Publicat el 15 de novembre de 2023

Comparteix a:

Taller de Música Tradicional Kurda en col·laboració amb l’Associació Catalana per la Pau

Taller Musica Kurdistan 1

En col·laboració amb l’Associació Catalana per la Pau, l’ESMUC organitza un taller de música tradicional kurda amb Fadime Polat, fundadora i directora general de l’Aryen Centre de Van, del Kurdistan Turc. L’activitat tindrà lloc el dimarts 21 de novembre a la Sala Victoria de los Ángeles, a les 15 h. L’accés és lliure amb l’aforament limitat a la capacitat de la sala. Els estudiants hauran de portar els seus instruments i les partitures poden descarregar-se en aquest enllaç.

  • Dimarts 21 de novembre.

  • De 15:00 a 16:30 h.

  • Sala Victoria de los Ángeles. Accés lliure.


La proposta d’activitat està emmarcada en el projecte “Som Constructores” una iniciativa coordinada per l’Associació Catalana per la Pau (ACP) que pretén empoderar a nous agents de canvi: l’entramat cultural; per tal que liderin una cultura de la solidaritat internacional, i permetre en l’àmbit global obtenir nous lideratges que assumeixin un discurs de cultura de pau i reivindiquin específicament la vulneració dels drets dels pobles.

El projecte pretén apropar el Kurdistan a la ciutadania catalana, donant a conèixer la seva situació de vulneració de drets culturals, mitjançant la seva música Un projecte finançat per la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament

El taller tindrà una durada màxima de dues hores i durant el taller es realitzarà una breu presentació del context històric i cultural de la regió del Kurdistan Turc, així com de l’Aryen Centre. S’introduiran els principals instruments tradicionals kurds i els principals ritmes i melodies de la música Kurda tradicional.

Aryen Art Centre i Fadime Polat

L’Aryen Art Centre és una entitat cultural kurda que treballa en l’àmbit de la música i l’art. Està situada a la ciutat de Van, al Kurdistan Turc, fundada comunitàriament el 2019. L’Aryen Art Centre ofereix educació artística cultural en la llengua kurda. A través de les seves diverses formacions, el centre busca esdevenir un mecanisme de difusió del bagatge cultural i artístic de la regió del Kurdistan. Proporciona formacions d’educació cultural i musical a nens i joves de totes les edats entre les quals inclouen una gran varietat d’instruments (violí, baglama, santur, kaval, erbane i guitarra) així com cursos de teatre, cinema, fotografia i art.

L’Aryen Art Centre està format i liderat per un grup de músics professionals que realitza concerts i gires internacionals. Després de més de dues dècades de prohibicions i obstacles per part de l’estat turc, el centre cultural persisteix en la seva lluita per a continuar operant, essent un dels únics centres artístics que està en funcionament a la regió.

Fadime Polat és cofundadora, gerent i coordinadora del taller, i professora de música de santur. Es va formar musicalment al MKM-Centre Cultural de la Mesopotàmia. Ha col·laborat en diverses institucions musicals kurdes com el MKM, el Centre Cultural Nuda i el centre cultural Dicle Fırat.

Polat va completar la seva formació en fabricació d’instruments a l’Iran, i quan retornà a Turquia va fundar la seva empresa, on produeix l’erbane, instrument kurd.

Sobre l’Associació Catalana per la Pau

L’Associació Catalana per la Pau (ACP) som una organització compromesa en la transformació de les condicions de vida de les poblacions més desafavorides i en l’assoliment d’estructures socials més justes, la plena expressió dels drets individuals i col·lectius i l’erradicació de la pobresa. Treballem per possibilitar a tothom l’exercici d’aquells drets que garanteixen la dignitat de les persones. Ho fem a partir d’instruments com la cooperació al desenvolupament, l’acció humanitària, l’educació i la sensibilització, la mobilització social i la incidència política.

A Catalunya, sumem sinergies i compartim esforços amb altres organitzacions i institucions que també reivindiquen un món més just i solidari. Als països on desenvolupem projectes, ho fem conjuntament amb socis locals que formen part de la societat civil, tot apostant per la creació i l’enfortiment del teixit social.

Obres que es treballaran en el taller

Leylê Xanê. En ritme 3/4 Melodia Beyat.
Çavken xewa şirin. En ritme 3/4 Melodia Beyat.
Aylo Dilo. En ritme 6/8 Melodia Beyat.
Elo Dîno. En ritme 4/4 Melodia Çargah müstezat.
Ez Berfim. En rtime 2/4 Melodia Beyat.
Çoxo. En ritme 4/4 Melodia Beyat (Arankle).

Més informació

II Taller de Música Palestina | ESMUC.
Entitats col·laboradores

Associació Catalana Per La Pau
Som Constructores

Accés lliure per a estudiants, professorat i persones interessades fins a completar l’aforament.