Kai Gleusteen

Departament de Música Clàssica i Contemporània

kgleusteen@esmuc.cat

Violí
Cambra

Kai Gleusteen

Formació

El violinista canadenc Kai Gleusteen va començar a l'edat de cinc anys a la seva ciutat natal, Calgary.  Va tenir èxit en concursos musicals nacionals a més de rebre els millors premis acadèmics. Ja de jove va tenir l'oportunitat d'estudiar amb els violinistes i professors més reconeguts de la seva època, com Nathan Milstein, Ivan Galamian, Josef Gingold, Dorothy Delay i Zakhar Bron. Als disset anys, Kai va rebre el primer premi del Commonwealth Concerto Competition a Austràlia, havia rebut el prestigiós premi Skene a Escòcia i havia format la seva primera orquestra de cambra: The Group of Twelve. 


Un ferm creient en el músic com a ésser humà multidimensional, Kai va optar per combinar els seus estudis musicals amb activitats acadèmiques. A la Universitat de Michigan, va estudiar antropologia, geofísica i filosofia. Va rebre un màster a la Rice University sota la tutela de la persona que es convertiria en la seva major inspiració tant a nivell personal com musical, la violinista Camilla Wicks.

Premis

Amb disset anys rep el primer premi a la Commonwealth Concerto Competition a Brisbane (Australia) el Skene Award, al prestigiós Festival d’Aberdeen (Escòcia), es també en el mateix any que forma la seva primera orquestra de cambra: The Group of Twelve.

Rep altres premis internacionals, com la International Soloist Auditions i el Concurs Internacional Carl Nielsen a Dinamarca.

Trajectòria

El 1991, Kai es va traslladar a Europa per viure al cor de la cultura occidental. París i Praga van ser les seves bases durant nou anys, cosa que li va permetre desenvolupar i actuar com a solista i líder de nombroses orquestres. L'any 2000 guanya el càrrec de concertino de l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu i posteriorment es trasllada a Barcelona. L'any 2003 va crear l'Orquestra de Cambra del Gran Teatre del Liceu i va ser nomenat professor de l'Escola Superior de Música de Catalunya. Continua actuant àmpliament com a solista i recitalista a tot Europa, Amèrica del Nord i la Xina i ha publicat nombrosos enregistraments aclamats per la crítica. 


L'any 2011, Kai va fundar un festival de música de cambra anomenat Kaimerata Concerts, en el qual tria un compositor per temporada i comparteix el seu coneixement i passió per les obres amb el públic explicant, demostrant i interpretant les obres seleccionades. Després d'onze temporades d'èxit a Espanya, Kaimerata Concerts té ara una segona casa a l'oest del Canadà a l'estiu. 


Kai té la gran fortuna de tocar un violí fet per J.B. Guadagnini, "El Tigre" fet l'any 1781.