Publicat el 31 de gener de 2023

Comparteix a:

Un nou cicle de concerts ‘Musicant el Museu Frederic Marès’

Musicant El Museu Frederic Mares
VIII Cicle Musicant el Museu Frederic Marès.

Diumenges 19 de febrer, 19 de març, 16 d’abril, 14 de maig i 18 de juny de 2023. 12 h. Museu Frederic Marès (Pl. Sant Iu, 5, Barcelona).
Entrades i més informació

El Museu Frederic Marès enceta la vuitena edició del Cicle de concerts de petit format inspirat en les pròpies col·leccions

Aquest mes arriba el VIII cicle Musicant el Museu Frederic Marès, que comptarà amb una nova temporada de cinc concerts programats de febrer a juny de 2023, els diumenges a les 12 h.

La gestació del projecte, de la qual l’ESMUC s’ha encarregat amb la col·laboració del Museu Frederic Marès, forma part d’un procés creatiu i singular, un intercanvi de coneixement entre ambdues institucions al servei de l’art i la música que obté com a resultat concerts fets a mida amb la participació de professorat, estudiants i alumni de l’ESMUC. Obres i objectes de les col·leccions patrimonials dialoguen amb la música en espais del Museu convertits en sales de cambra. No és la primera vegada que ambdues institucions treballen juntes per assolir aquests objectius: ja el passat 2022, amb la setena edició d’aquest mateix cicle, l’ESMUC va omplir de música els diferents espais del Museu amb noms com Roger Illa, l’Elisabet Raspall World Trio, i també el mateix alumnat del Màster de Lied de l’ESMUC sota la coordinació d’Assumpta Mateu.

Aquest any, la perspectiva de gènere i la revisió contemporània de la música antiga són els dos eixos sobre els quals vertebrem el cicle. El concert inaugural del febrer rescata de l’oblit l’arpista i líder social Clotilde Cerdà (1862-1926) i el mes de maig recordarem dues grans artistes internacionals en el centenari del seu naixement, la pianista Alícia de Larrocha (1923-2009) i la soprano Victòria dels Àngels (1923-2005).

El segon eix aposta per posar d’actualitat la música d’ahir des de la perspectiva del segle XXI de la mà del pianista Carles Marigó amb La veu que val i la proposta Anònim_ sota la direcció d’Ana Nicolás, dues iniciatives relacionades amb l’exposició temporal Confluències. Escultura contemporània de la col·lecció Bassat, que es podrà veure fins al 21 de maig de 2023. Amb el grup emergent Meeting point es tancarà la temporada al Pati del Museu amb coneguts repertoris de versions de música pop d’arreu. Tot seguit, podeu consultar la informació referent a cadascun dels concerts programats.

Programa del cicle

Clotilde Cerdà, l’artista visionària (19 de febrer)

El primer concert que se celebrarà en el marc del cicle és un endinsament en el món de Clotilde Cerdà. Més coneguda artísticament com a Esmeralda Cervantes, va ser una compositora, pedagoga i arpista precoç catalana. Va estar compromesa socialment i avançada en el seu temps, i ens va deixar un llegat avui imprescindible per entendre el paper de les dones músiques en el tombant de segle XIX i XX. La sort de conservar un retrat seu de l’any 1886 d’entre la col·lecció de fotografies del Museu ens ajuda a identificar-la i rescatar-la de l’oblit. El concert dedicarà també una pinzellada a la figura de l’arpista Lluïsa Bosch i Pagès (1880-1961), deixeble de Felip Pedrell, que va prosseguir aquesta empremta dinamitzadora i compromesa seguint els passos de Clotilde Cerdà (1862-1926).

El concert anirà a càrrec d’Esther Pinyol, que fou la primera persona a graduar-se en l’especialitat d’arpa a l’ESMUC i amb poc temps ha esdevingut una de les arpistes més prometedores de la nova generació. En aquesta ocasió, interpretarà obres de compositors com J.S. Bach, Isaac Albéniz i John Thomas. El concert tindrà lloc el pròxim diumenge 19 de febrer a les 12 h, a la Sala femenina del Museu.

La veu que val (19 de març)

El vincle inevitable entre l’art i l’artista és el nucli temàtic del segon concert del cicle, que precisament gira al voltant de la veu de l’autor. Quan una persona crea, a vegades sense saber-ho, impregna la seva personalitat en les seves obres, i aquesta empremta ens acompanya quan interpretem el seu art. A la vegada, però, la veu de l’artista no és l’obra: cada peça parla per si sola, independent i autònoma. La veu que val, doncs, vol explorar què és el que passa si contraposem obres que parlen sobre el mateix, però que han estat creades amb centenars d’anys de diferència.

