora destaca el sistema d’utilització d’avaluadors externs:
“L’avaluació sempre ha estat responsabilitat exclusiva dels tres professors de flauta de l’ESMUC. Ara que he experimentat aquest sistema, estic convençut que introduir-lo en el futur seria molt beneficiós”.

L’Albert creu i espera que la seva perspectiva externa hagi aportat als estudiants noves idees útils per al seu desenvolupament futur, complementant el que descriu com l’excel·lent treball que fan amb els seus professors.

El professor també destaca “l’amabilitat de tres docents de la NMH, que em van animar a compartir lliurement les meves impressions dels recitals, tant amb ells com directament amb els estudiants examinats”.

Treball en equip

Mora destaca la col·laboració entre el professorat de l’Acadèmia, que descriu com un gran exemple de treball en equip. “El diàleg entre el professorat després de cada recital va ser molt interessant per a tots nosaltres, ja que comparàvem i discutíem diferents punts de vista sobre aspectes tècnics i musicals”, i afegeix que li agradaria també poder desenvolupar més aquest enfocament a l’ESMUC.

Teoria i pràctica

Una diferència important entre els models de les dues institucions és el requisit que els estudiants completin un projecte de recerca al final dels seus estudis. A Barcelona, això inclou els estudiants de grau i màster, mentre que a la NMH només és obligatori per als estudiants de màster. En aquest sentit, Mora creu que la part de recerca pot interferir en la capacitat dels estudiants per concentrar-se plenament en el recital final. També va observar que els requisits de nivell de postgrau per als projectes de recerca són més exigents a l’ESMUC que a Oslo. A la NMH, es posa més èmfasi en els resultats pràctics i interpretatius. El professor de flauta explica que troba “aquest enfocament vàlid, tot i que podria ser útil que els estudiants rebessin una orientació més detallada sobre com elaborar un projecte de recerca que compleixi estrictament els estàndards acadèmics.

Conclusió final

Albert Mora conclou la seva conversa explicant que va marxar d’Oslo “amb una impressió molt positiva de la NMH i del seu departament de flauta, amb qui vaig tenir una comunicació excel·lent i un intercanvi enriquidor d’idees i experiències”. I espera “sincerament mantenir el contacte amb ells en el futur”.

Avaluació internacional

En l’àmbit internacional de l’educació musical, garantir una avaluació coherent i de qualitat a través de les fronteres és alhora un repte i una oportunitat. Per això, l’Aliança IN.TUNE està construint un sistema d’intercanvi d’avaluadors externs internacionals — com a part del seu compromís més ampli amb la qualitat, l’excel·lència i la col·laboració a escala europea.

L’Aliança IN.TUNE ha iniciat un sistema d’intercanvi d’avaluadors externs amb l’objectiu de promoure l’excel·lència artística i educativa mitjançant la incorporació de perspectives internacionals en els processos d’avaluació. En la fase pilot, professorat d’universitats sòcies han participat en tribunals d’exàmens de recerca de màster, com el celebrat al Royal Conservatoire The Hague. Les experiències compartides per docents d’Oslo, Viena i Belgrad han posat en valor la riquesa d’aquestes col·laboracions, tant per als estudiants com per als mateixos avaluadors.

Aquests intercanvis no només milloren l’avaluació, sinó que també afavoreixen l’intercanvi pedagògic, la comprensió mútua dels estàndards artístics i l’enriquiment professional. Per a docents com Fèlix Pastor (ESMUC), el valor rau en el diàleg viu amb col·legues i en la reflexió compartida sobre la pràctica docent. IN.TUNE veu aquesta iniciativa com una eina clau per a la millora de la qualitat i l’alineació internacional dels estudis superiors de música: “Participar en l’intercanvi ens permet interactuar amb els nostres col·legues en un procés viu. Treballem amb ells. Les converses que tenim són una finestra a com pensem i fem les coses, a la nostra relació amb l’alumnat i a com això influeix en la nostra pràctica. És molt diferent dels intercanvis més passius o expositius que tenim en reunions més tradicionals.”

Més informació

Albert Mora – Karst de Jong, Barcelona Flute Convention 2012