Abel Tomàs

Departament de Música Clàssica i Contemporània

atomas1@esmuc.cat

Cambra

Tomàs Abel

Violinista, membre del Quartet Casals i del Ludwig Trio

Formació

Abel Tomàs Realp va començar a estudiar música amb el seu pare i el violí amb el seu tiet. Ha estat alumne de Zakhar Bron i de Serguei Fatkouline a la Escuela Superior de Música Reina Sofía i posteriorment de Víktor Tretjakov a la Hochschule für Musik Köln. La seva formació cambrística ha estat  profundament influenciada pels mestres Walter Levin, Rainer Schimdt i György Kurtág.

Trajectòria

Com a solista ha actuat  amb diverses  orquestres, com ara  l'Orquestra Simfònica de Barcelona, l'Orquestra simfònica del Vallès, l'Orquestra Simfònica d´Euskadi, l'Orquestra Simfònica de Tenerife i amb directors com James Judd, Junichi Hirokami, Victor Pablo Perez, Carlo Rizzi, Rubén Gimeno i Zubin Mehta.

Ha realitzat nombrosos recitals de violí amb piano amb els pianistes Orly Shaham, Miri Yampolsky, Amir Katz, Eldar Nebolsin, Kennedy Moretti i Hyo Sun Lim. També ha col.laborat en concerts de música de cambra amb músics com Gérard Caussé, Marta Gulyas, Suguru Ito i Alexander Melnikov.

Als 16 anys va entrar a formar part del reconegut internacionalment Quartet Casals, conjunt de cambra amb el qual manté una activitat artística molt intensa, amb concerts a les millors sales europees i en gires per Amèrica llatina, Estats Units i Japó. Des del 2004 el quartet grava exclusivament per Harmonia Mundi, segell amb el qual ha realitzat 15 enregistraments fins l’actualitat. El quartet ha guanyat el Premio Nacional de Música 2006, el Premi Ciutat  de Barcelona 2005 i el Premi Nacional  de Cultura de Catalunya l’any 2016.

Des del 2009, juntament amb el seu germà Arnau Tomàs i la pianista Hyo-Sun Lim, és  membre fundador del Ludwig Trio. Amb aquest grup ha gravat dos Cds amb el segell Aglae. Un amb trios de Beethoven i l´altre amb el Triple Concert de Beethoven, amb l´Orquestra Simfónica de Galícia sota la batuta de Victor Pablo Pérez.

Docència

Al marge de la seva activitat concertística, Abel Tomàs imparteix classes de música de cambra a l´Escola Superior de Música de Catalunya, i ha estat convidat com a professor de música de cambra a la Musikchochschule de Colònia. També és professor convidat de l'Escola Forum Musikae de Madrid y en el Conservatori Superior de la Haya. Apart, participa en diversos cursos i masterclasses tant a Europa com als Estats Units.

Enllaços