Ashan Pillai

Departament de Música Clàssica i Contemporània

apillai@esmuc.cat

Viola

Pillai Ashan

FormacióEl violista Ashan Pillai, nascut a l'illa de Sri Lanka el 1969, es forma acadèmicament com a músic a la Merchant Taylor's School d'Anglaterra.


S'inscriu a la Royal Academy of Music de Londres, al departament junior, i després hi cursa el grau superior, obtenint matrícula d'honor com a intèrpret de viola. Li van concedir tots els premis de viola durant el temps que va romandre a l'Acadèmia, i més tard també algunes beques i estades pagades que el van dur a prosseguir els seus estudis musicals als Estats Units. Va ser a la Universitat de California del Sud (Los Angeles), i més tard a l'escola Juilliard de Nova York i al Centre Banff de les Arts del Canadà, sota la direcció de dos pedagogs tant valorats com en Donald Mclnnes i la Karen Tuttle.


Enregistraments

Pel que fa a la seva discografia, Ashan Pillai ha enregistrat àmpliament per a EMI, Naxos, ASV, Altara, Verso, Meridian, Bel, Columna, RTVE, Oehms Clássicos, incolent-hi sonates de Johannes Brahms, Arnold Bax, Claude Debussy, Lluís Benejam i Agell, Franz Schubert i Robert Gerhard; i concerts de Franz Anton Hoffmeister, Wolfgang Amadeus Mozart i Lleonard Balada i Ibañez. D'entre les seves gravacions en destaquen les 11 Sonates per a Viola del Palau Real de MadridEl Virtuós Viola a Espanya, les Obres de Hoffmeister per a Viola (amb Christopher Hogwood) i els quintets de corda gravats amb Zukerman.

Publicacions

Ha publicat 12 Estudis o Capricis de mitjana dificultat per a viola solo (1881) de José María Beltrán Fernández (1827–1907), produït per Clivis Publications. L'any 2016 ha publicat la primera edició de les 11 Sonates per al Palau Real de Madrid (1770–1819) per a Boileau Publications i ha sigut qui ha enregistrat la primera gravació d'aquesta impressionant col·lecció d'obres per a viola. També ha publicat Sonata en Re de Tomás Lestán (1884) per a Edition Piles.

Premis

Va guanyar diversos premis en concursos internacionals entre 1994 i 1998, com el Lionel Tertis, el Concurs Internacional de Roma, el Royal Overseas League i el Park Lane Group Competition de Londres, així com l'Artists International de Nova York. Aquests èxits el van portar a debutar al Wigmore Hall i a la Purcell Room de Londres (1997/1999) i al Carnegie Hall de Nova York. També el van fer participar en destacats festivals internacionals de música de cambra com el Schleswig-Holstein (Alemanya), el Pau Casals (Catalunya, Puerto Rico), Kuhkmo (Finlàndia), Ravínia, Aspen, Tanglewood, Sarasota (Estats Units), Salzburg (Àustria), The Proms (Londres) i un llarg etcètera. A més, va participar també com a solista amb les orquestres de cambra anglesa, escocesa, andorrana i txeca, també amb l'Orquestra Gulbenkian de Lisboa, diverses orquestres espanyoles, l'Ensemble Modern de Frankfurt i els I Musici de Londres i Nova York.

Trajectòria

Ha actuat com a solista sota la direcció de Christian Zacharias, Eiji Oue, Andrew Parrott, Christopher Hogwood, Robert King i Lawrence Foster. Ha col·laborat amb artistes com Lynn Harrell i Zacharias, i en conjunts de cambra com els quartets Kreutzer i Brodsky.

Va ser també co-solista de viola de la English Chamber Orquestra (1995–2000), membre co-fundador del Mobius Ensemble (Londres 1997–2006), viola solista de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (2000–2018) i viola del quintet de corda Pinchas Zukerman, els Zukerman Chamber Players (2004–2010). Des de l'any 2001 es professor de viola a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). Des de l'any 2009 fa classes al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona, i des del 2013 en fa com a professor convidat a la Universitat Alfonso X el Sabio, a Madrid. L'any 2014 va ser nomenat professor de viola del prestigiós festival d'estiu de Santiago de Compostel·la, Música en Compostela, especialitzat en música espanyola. Des de fa anys està vinculat amb els festivals i cursos més antics i destacats d'Espanya, tals com els de Cervera, Llanes i el Forum Musikae. L'any 2020 va ser nomenat artista resident i professor convidat a la Royal Academy of Music, de la Universitat de Londres. Aquesta darrera institució el va nomenar professor titular l'any 2021.