Publicat el 14 de març de 2024

Comparteix a:

Dimarts toca ESMUC: Homenatge a Jaume Padrós (1926-2007)

Dimarts Toca Esmuc Jaume Padros 1

Christian Benning i Jaume Padrós.

L’últim concert del cicle Dimarts Toca ESMUC es desenvoluparà com a homenatge al compositor Jaume Padrós i Montoriol (1926 – 2007). Al llarg d’aquest concert, professorat, estudiants i músics convidats interpretaran una mostra de les seves obres. El concert es durà a terme a la Sala 4 Alícia de Larrocha ESMUC i compta amb la col·laboració del Goethe Institut, i el percussionista alemany convidat, Christian Benning. La proposta tindrà una introducció a càrrec de l’acordionista Olga Morral i de les filles de Jaume Padrós. A les 18.15 hores i amb accés lliure amb l’aforament limitat a la capacitat de la sala.

  • Dimarts 19 de març.setembre

  • 18:15 hores.

  • Sala 4 Alícia de Larrocha ESMUC.


El pianista, compositor i professor de música català Jaume Padrós va néixer a Igualada, Barcelona el 1926. La seva carrera musical va començar a l’Escolania de Montserrat. Després d’estudiar dos anys a París -gràcies a una beca del govern francès-, es va traslladar finalment a Alemanya. Es va casar amb la soprano Eva Maria Wolff, amb la qual va fer nombroses actuacions conjuntes. Va ser professor de piano a la Universitat de Música de Trossingen del 1964 al 1995 i va compondre més de 90 peces musicals, entre obres orquestrals, música coral, música de cambra i literatura per a piano sol.  Amb les seves innovadores composicions per a acordió, va contribuir significativament a establir-lo com a instrument per a la música sofisticada.

Des que Padrós va traslladar el seu centre de vida a Alemanya, les seves activitats i èxits com a pianista, compositor i professor es van concentrar també allí. Malgrat la seva importància com a pont cultural entre Alemanya i Catalunya, va ser un gran oblidat al seu país natal.    

Amb aquesta iniciativa, es vol contribuir a donar a conèixer el llegat d’aquest compositor i fer accessible la seva música a un públic més ampli. El cèlebre compositor català hauria complert 100 anys el 2026.

Obres i inteprets del programa

El repertori del concert recull les següents obres: Sobreposicions heptàtones per a piano (1966), Poemas de Fragua (1984), Fantasía niquelada (1989) i Llanto por Ignacio Sánchez Mejías (1979).

Aquestes peces seran interpretades per Jordi Masó (piano), Victoria Mailho (flauta), Alberto Just (piano), Ariel Fernández (piano), Gonzalo Ordóñez (guitarra) i Christian Benning (percussió).

Jordi Masó, professor de piano a l’ESMUC, nascut a Granollers. Es va graduar amb la màxima distinció a la Royal Academy of Music de Londres. És professor de piano a l’ESMUC i al Conservatori de Granollers. Des de 1996, és membre del grup BCN216, dedicat a la difusió de la música contemporània. L’any 2008 va ser guardonat amb l’Associated Royal Academy of Music (ARAM) a Londres, distinció que aquesta institució atorga als seus exalumnes més destacats.

Victoria Mailho, nascuda a Sao Paulo (Brasil), va estudiar flauta al Conservatori Regional de Gaia i el Conservatori de Música Do Porto. Actualment, és estudiant de flauta al màster de música clàssica i contemporània i graduada en pedagogia musical en la seva especialitat a la Universitat d’Aveiro. 

Ariel Fernández va néixer a Lewistown (Pennsilvània, Estats Units d’Amèrica). Des de setembre de 2007 realitza estudis musicals amb l’objectiu principal de formar-se com a pianista. Va estudiar violí al centre Oriol Martorell amb Heriberto Fonseca, i piano amb Xavier Pardo, actualment és alumne d’interpretació de piano clàssic a l’ESMUC amb el professor Xavier Barbeta. 

Christian Benning té un entusiasme exuberant i una tècnica d’interpretació virtuosa que han impulsat la seva carrera internacional d’aquest jove de 28 anys al cim de la generació de joves percussionistes. Les seves captivadores actuacions com a solista i amb el seu conjunt (Christian Benning Percussion Group) han tingut lloc recentment a les sales de concerts més famoses del món, entre elles la d’Hamburg l’Elbphilharmonie d’Hamburg, el Glocke de Bremen, el Prinzregententheater i l’Herkulessaal de Munic la Kraftwerk de Berlín, la Beethoven-Haus de Bonn, la Musikverein de Graz, la Catedral de Milà, la Sagrada Família de Barcelona, la Casa de la Música Borusan d’Istanbul, el Théâtre de la Ville de París, la Sala George Enescu de Bucarest, l’Església del Salvador de Jerusalem, l’Òpera Estatal d’Egipte del Caire, l’Òpera Reial de Mascat, el Centre Cultural d’Òsaka, l’Abadia de San Diego, Griswold Hall a Baltimore i les Nacions Unides a Nova York. El 2024 debutarà al Kennedy Center de Washington D.C. i a la Biennal de Venècia, entre d’altres.

Programa

Sobreposicions heptàtones per a piano (1966)

Jordi Masó, piano

Poemas de Fragua (1984)

Christian Benning, percussió

Jordi Masó, piano

Fantasía niquelada (1989)

Maria Victoria Mailho, flauta

Christian Benning, percussió

Alberto Just, piano

Llanto por Ignacio Sánchez Mejías (1979)

Ariel Fernández, piano

Jordi Masó, piano

Gonzalo Ordóñez, guitarra

Christian Benning, percussió

Més informació
Amb la col·laboració de:
Goethe Institut Logo Esmuc Cuadrado
Goethe Institut Logo Esmuc 1 1


Accés lliure amb l’aforament limitat a la capacitat de la sala.

Obres d’estudiants de Composició | Dimarts Toca | ESMUC.