Mauricio Sotelo

Departament de Creació i Teoria Musical

msotelo@esmuc.cat

Composició principal

Sotelo Mauricio

Destacat compositor, a més de professor i director d’orquestra, és un dels músics espanyols de major projecció i reconeixement internacional.

Formació

Va realitzar els seus estudis de Composició amb Francis Burt a la Universitat de Música de la ciutat de Viena, graduant-se el 1987 amb Premi Extraordinari. També va estudiar Música Electroacústica amb Dieter Kaufmann i Direcció d'Orquestra amb Karl Österreicher. Posteriorment va aprofundir els seus coneixements amb Luigi Nono, compositor el pensament del qual exerceix encara ara una notable influència en l'imaginari de la seva obra.

Publicacions

La seva música és publicada des de 1991 al catàleg de la presNgiosa Universal EdiNon de Viena, juntament amb les obres de Bartók, Mahler, Schoenberg, Berg, Webern o Pierre Boulez.

Premis

La seva música ha estat reconeguda amb guardons com, entre d'altres:


  • 1986 - Primer premi de Composició de la Jove Orquestra Nacional d'Espanya (JONDE)

  • 1987 - Premi d'Honor de Fi de carrera per unanimitat a Viena

  • 1989 - Primer premi de Composició de la SGAE

  • 1991 - Premi de Composició (Förderpreis) de la ciudat de Viena

  • 1992 - Premi de Composició de la WDR Forum Junger Komponisten

  • 1997 - Premi Ernst von Siemens

  • 1999 - Premi Daniel Montorio per la ópera «De Amore» (1999)

  • 2000 - Premi «Reina Sofia» de composició musical

  • 2001 - Premi Nacional de Música.

Trajectòria

Ha estat Compositor Resident a l'InsNtut d'Estudis Avançats de Berlín –Wissenschaeskolleg zu Berlin– (2011/12).

Les seves obres han estat interpretades per conjunts com la Royal Concertgebouw Orchestra, Bamberg Symphony, SWR Symphony Orchestra, Vienna RSO Symphony Orchestra, German Radio Philharmonic Orchestra, Orquestra Nacional d'Espanya, Orquestra Simfònica de Galícia, St Paul Chamber Orchestra, Stukgarter Kammerorchester,- Klangforum Wien, MusikFabrik, Ensemble Modern, Artemis Quartek, Quatuor DioNma, Quartet Casals i solistes com Cañizares, Garvayo, Enrique Morente, Benjamin Schmid, Nicholas Hodges, Tabea Zimmermann o Patricia Kopatchinskaja, entre molts d'altres.

L'estrena al Teatro Real al Febrer de 2015 de la seva òpera EL PÚBLICO, encàrrec de Gerard MorNer per al Coliseu madrileny, va ser aclamada per la premsa internacional, rebent una entusiasta acollida per part de la audiència.

Docència

Des del 2010 és Professor Titular de Composició Principal a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i ha estat convidat com a docent per insNtucions d'Àustria, Alemanya, Itàlia, el Japó i els Estats Units.