Publicat el 31 d'octubre de 2023

Comparteix a:

Presentació de ‘Composició i Orquestració per a Bandes Sonores (Film Scoring)’, de Lluís Vergés

Composición y orquestación para Bandas sonoras

El professor de Composició de l’ESMUC, Lluís Vergés, presenta el llibre Composició i Orquestració per a Bandes Sonores (Film Scoring) (Editorial Boileau-music) que abasta de manera exhaustiva els procediments necessaris per crear música instrumental per al gènere audiovisual. La presentació tindrà lloc el dimarts 7 de novembre, a les 13 h, a la Sala Victoria de los Ángeles de l’ESMUC. L’accés és lliure. També es podrà seguir en streaming pel canal de l’ESMUC a Youtube.

  • Dimarts 7 de novembre

  • 13:00 hores

  • Sala Victoria de los Ángeles ESMUC. Accés lliure.


La banda sonora és un element fonamental en qualsevol audiovisual de curta o llarga durada. La música es va obrir pas des del naixement del cinema com a base primordial per a l’expressió d’emocions que el text, per ell mateix, no podia comunicar. L’actual compositor de bandes sonores ha de conèixer aquest llenguatge que, encara que obeeix a certes convencions i no és aliè a diferents modes, requereix alhora sobrats recursos melòdics, harmònics i orquestrals.

En un moment en què la tecnologia «midi» té tant de pes en totes les disciplines musicals, l’autor advoca per oferir un coneixement real de l’orquestra i les seves tècniques, imprescindible per donar versemblança i emocionalitat a qualsevol passatge. Aquest llibre ofereix tota mena de solucions per crear una música que requereix un alt coneixement tècnic i una creativitat condicionada a la dramatització d’una imatge.

El nou llibre

Composició i Orquestració per a Bandes Sonores, de Lluís Vergés, omple un buit en la bibliografia existent fins ara. A partir de l’anàlisi de més de 700 exemples musicals, desgrana les tècniques necessàries per a la composició i l’orquestració de la banda sonora. Ofereix múltiples solucions a compositors novells i experimentats: des d’aspectes tan bàsics com la construcció de melodies i la seva harmonització fins al complex camí per traslladar tot el material a l’orquestra simfònica

Lluís Vergés

Professor de composició per a bandes sonores a l’ESMUC, fet que el porta a ser especialista en aquest camp i el perfil idoni per escriure aquest llibre. Va realitzar estudis musicals al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona, on obté la seva titulació. Com a professional treballa per a diferents grups i orquestres, per a televisió i també com a músic de sessió.
Com a compositor, arranjador i orquestrador ha col·laborat amb diferents formacions, publicitat i cinema, així com amb formacions simfòniques i de cambra. Durant els darrers trenta anys ha alternat la seva tasca professional amb la docència, sent professor de nombroses escoles i impartint seminaris, màsters, etc.

Va ser director pedagògic del Taller de Músics al llarg de tretze anys, cosa que li va permetre desenvolupar metodologies pròpies en les disciplines de llenguatge, harmonia i arranjaments, que van quedar reflectides en la publicació de diversos llibres, l’ús dels quals com a textos pedagògics encara és vigent.

Actualment, és professor de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) a les disciplines de Tècniques i estils del Jazz (Harmonia de Jazz), Arranjaments de Jazz I i II, Composició de Jazz i Film Scoring. També, a la mateixa escola, participa en l’ensenyament de dos màsters: Barcelona Jazz màster i Composició de bandes sonores i música per a mitjans audiovisuals, a les assignatures Tècniques de composició per a bandes sonores i Orquestració per a bandes sonores. Aquest volum és el fruit de la seva activitat docent durant aquests anys, durant el transcurs dels quals ha arribat al convenciment que actualment és difícil aprofundir en la composició sense una sòlida formació, que assumeixi especialment la diversitat com a punt de partida.

Foto Lluis Verges Web
Lluís Verges.

Més informació

Accés lliure amb l’aforament limitat a la capacitat de la sala.