Publicat el 11 de març de 2024

Comparteix a:

Musicant el Museu Frederic Marès 2024

IX Cicle de concerts de petit format inspirat en les col·leccions del Museu

Ref Museu Frederic Mares Ct6a9957

Pati del Museu Frederic Marès.

Enguany, el Museu Frederic Marès, amb la col·laboració de l’ESMUC, comptarà amb una nova temporada de cinc concerts, programats de febrer a juny del 2024, els diumenges a les 12 hores. Un intercanvi de coneixement únic on escultures i objectes dialoguen amb la música creant un espai on ambdues institucions, al servei de l’art i la música, ofereixen unes propostes singulars. El cicle s’ha pensat perquè el públic gaudeixi a través de cada projecte musical on estudiants, professorat i alumnis de l’escola hi participen activament.

  • Cinc concerts programats de febrer a juny del 2024 (diumenges) 

  • 12:00 hores.

  • Museu Frederic Marès.


A partir de la composició Vocal Ice del professor de l’ESMUC, Bernat Vivancos, i amb l’exposició temporal Emocions, Imatges i gestos del passat i del present, el cicle Musicant el Museu Frederic Marès busca crear un diàleg entre la tradició i la contemporaneïtat. Un quart eix aposta per Mirades d’un infant, on a partir d’escultures primerenques dels retrats infantils de Marès es dialogarà amb la música recreada en els jocs infantils. Finalment, i com a tancament d’aquesta temporada, es podrà gaudir d’un últim concert al pati del Museu a càrrec d’alumnat del departament de Música Moderna de l’ESMUC.

Pau Casals i Frederic Marès. Un encontre a Puerto Rico

Commemorant el 50è aniversari de la mort de Pau Casals, i a través d’una fotografia conservada per l’arxiu del Museu del març de 1969 a Puerto Rico de Pau Casals i Frederic Marès, junt amb unes notes manuscrites evocadores de la trobada, seran el punt de partida i el motiu per rememorar musicalment aquesta reunió. A través dels intèrprets Carles Civera, violí; Salvador Bolón, violoncel i Paulina Dumanaite, piano, recordarem un dels grups de cambra amb més renom des de principis del segle XX fins al 1933 format pel violoncel·lista Pau Casals, el pianista Alfred Cortot i el violinista Jacques Thibaud, El concert va tenir lloc el dia 18 de febrer a les 12 hores, a l’estudi-biblioteca de Frederic Marès.

Francesca Bonnemaison, “Jo soc la dona de les labors”

Concert homenatge a Francesca Bonnemaison (1872-1949), pedagoga i defensora dels drets de la dona. La figura de Bonnemaison es complementa contemporàniament amb Maria Rodrigo (1888-1967), compositora, pedagoga i pionera en l’estudi de la composició. Darrere la frase de Bonnemaison “Jo soc la dona de les labors” s’amaga una gran afició per les col·leccions i la creació de labors. El Gabinet del col·leccionista del Museu conserva un conjunt de brodats provinents de la col·lecció de Francesca Bonnemaison, donats per la família. Concert amb música del primer terç del segle XX per commemorar els setanta-cinc anys de la seva mort. L’homenatge tindrà lloc el dia 17 de març a les 12 hores, a la Sala Femenina del Museu.

Emocions compartides, art del passat i del present

L’exposició temporal del Museu Emocions. Imatges i gestos del passat i del present planteja un itinerari emocional que ens porta de la tristesa a l’alegria, a través d’escultures del segle XII al XVI del Museu i obres d’artistes del segle XX, com Lucio Fontana i Antoni Tàpies, i del segle XXI, com Bill Viola. Oportunament, l’obra Vocal Ice, per a soprano solo i octet de violoncels, del compositor Bernat Vivancos és un cant d’amor, és el consol, és el lament de la Mare de Déu que plora el seu fill davallat de la creu, sobre la falda, amb una veu “de gel”, trencadissa però dolça, que ens convida a compartir-la. L’obra es contraposa amb uns motets de Tomàs Luís de Victoria amb veu i arranjament instrumental. Concert amb motiu de la celebració de l’Any Tàpies. El concert serà el dia 21 d’abril a les 12 hores a la sala 14 del Museu.

Mirades d’infant

El Museu conserva un conjunt d’escultures de retrats d’infants de Frederic Marès. L’interès de l’escultor per atrapar l’expressió de les mirades innocents i pures de la infantesa es reflecteix, especialment, en les seves escultures del primer terç del segle XX. Són retrats que sovint formen part del seu entorn familiar o d’amistat. Així, coneixem els bustos de Tomàs Benet i els dels seus nebots Josep Marès Ibáñez- conservat al Museu- i de Soledat Marès. Des d’aquesta mateixa perspectiva, els alumnat del Màster de Lied busquen aquest joc de mirades a través de cançons de W. Amadeus Mozart, Franz Schubert, Robert Schumann i Hugo Wolf. Un programa que us convida a acompanyar-nos en aquesta particular forma de mirar. El concert tindrà lloc el dia 12 de maig a les 12 hores, a l’estudi-biblioteca de Frederic Marès.

Concert al Pati del Museu

Un concert al Pati per celebrar la cloenda de la temporada. Una selecció d’obres medievals del Museu com a font d’inspiració de la música que escoltarem amb estudiants i alumnis de l’ESMUC. El concert de cloenda serà el dia 16 de juny a les 12 hores, al mateix pati del museu.

Més informació

L’entrada al concert inclou la visita al Museu.

Anònim_ / VIII Cicle de Concerts “Musicant el Museu Frederic Marès 2023” .