Formació

Xavier Díaz Latorre, terrassenc, neix a Barcelona el 1968. Cursa estudis superiors de guitarra amb Oscar Ghiglia a la Musikhochschule de Basilea, on es diploma el 1993. Posteriormente, el seu interès per la música antiga el porta a l'estudi del llaüt de la mà d'en Hopkinson Smith a la Schola Cantorum Basiliensis. Ha cursat diversos cursos de direcció de cor així com un posgrau en direcció d'orquestra.

Concerts

Participa habitualment en els festivals internacionals més importants d'Europa, EUA, Sudamèrica i Asia. Forma part des de 1997 de prestigiosos grups de cambra i orquestres com Hesperion XXI, la Capella Reial de Catalunya, le Concert des Nations (dir.Jordi Savall). És fundador i director de Laberintos Ingeniosos, grupo vocal instrumental dedicat a la interpretació de la música hispànica dels Segles d'Or i membre fundador de La Terza Prattica, grup de cambra interessat en l'estudi i la interpretació de la música italiana dels segles XVII i XVIII.

Del 1995 al 2010, portà a terme una intensa activitat dins del món de l'òpera barroca, amb col·laboracions amb les agrupacions especialitzades més importants, i ha treballat amb directors com René Jacobs o Jordi Savall entre d'altres en els teatres més emblemàtics i prestigiosos de tot el món.

 

Enregistraments

Ha participat en més de 30 enregistraments per el segell discogràfic Alia Vox, per Deutsche Harmonia Mundi, Alpha, així com per a nombroses cadenes de TV i ràdio europees, asiàtiques i americanes.

En la seva faceta com a solista i director, cal destacar els següents enregistraments:


  • Sones de Palacio & Danças de Rasgueado, Gaspar Sanz. Laberintos Ingeniosos, Cantus Records

  • Goyesca, Fernando Sor. Laberintos Ingeniosos, ZigZag Territoires

  • Entre el cielo y el infierno, José Marín y Francisco Guerau. Laberintos Ingeniosos, ZigZag Territoires

  • Obra completa per guitarra. Francisco Guerau.

  • La Guitarra dels Lleons, diversos autors. Cantus Records

  • Stolen Roses, Bach, Biber, Telemann, Westhoff, Weiss.

  • Music pour le Théorbe et la Guitare, Robert de Visée.

  • L’obra per viola de mà de Luys de Narváez. Passacaille.

  • Il libro della Fortuna, Francesco da Milano. Cantus Records

Recerca

Ha creat la música per l'obra inèdita de Lope de Vega Mujeres y Criados en una coproducció del Teatro Español amb la Fundación Siglo de Oro - Pentación l'any 2015. Al 2016 treballa en la creació de la música per l'obra Trabajos de Amor Perdidos de William Shakespeare en una coproducció de la Fundación Siglo de Oro amb el Globe Theater de Londres. Al 2021 i també en coproducció del Globe Theater de Londres. i la Fundación Siglo de Oro, treballa en la música per El perro del hortelano, de Lope de Vega. Actualment, està treballant en la música per La dama boba de Lope de Vega, amb la la Fundación Siglo de Oro.

Docència

Xavier Díaz-Latorre porta a terme una intensa tasca pedagògica on, a més de la seva dedicació als instruments de corda polsada, sovint dirigeix projectes operístics a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) com Venus & Adonis de John Blow, l'Orfeo de Claudio Monteverdi, Selva encantada de amor de Sebastián Durón, Dido & Eneas d'Henry Purcell, entre d'altres.

És invitat regularment a impartir cursos en prestigioses escoles de música antiga internacionals com la Schola Cantorum Basiliensis, la Sibelius Academy de Helsinki o la Universitat South California (USC) a Los Ángeles. Professor convidat de la Lute Society of America en diverses ocasions. Professor convidat al Madison Early Music Festival a la University of Wisconsin in Madison, Wisconsin i també professor convidat de a l’Amherst Early Music Summer school en diverses ocasions al Connecticut College a New London.

És professor d'instruments històrics de corda polsada, baix continu i música de cambra a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) a Barcelona i al Conservatori Reial de Brusel·les (KCB).