Publicat el 20 de gener de 2022

Comparteix a:

Presentació de la programació especial 20 anys de l’ESMUC

Roda De Premsa

Dimecres 19 de gener va tenir lloc, a la Sala de Cor de l’ESMUC, una roda de premsa on es va presentar la programació especial amb motiu de la celebració dels 20 anys de l’ESMUC, i que protagonitzen els seus grans conjunts.

Núria Sempere, directora general de l’escola, més enllà de la presentació específica d’aquesta programació, va aprofitar per realitzar una mirada d’aquests vint anys tot fent èmfasi a com la transversalitat en la formació de l’alumnat havia arribat a esdevenir un segell de distinció de l’ESMUC, a la vegada que va refermar el compromís del que ha de ser una educació musical superior del segle XXI. És per això que va refermar el compromís amb base de la presència permanent de la contemporaneïtat en els repertoris, la contemporaneïtat en les perspectives educatives, així com la necessitat de posar al mateix nivell l’excel·lència interpretativa amb el compromís social.

«Fa vint anys tot va ser nou. Per primera vegada, totes les músiques estaven juntes en una mateixa institució. Ara, el centre ha de seguir volent escoltar el que necessita el sector cultural i educatiu de la música».

Núria Sempere

Directora general de l’ESMUC

També eren presents a la taula el coordinador dels departaments de creació i pensament de l’ESMUC, Eduard Resina, també compositor del Doble concert per a guitarra flamenca i clavicèmbal que estrenarà el Gran Conjunt Simfònic, així com David Albet, coordinador dels departments instrumentals, que va avançar alguns dels grans projectes que tindran lloc a partir del segon quadrimestre.

Aquesta programació especial s’iniciarà el divendres 21 de gener a la Sala 2 de L’Auditori de Barcelona amb un concert del Gran Conjunt Simfònic dirigit per Francesc Prat i on es podran escoltar obres d’Igor Stravinsky (Danses concertants, 1942), l’estrena mundial de l’esmentada obra de Resina, així com tres estrenes a Catalunya de tres compositores, totes elles graduades de l’ESMUC. Es tracta d’Ariadna Alsina (Flocking), Marina Ortega (Pyry) i Núria Giménez (L’ombre du rêve). El concert s’erigeix com una veritable declaració d’intencions d’un relat orquestral a favor de la música de nova creació, de la música canònica del segle xx, així com també de la progressiva inclusió a les programacions simfòniques de la creació realitzada per dones compositores.

L’endemà, dissabte 22 de gener, el Centre Artesà Tradicionàrius presentarà el Gran Conjunt de Música d’Arrel de l’ESMUC dins el Festival Tradicionàrius. Sota la direcció de Marçal Ramon, graduat de l’ESMUC, i amb un concert que porta per títol Lliure Albir, aquest conjunt constituït per la gairebé totalitat d’estudiants d’instruments d’arrel de l’escola, junt amb d’altre alumnat provinent d’altres àmbits, s’immergirà en un repertori centrat en el ball català (vuitcentista i esporògen) de manera desacomplexada. A partir d’un repertori conformat per peces de ball, majoritàriament creades per compositors contemporanis, singularment arranjades per Dani López i adaptades per a aquesta ocasió per Marçal Ramon, la base d’aquest projecte es basa en el disc homònim, enregistrat el 2019, pel conjunt Aires del Montseny.  

El dimarts 25 de gener l’ESMUC Jazz Project presentarà una nova edició amb el títol Noves visions, dins el cicle Sessions de L’Auditori. Aquest projecte, que tradicionalment ret homenatge a l’obra d’autors contemporanis, commemora el 20è aniversari de l’ESMUC canviant el focus i donant protagonisme als i les intèrprets. L’ESMUC Jazz Project presenta 5 concerts per a solista i ensemble. Cinc autors que són professors de l’ESMUC -Lluís Vidal, Joan Díaz, Joan Sanmartí, Joan Monné i Francesc Capella- han escrit per a cinc solistes alumni que ja formen part de l’escena catalana i internacional: Xavier Torres, Carola Ortíz, Pablo Selnik, Santi de la Rubia i Óscar Latorre- que compartiran treball i escenari amb alumnes i altres graduats.

El mateix dimarts 25, a la Basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona, es reprendrà el cicle Vespres d’Antiga que impulsa el Departament de Música Antiga de l’ESMUC i que permetrà escoltar l’Ensemble vocal i instrumental de Departament de Música Antiga de l’escola sota la direcció de Manfredo Kraemer. Amb el títol De profundis (De Profundis. Parens nostrae musicae modernae: Heinrich Schütz) el concert permetrà escoltar obres del barroc germànic de compositors com ara Heirnich Schütz (1585-1672), David Pohle (1624-1695) i Mathhias Weckmann (1616-1674). 

El projecte de La Bottega d’Opera de l’ESMUC també aportarà continguts en aquesta programació especial. Ho farà els dies 21 de gener a l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca i el 23 de gener al Centre Parroquial Sant Pere de Ribes. En aquesta ocasió el títol escollit ha estat l’òpera Cendrillon (1904) de la compositora Pauline Viardot (1821-1910), compositora a qui l’ESMUC ja ha dedicat algun programa especial amb motiu del bicentenari del seu naixement i també com a aposta i reivindicació desacomplexada en el recorregut acadèmic de l’alumnat vers les obres de compositores històriques. També, a la vegada, aquest projecte serveix com a mostra de la voluntat d’extensió i difusió del projecte de l’ESMUC al territori català.   

Tancarà aquesta programació especial el Gran Conjunt de la Banda. Sota la direcció de Salvador Brotons, el divendres 28 de gener, aquesta formació interpretarà obres de Leonard Bernstein, Marc Migó, Ottorino Respighi i del mateix Brotons. Cal afegir, però, que els Grans Conjunts d’aquest curs oferiran, en els següents mesos, altres nous projectes a càrrec de l’Ensemble Contemporani XX-XXI, de la Big Band, del Gran Conjunt Flamenco, de Cobla, de la Camerata Casals, així com una nova producció de La Bottega d’Opera amb l’òpera Il filosofo di Campagna de B. Galuppi (versió Wolf-Ferrari) que comptarà amb la direcció musical de Dani Espasa i escènica de Sergi Belbel.