Publicat el 28 de gener de 2022

Comparteix a:

L’ESMUC estrena un equipament sonor octofònic en 3D

Sala Orquestra Esmuc

L’ESMUC estrena un sistema de so octofònic circular i envoltant per desenvolupar diferents projectes musicals i escènics, i que a la vegada també servirà per desenvolupar projectes experimentals i de recerca sonora.

L’acte tindrà lloc el dijous 3 de febrer, a les 18 hores, i comptarà amb un concert inaugural amb obres de Yan Maresz i Matthew Burtner.

Programa

Circumambulation, per a flauta sola, Yan Maresz

6 sinthesys, per a 8 canals, Yan Maresz

That which is bodiless is reflected in bodies, per a bols tibetans i 8 canals, Matthew Burtner

L’estructura circular sonora està situada al ben mig de la Sala d’Orquestra de l’escola i en alçada sobre la posició de músics i públic. Es tracta d’un sistema multicanal connectat en paral·lel a un mitjà de sonorització i il·luminació que permet projectes escènics diversos amb amplificacions i sonoritzacions de tota mena. La instal·lació aprofitarà la utilització de so evolvent 3D a través de vuit altaveus situats en cercle i amb una segona disposició quadrifònica més elevada en vertical.

El nou sistema funciona com a qualsevol equip de so, però en disposar de més punts on dirigir el so es poden crear sensacions envoltants i de moviment del so. Així músics i públic podran escoltar com la música “viatja” en sentit circular, d’un extrem a un altre, o de dalt a baix, recreant diferents espais sonors.

La instal·lació s’utilitzarà en diverses produccions escèniques (òperes de petit format i altres) i també en concerts de música electroacústica o mixta, i en projectes d’experimentació i de recerca. L’equipament té especial interès per a l’escola, i per als seus usuaris, perquè permetrà obrir la porta a una sèrie de propostes musicals i sonores sobre les quals fins ara només es podia teoritzar.

El projecte forma part de la inversió de l’escola en estratègia digital i equipaments audiovisuals. Com a escola superior de música, les polítiques de digitalització no es circumscriuen a l’administració o a les eines pedagògiques, sinó que també s’incorporen en els mitjans de creació i interpretació, una part central de l’activitat del centre.

Característiques del so circular

Actualment n’hi ha diferents tipus de sistemes sonors. A grans trets, podem dir que l’estèreo són dos canals, o dos altaveus (dreta i esquerra); l’àudio quadrifònic són quatre canals; i el surround o 5.1, és un sistema optimitzat sobretot per a cinemes i fins i tot, per a sistemes domèstics, que consisteix en tres altaveus al davant, dos al darrere i un subwoofer per a freqüències subgreus. En el cas d’aquesta instal·lació, hi ha 8 altaveus disposats en sentit circular i quatre més a una major altura que donen major marge i possibilitats per crear diferents espais sonors.