Josep Vila i Casañas

Departament de Música Clàssica i Contemporània

jvila@esmuc.cat

Direcció i pràctiques de cor principal

Vila Casañas Josep

Director, compositor i pedagog.

Formació

Inicia els estudis musicals al Conservatori Municipal de Música de Sabadell, on estudia la carrera de piano amb Glòria Peig i Sabater. Posteriorment prosseguí els estudis d'harmonia, contrapunt, fuga i composició amb Benet Casablancas i Josep Soler, i els de direcció d'orquestra amb Salvador Mas, als conservatoris superiors de Badalona i Barcelona, respectivament.

S'ha format en direcció coral amb els mestres Manuel Cabero, Lluís Vila, Pierre Cao, Laszlo Heltay, Josep Prats, Johan Duijck i especialment amb Eric Ericson, a Suècia, durant el curs 1995-1996.

Publicacions

És autor d’un ampli catàleg de música vocal i instrumental.

D'entre les seves composicions més celebrades i més interpretades arreu del món destaquen:


  • Les cançons per a cor infantil escrites entre els anys 1983 i 1996

  • Sanctus-Benedictus (1992)

  • Salve Regina (2001)

  • Te Deum (2002), per a mezzo-soprano, cor i orquestra

  • La fantasia coral-orquestral El mirador (2003)

  • La suite per a cobla, Trencant el gel (2006)

  • L'oratori Veni Creator Spiritus, per a quatre solistes, cor i orquestra, estrenat al Palau de la Música Catalana de Barcelona l'any 2016

  • La cantata El motí (2008)

  • L'obra composta el 2018 per a cor i piano basada en folklore basc: Lau Haizetara (“Als quatre vents”)

  • Missa Sagrada Família (2019), que li valgué el Premi Clavé de la Federació de Cors de Clavé a la millor composició coral de l'any a Catalunya

Trajectòria

És director del Cor Lieder Càmera i també ha estat director titular de l’Orfeó Català (1998-2016), del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana (2011-2016) i del Cor de la Radiotelevisió Espanyola (2007- 2010).

Ha col·laborat puntualment amb formacions com el Coro Nacional de España, el Coro de la Comunidad de Madrid, el Cor de la Ràdio de Suècia, l’Orfeón Donostiarra, el Cor Mundial de Joves (2010 i 2019), el Coro Juvenil Nacional Simón Bolívar de Veneçuela, la Orquesta de Radiotelevisión Española, l'Orquestra Barroca Catalana, l’Orquestra Clàssica Nacional d’Andorra, l’Acadèmia 1750, l’Orquestra Simfònica del Vallès i l'Orquesta Sinfónica de Málaga.

En la seva faceta de preparador de cor ha treballat al costat de les principals batutes del panorama internacional: Daniel Barenboim, Daniele Gatti, Simon Rattle, Gustavo Dudamel, Marc Minkowski, Jean-Christophe Spinosi, René Jacobs, Lorin Maazel, Helmuth Rilling i Franz Brüggen, entre d’altres.

Docència

Des del 2005, és professor de direcció de cor a l’Escola Superior de Música de Catalunya. També imparteix regularment tallers, seminaris i masterclasses a diverses ciutats europees i llatinoamericanes.