Publicat el 22 de desembre de 2022

Comparteix a:

Mobilitat Erasmus: El professor Pedro González al festival Crossroads de la Universitat Mozarteum

1122 Crossroads22 Thu Concert 1306 Pedro Gonzalez

El professor Pedro González ens explica la seva experiència i les activitats realitzades  a la Universitat de Salzburg

D’igual manera que l’alumnat de l’ESMUC participa en programes de mobilitat i intercanvi amb institucions d’ensenyaments superiors de música europeus, el professorat també intervé en programes d’intercanvi, invitacions i projectes internacionals. En aquest cas, del 24 al 28 de novembre, el professor Pedro González, del departament de Creació i Teoria Musical, ha estat convidat per l’Institute fur Neue Music i l’Studio for Electronic Music de la Universitat de Salzburg (Àustria), per duur a terme diferents activitats i participar en el festival Crossroads.
 
González va ser convidat pels professors Achim Bornhöft i Marco Döttlinger per impartir dues classes magistrals sobre composició multimèdia, i la recerca científico-artística transdisciplinària. També va protagonitzar una conferència titulada “Tangencies. Developing interdisciplinary methods for composition and performance in Western art music”, on va parlar sobre el projecte de recerca artística que va donar lloc a la creació de les peces contingudes a la seva sèrie Tangències.
 
Durant la seva estada, González va estrenar l’obra Plasma, interpretada per l’Ensemble NAMES, que recentment han guanyat l’Ensemble Prize de l’Ernst von Siemens Musikstiftung.

Pedro González Composició Esmuc (1)
1122 Crossroads22 Thu Concert 1271 (1) (1)
Crossroads Lectures (1)

Pedro González Fernández imparteix a l’ESMUC les assignatures de Fonaments d’acústica, síntesi i edició de so, Improvisació Contemporània, Generació i manipulació d’imatges i il·luminació per ordinador, i Improvisació III. Aquesta és la crònica que Pedro González ha fet com a resum de la seva estada a Àustria:
 
Durant la meva estada, vaig donar una conferència i una masterclass sobre metodologies de recerca per a la pràctica multimèdia dirigida als alumnes de la universitat, seguida per una xerrada de la compositora Sarah Nemstov sobre sintetitzadors modulars i espai. També vaig impartir classes de composició a estudiants amb bagatges musicals molt diversos. Vaig treballar amb ells aspectes tècnics de les seves peces per preparar les sessions de lectura i assajos que tindrien lloc a finals de la setmana.
 
A més de la docència, un dels moments més destacats de l’estada va ser l’estrena de la meva peça “Plasma” al festival de música contemporània del Mozarteum, Crossroads, interpretada per l’ensemble NAMES. En aquesta obra, un membre del públic explora un món en Realitat Virtual en què es produeixen canvis sincronitzats amb els sons que interpreta l’ensemble. Tant els músics com els tècnics van fer un gran treball i el concert va tenir una molt bona acollida. El festival Crossroads també va comptar amb la participació d’altres ensembles com el Duo Santorsa-Pereira, l’ensemble Chromoson i el grup vocal Cantando Admont.
 
Vaig tenir l’oportunitat de realitzar aquest projecte de mobilitat gràcies a la invitació dels professors Marco Dottlinger i Achim Bornhoeft, amb els quals vaig poder intercanbiar idees i mètodes al voltant de la docència de la música contemporània. Els intercanvis Erasmus són fonamentals per ampliar les nostres competències i la feina dels coordinadors és clau per fer possibles aquestes col·laboracions entre diferents centres d’ensenyament superior a Europa.
 
En conclusió, la meva estada al Mozarteum de Salzburg va ser una gran oportunitat per aprofundir en la meva recerca i compartir les meves experiències amb altres professionals de la música. Ho recomanaria a tothom”.
 
Pedro González