Aquest concert té lloc en relació amb l’exposició Confluències. Escultura contemporània de la col·lecció Bassat, que es podrà veure fins al 21 de maig de 2023. Anirà a càrrec del pianista Carles Marigó, que és professor al Departament de Música Clàssica i Contemporània a l’ESMUC, i es realitzarà el diumenge 19 de març de 2023, a les 12 h, a la Sala 14 del Museu.

Anònim_ (16 d’abril)

Anònim_ és un concert que vol ser una finestra oberta al nostre passat, des del present, on una veu s’escola entre els segles per contar i cantar com va viure, estimar i patir. És una invitació a reflexionar de forma col·lectiva com pesa la nostra visió de les coses al parlar de l’alteritat; una proposta on els ritmes basteixen ponts entre l’ahir i l’avui, talment com el bust femení del taller d’Alejo de Vahía amb el Tête double tête de l’escultor Julio González.

Aquest concert també neix en relació amb l’exposició Confluències. Escultura contemporània de la col·lecció Bassat, i compta amb nombrosos intèrprets com Ana Nicolás (directora, percussió i veu), Montserrat Isanta (veu), Jacqueline Bordón (traverso i percussió), Luis Manuel Vicente (viola d’arc) i Jeremy Nastasi (viola de mà). Interpretaran obres de diversos cançoners anònims renaixentistes, entre els quals destaquen el Cancionero musical de Astudillo, el Cançoner d’Uppsala (conegut també com a Cançoner del duc de Calàbria), el Cancionero musical de Palacio i el Cancionero de la Colombina. El concert tindrà lloc el diumenge 16 d’abril a les 12 h, a la Sala 14 del Museu.

Alícia / Victòria (14 de maig)

Alícia / Victòria és un homenatge a les dues grans dones artistes de Barcelona que, a la segona meitat del segle XX, es van projectar al món com a màxim referent de la seva especialitat: la soprano Victòria dels Àngels i la pianista Alícia de Larrocha. Nascudes el 1923, fa cent anys, es van formar amb gran esforç en els reductes de la tradició lírica i pianística de la Barcelona de postguerra i en van extreure una base excel·lent, sòlida i creativa que alhora les va dotar d’una indiscutible identitat. Amigues i còmplices, van actuar juntes, compartint els mateixos referents musicals i assolint la plenitud, en confluència amb l’escultura Nu (Plenitud, Primavera,) de Frederic Marès.

Aquest concert anirà a càrrec de diversos intèrprets, tots i totes sota la coordinació d’Assumpta Mateu: Belén Quirós, Abel Iglesias, Sara Carmona, Esther Vilar, Mariona Llobera, Ester Lecha, Cecilia Rodríguez, Helena Ginès, Neus Llorens i Miquel Villalba, i alumnes del Màster de Lied de l’ESMUC. Tindrà lloc el diumenge 14 de maig de 2023, a les 12 h, a l’Estudi-biblioteca de Frederic Marès.

Meeting Point

Meeting point o punt de trobada és alhora el títol del concert i el nom de la formació integrada per alumnes de l’ESMUC. Un concert al Pati del Museu com a espai de confluències i d’entrada a noves impressions musicals de la mà d’aquest grup emergent, amb un programa eclèctic d’estils tan diferents com el jazz, el soul, el funk o el rock. Entre el seu repertori, hi destaquen noms com Chaka Khan, Michael Jackson, Steely Dan, Erikah Badu, The Beatles, John Mayer, The Crusaders o Stevie Wonder, entre altres.

Sota la coordinació d’Ignasi Zamora, professor de l’ESMUC, la formació compta plenament amb intèrprets pertanyents als Departaments de Jazz, Flamenc, Música Moderna i Arrel de l’Escola: Diego Nogueira (baix elèctric), Marc Parés (bateria), Sandra Carvajal (veu), Marc Betriu (veu), Diego Coppinger (guitarra), Álvaro Garrido (saxo alt), Lola Peñaranda (saxo tenor), Manel Piqué (trombó), i Miquel Freixas (teclats). El concert, que serà el darrer d’aquest cicle, tindrà lloc el diumenge 18 de juny de 2023, a les 12 h, al Pati del Museu.

Un concert espiritual: Telemann, Marais i Couperin | Museu Frederic Marès | ESMUC. Abril 2022.

L’entrada al concert inclou la visita al Museu. Preu: 5 €.