Publicat el 26 de gener de 2023

Comparteix a:

El quartet Nexes Project, en directe a la Fundació Joan Miró

Nexes Project
Concert de Nexes Project.

Dissabte 4 de febrer. 11 h i 12.30 h. Fundació Miró de Barcelona (Parc de Montjuïc, s/n).

El concert a la Fundació Miró presenta interpretacions musicals de compositors contemporanis a l’obra de l’artista Paul Klee

El dissabte 4 de febrer, a les 11 h i 12:30h, va tenir lloc un concert del quartet de saxos Nexes Project a la Fundació Joan Miró de Barcelona. El conjunt va interpretar un seguit de temes del Recitation Book de Maslanka, així com dos moviments del Quartet de Corda Op. 20 núm. 4 de F. J. Haydn. Aquesta actuació s’emmarca en l’exposició Paul Klee i els secrets de la natura.

La música va ser una presència constant en la vida de Paul Klee. Els seus pares, una cantant suïssa i un professor de música alemany, l’introduïren de ben jove a l’univers musical: amb set anys va iniciar estudis de violí, una pràctica que no va abandonar mai i que va influir notablement en la seva activitat principal, la pintura. Tant en la seva pintura com en apunts i estudis teòrics, hi trobem referències a la tonalitat, al ritme, a la repetició, a la variació, a l’accent, a la textura i a l’harmonia.

A partir d’aquest vincle entre pintura i música, l’alumnat de l’ESMUC interpreten diverses peces musicals de compositors contemporanis a Klee, i ho faran a les sales de l’exposició per establir un diàleg entre la creació pictòrica i la musicalitat.


Nexes Project

Nascut l’any 2020, Nexes Project és una iniciativa de quatre estudiants de saxòfon clàssic i contemporani de l’aula de l’ESMUC que senten la necessitat de començar a fer música junts i fer-la arribar el més lluny possible. A part de tenir la possibilitat de conèixer la música escrita originalment per a la formació, el projecte d’aquest quartet té com a objectiu donar-se l’oportunitat de descobrir música per a altres formacions, donant-li així una perspectiva diferent.

Amb la tutela del saxofonista Nacho Gascón i del pianista Kennedy Moretti, ambdós part del professorat de l’ESMUC, al llarg de la seva trajectòria han rebut consells de molts altres professionals, com Jordi Mora, Lorenzo Coppola i membres del Kebyart Ensemble. També han participat en concerts a l’Escola Superior de Música de Catalunya, a L’Auditori de Barcelona, a La Lira Ampostina, al cicle de Concerts “Música a l’Esperança” de Blanes, i al concurs de Cambra “Higini Anglès” de Reus, on van obtenir el segon premi en la categoria superior. Recentment han actuat com a solistes amb la banda Verge dels Prats (L’Aldea) i pròximament oferiran concerts a Tortosa, Barcelona, Andorra, Cambrils, Manresa, entre d’altres.

Nexes Project | Dimarts Toca | ESMUC.El concert compta amb el suport de la Fundació Joan Miró de Barcelona, amb qui anteriorment l’ESMUC ja ha col·laborat per a la realització de les seves activitats. El juny de 2022, estudiants de l’Escola van omplir l’exposició El llegat més íntim d’improvisacions musicals en directe, i el passat setembre, en el marc de les Festes de La Mercè, també van acompanyar la jornada de portes obertes de la Fundació.

Programa

Quartet de Corda Op. 20 núm. 4, de F. J. Haydn.
Allegro di Molto – Un poco adagio e afettuoso

Recitation Book, de David Maslanka.
I. Broken Heart: Meditation on the chorale melody Der du bist drei in einigkeit
II. Prelude/Chorale: Meditation on the chorale melody Jesu meine Freude
III. Ecco, morirò dunque – Carlo Gesualdo (1596)
IV. Meditation on the Gregorian Chant O Salutaris Hostia
V. Fanfare/Variations on the chorale melody Durch Adams Fall

Notes al programa

Prokofiev, Puccini, Debussy, Shakespeare, García Márquez o fins i tot Klimt, tots ells tenen alguna cosa en comú. Tots ells, igual que la gran majoria d’artistes al llarg de la història han utilitzat l’amor com inspiració per a alguna de les seves obres. I és que l’amor, en totes les seves facetes, és inherent a l’ésser humà i ens acompanya al llarg de tota la nostra vida. Per això, avui ens endinsem en aquest poderós sentiment que tantes alegries i penes, somriures i llàgrimes, ha escampat als escenaris, a les butaques d’un teatre o a la nostra pròpia llar una vesprada de pluja.

Nexes Project presenta una obra envoltada completament d’aquest sentiment. La primera part se centra en dos dels moviments més cèlebres del Quartet de Corda Op. 20 núm. 4 de F.J. Haydn (Allegro di Molto i Un poco adagio e afettuoso). A la segona part seguim amb el fil conductor d’aquest sentiment, però ara vist des d’una altra perspectiva: l’amor religiós traduït com a fervor diví és el guió d’aquesta obra del compositor americà David Maslanka. Corals de Johann Sebastian Bach, melodies de Gesualdo di Venosa i cant gregorià és el material en què es basa aquesta peça. Es tracta de línies melòdiques antigues vistes des d’una perspectiva, tant a nivell compositiu com a la sonoritat tan diferent de l’original que li aporta el quartet de saxòfons.

Deixem que l’amor ens inspiri i ens envolti en aquest concert, que aquest, com deia Voltaire, és la més forta de les passions, perquè ataca alhora el cap, el cos i el cor.

Preu 14 €, reduïda 7 €. L’entrada a l’activitat inclou l’accés al museu.