Xavier Puig

Departament de Música Clàssica i Contemporània

xpuig@esmuc.cat

Pràctica d’orquestra 1, 2 i Pràctica d’orquestra per a percussió 1, 2

Puig Xavier

Formació

Nascut el 1973 a Cervera (Lleida), comença els seus estudis musicals amb el piano i el violí al Conservatori Municipal d’aquesta ciutat, per ampliar-los posteriorment al Conservatori Professional de Badalona on obté el Títol Superior de professor d’harmonia, contrapunt, composició i instrumentació, sota el mestratge de M.A.Hurtado, M.Roger, B.Casablancas i J.Soler.

Paral·lelament s'inicia en la direcció coral als Cursos Internacionals de Direcció Coral de Lleida, on estudia amb els mestres Josep Prats, Johan Duijck, Laszlo Heltay i Jordi Casas. Continua la seva formació com a director coral als Cursos Europeus de Direcció impartits pel professor Pierre Cao a Catalunya i a l’Academie International de Pontarlier (França).

S'introdueix en la direcció orquestral amb el mestre Salvador Mas al Conservatori Superior de Barcelona i al Conservatori de Viena, i el 1999 és admès a la Universitat de Viena, on cursarà els estudis de direcció d’orquestra, sota el mestratge de Leopold Hager.

Trajectòria

El març de 2002 guanya el concurs per a la plaça de director assistent de la JONDE (Joven Orquesta Nacional de España), i el juliol de 2003 guanya el concurs per a la plaça de director assistent de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), amb qui dirigeix diversos concerts.

Des de 2018 és director titular de l’Orquestra Simfònica del Vallès, amb qui ja estava vinculat per la Gira anual de Setmana Santa dedicada al repertori simfònic-coral. És director principal del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana des del 2018, amb qui ha recuperat nombrós patrimoni coral català, i dirigeix també l’Orquestra de Girona i el Cor de Cambra de l'Auditori "Enric Granados" de Lleida des del 2002. Ha dirigit la Coral Ginesta de Cervera, i el Murtra Ensemble. En l’àmbit operístic fundà la companyia d’òpera de cambra l'Òpera de tres rals, dedicada a l’òpera de petit format, i actualment dirigeix diversos títols en el cicle Òpera al Palau. Ha estat director convidat per nombroses orquestres del país, i manté una estreta vinculació amb l’Orquestra Terrassa48, amb qui actualment interpreta la integral de les simfonies de Beethoven.

Ha enregistrat obra d’autors catalans i diversos programes divulgatius per a TV3. Fou director artístic de les 6 primeres edicions del Festival de Pasqua de Cervera, dedicat a la música clàssica catalana, que fundà el 2011.

Docència

És professor d'orquestra i direcció a l’ESMUC. Ha estat director convidat en nombroses orquestres de joves, i actualment dirigeix el Curs de Direcció de l’Orquestra Terrassa48.