Xavier Barbeta

Departament de Música Clàssica i Contemporània

xbarbeta@esmuc.cat

Piano

Barbeta Xavier

Formació

Xavier Barbeta (1976) va estudiar al Conservatori Superior de Música de Badalona amb Nati Cubells, on obtingué el títol Superior de Piano amb les màximes qualificacions i els premis d’Honor del Conservatori.

Posteriorment va continuar la seva formació a Rússia amb el pianista Leonid Sintsev al Conservatori Rimsky-Korsakov de Sant-Petersburg (1997-2002). En la seva etapa de formació rep també masterclasses de Ricardo Cechetti, Guennady Dziubenko, Igor Lebedev, Paul Badura-Skoda, Pierre Reách, Edith Fischer, Victor Teuflmayr o Dimitri  Bashkirov, entre d’altres.

Concerts

Ha actuat en recitals i formacions de cambra per Espanya, Àustria, Itàlia i Rússia. L’any 2003 debutà como a solista a l’Auditori de Barcelona, interpretant la Rapsodhy in Blue de Gershwin, i des de l’any 2005 fins a dia d’avui és col·laborador habitual de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC).

 

Enregistraments

Ha participat en nombrosos projectes instrumentals i enregistraments amb grups com BCN-216Banda Simfónica de BarcelonaMurtra Ensemble o Fermata Contemporània. Ha enregistrat a piano sol obres de Beethoven, Schumann i Mompou per a Anacrusi.

Premis

Obté el 1r premi al Concurso Nacional de piano Jacinto Guerrero (Toledo, 1995), i el 4t premi a la “Dichler-Sato Competition” (Viena, 2002).

Trajectòria

El 2010 obté el DEA en Musicologia per la UAB amb un estudi sobre la Fantasia Baetica de Manuel de Falla. Ha traduït del rus al català diferents articles sobre pedagogía pianística infantil del famós pedagogo rus Samari Savshinskii. Del 2012 al 2016 participa regularment en els grups de treball dels Seminaris ICON (Innovative Conservatoire) a UK. És membre fundador de l’Associació pianística Leonid Sintsev i president de Joventuts Musicals de Vilassar de Mar, associació que organitza anualment el Festival de música “Rosa Sabater”.

Docència

Ha estat professor de piano al Conservatori Professional de Música de Terrassa (2007-2009) i és, des de l’any 2005, professor a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). Ha impartit cursos i classes magistrals en diferents escoles de música i Conservatoris Professionals de Catalunya i Espanya, a la Acadèmia Superior de Música i Teatre de Tallinn,al Conservatori Umberto Giordano de Foggia i a l’Acadèmia internacional de música d’estiu de Puigcerdà. Ha format part de jurats de concursos pianístic com el Concurs Joventuts Musicals de Sant Cugat (2011), Concurs de piano de Benaguasil 2012 o Concurs Ciutat de Mataró (president del jurat des del 2016)