Rafael Salinas

Departament de Música Clàssica i Contemporània

rsalinas@esmuc.cat

Fonaments de la pràctica interpretativa

Salinas Rafael

Formació

Rafael Salinas neix a València on simultaneja els estudis superiors de música amb els de Psicologia a la Universitat Literària. És Doctor in Art Sciences (Ph. D.) i Doctor in Musical Arts (DMA) pel Conservatori de Sant Petersburg (Rússia). Va començar els seus estudis amb Amparo Fandos i Adolfo Bueso per prosseguir-los sota la direcció de Leonid Sintsev, Elena Shafran o Leonid Gákkel. També ha rebut consells de grans pianistes com ara Nathan Perelmann, Rudolf Kerer, Ferenc Kereck o Joaquín Achúcarro.

Recerca

Interessat especialment en l'àmbit pedagògic va estudiar les metodologies de l'escola russa analitzant els materials específics publicats en la segona meitat del segle XX i realitzant pràctiques docents tant a l'Escola Especial per a nens dotats com el mateix Conservatori de Sant Petersburg. Aquestes experiències el van animar a aprofundir en l'àmbit de les altes capacitats i la música, conèixer altres sistemes i institucions (com la Purcell School of London o la Barratt Due Musikkinstitutt a Oslo) i participar en congressos internacionals dedicats a aquesta temàtica (Salzburg -2006, Brno - 2007, S. Petersburg -2006, 2007, Oslo -2008, París, 2010, Madrid, 2016, Astanà 2015-18, etc).

Entre 2013 i 2017 va ser director de l'Escola de Música Sant Gregori a Barcelona, on va desenvolupar un programa de formació de professorat, així com diferents iniciatives, per a la detecció, avaluació i desenvolupament de les altes capacitats.

Trajectòria

Des de fa anys combina la docència amb la interpretació i la recerca. Ha actuat en sales d'Europa ja com a solista o formant part d'agrupacions cambrístiques. Ha format part de jurats en diferents concursos internacionals i regularment és convidat per impartir master-classes, conferències i cursos de formació de professorat en institucions d'Europa i Àsia. Els seus alumnes han estat premiats en concursos internacionals i han estat reconeguts amb beques per ampliar estudis.

Docència

Ha estat professor associat a la Universitat Jaume I de Castelló i des de 2011 és professor de Teoria de la interpretació i Piano a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) on va ser cap d'estudis entre 2006 i 2009.