Úrsula Sancristóbal

Departament d'Estudis Culturals i Musicals

usancristobal@esmuc.cat

Treball final de màster de flamencologia
Història de la música audiovisual

Úrsula Sancristónbal

Artista interdisciplinària, investigadora i docent.

Formació


  • Doctorat en Musicologia i Història de l'Art. Universitat Autònoma de Barcelona. Qualificació Excel·lent Cum Laude. Premi extraordinari de doctorat.

  • Intèrpret superior de Flauta de bec. Institut di Musica Antica, Scuola Civica Milano, Itàlia. Qualificació sobresortint.

  • Màster en musicologia i patrimoni cultural, Università degli studi di Milano. Qualificació 110 e lode (qualificació màxima).

  • Màster en música hispana, Universitat de Valladolid. Qualificació 10 cum laude.

  • Llicenciatura en Música. Pontifícia Universitat Catòlica de Xile. 1r lloc en la promoció de graduats.


Altres certificats:

  • Practice Based Research in Arts. Curs en línia. Universitat de Stanford.

Recerca

Investigació artística; música i so en la creació audiovisual contemporània (videoart, cinema i nous mitjans); música i so en l'art contemporani (performance); feminismes en la pràctica artística.

Publicacions

Llibre

López Cano, Rubén; Úrsula San Cristóbal. 2014. Investigación artística en música. Problemas,  métodos, paradigmas, experiencias y modelos. ESMuC (Escola Superior de Música de Catalunya) y FONCA (Fondo de cultura de Mexico)

Articles

San Cristóbal, Úrsula. 2024. [en prensa] “Más allá del yo: el concepto de espacio autobiográfico en la cultura audiovisual contemporánea” BRAC, Barcelona Research Art Creation 12(1)

San Cristóbal, Úrsula. 2022. “No se escucha, pero se siente: Ubiquitous listening en el arte contemporáneo” Cuadernos de Arte de la Universidad de Granada 53

San Cristóbal, Úrsula. 2021. “Cuerpo, límites y autobiografía: Una aproximación a lo sonoro en la obra de Marina Abramović“. En Actas del II Congreso Internacional Estéticas Híbridas de la Imagen en Movimiento: Identidad y Patrimonio. 20 -22 octubre 2021. Universitat Politècnica de València

López Cano, Rubén; Úrsula San Cristóbal.2021. “Investigación artística en música: cuatro escenas y un modelo para la investigación formativa“. Quodlibet 74(2): 87-116

San Cristóbal, Úrsula 2018. “¿Acción, puesta en escena, evento o construcción audiovisual? Una breve introducción al concepto de performance en humanidades y en música”. Cuadernos de música, artes visuales y artes escénicas 13 (1)

López Cano, Rubén; Úrsula San Cristóbal. 2014. “Entre “musicología encubierta” y “mi obra es mi investigación”: mapeando el espacio de la investigación artística en música”. A contratiempo Revista de música y cultura 23.

Ursula San Cristóbal (ed). 2014. “Vocal Performance: New Perspectives in the Study of Vocal Music Tradition”.TRANS – Transcultural Music Review (18)

Trajectòria

 

Úrsula San Cristóbal és una artista interdisciplinària. El seu treball proposa un punt de trobada entre la música experimental, les pràctiques artesanals de teixit i cal·ligrafia, i les pràctiques digitals d'animació i edició audiovisual. Es centra en el cos, el so i la imatge en moviment, abordant problemàtiques diverses com el gènere, la salut mental, l'erotisme, els afectes i la imaginació fantàstica vinculada a l'inquietant i l'estrany.

Ha estat artista convidada al Festival d'art digital Videoformes (Clermont-Ferrand, França) i artista en residència a Fabra i Coats (Barcelona) i a Nau Estruch (Sabadell).

Les seves obres de videoart han estat presentades en diferents festivals a Europa i Amèrica Llatina i ha rebut diversos reconeixements, entre els quals destaca la menció especial del jurat al festival d'art intermèdia Ibrida 2023 (Forlì, Itàlia).

Ha col·laborat com a músic i videoartista amb l'obrador de filosofia de la Sala Beckett de Barcelona i imparteix seminaris sobre recerca artística i sobre creació interdisciplinària en diferents institucions a Espanya, Europa i Amèrica Llatina.

 

Docència

09/2023 – fins a la data:

Professora substituta a l'ESMUC. Escola Superior de Música de Catalunya. Assignatura d'Història de la Música audiovisual. Direcció de treballs de final de grau i màster.

02/2017 – fins a la data:

Professora titular a Taller de Músics. Escola Superior d'Estudis Musicals. Assignatures de Comunicació audiovisual, Pensament musical, Metodologies d'investigació per a pedagogia I i II, Direcció de treballs de final de grau.

09/2021 – 12/2021:

Professora substituta a l'ESMUC. Escola Superior de Música de Catalunya. Assignatura d'Història de la Música audiovisual.

02/2016 – 07/2017:

Professora a l'ESERP. Business School de Barcelona, Espanya. Assignatura "Moviments estètics contemporanis" del grau en Comunicació (en col·laboració amb UNIR).