Montserrat Gascón

Departament de Música Clàssica i Contemporània

mgascon@esmuc.cat

Cambra

Gascón Montserrat

Formació

Va estudiar flauta travessera amb Salvador Gratacós a Barcelona i amb WillyFreivogel a Stuttgart (Alemanya). Assistí a nombroses cursos impartits per prestigiosos flautistes com Jean-Pierre Rampal i Alain Marion, entre d´altres.

Posteriorment, estudià traverso barroc amb Alain Polak, aprofundint en la interpretació de la música antiga amb criteris històrics amb Jordi Savall, WilbertHazelzet, RolfLislevand, Hopkinson Smith, Ton Kopman, Marc Hantaï, entre d’altres.

Titulada pel Conservatori Superior de Música de Barcelona, va cursar el Màster de Interpretació de la Música Antiga (UAB/ESMUC) i posteriormentes va doctorar a la Universitat Autònoma de Barcelona amb la tesi doctoral “Uneflûte en cristal. Les flautes de vidre de Claude Laurent”, tesi que va ser guardonada amb el Premi Extraordinari de Doctorat en la especialitat de Musicologia(2017).

Concerts

Tant com a solista com en formacions de música de cambra ha actuat en prestigioses sales de concerts com el Palau de la Música Catalana (Barcelona), l'Auditorio Nacional (Madrid), la seu de les Nacions Unides (Nova York), l'Auditori Caruth (Dallas), L'Auditori de Barcelona, ​​el Centre d'Art Reina Sofia. (Madrid), l’Òpera del Caire (Egipte), el Gran Teatre de La Habana (Cuba), NostizPalast de Praga (República Txeca), Helferei Hall de Zuric (Suïssa), Txaliapin Hall de Moscou (Rússia), Teatre Nacional Ruben Darío de Managua (Nicaragua), Teatro San José de Costa Rica, Teatro Nacional de Panamá i molts altres. Ha gravat per a ràdio i televisió a Europa, Amèrica i Orient Mitjà.

Cal destacar els concerts que realitza en els darrers temps amb una flauta de vidre i plata de cinc claus construïda per Claude Laurent a Paris l’any 1823.

Enregistraments

Té enregistrats sis discs compactes:


  • Recital.Carulli, Kuhlau, Sors, Ibert, Villa-Lobos, Amargós, Guinovart, Homs i Guinjoan. Àudio-Visuals de Sarrià 25.1478

  • MX.  Soler, Grèvol, Taverna-Bech, Rodríguez-Picó, Villarojo i Marco. Col·lecció Fundació Música Contemporània n. 3.

  • Música espanyola per a flauta i guitarra. Granados, Rodrigo, Montsalvatge, Brotons, Gasull. La mà de Guido. LMG2029.

  • Tangos andHabaneras for fluteand guitar. Amargós, Piazzolla, González, Ravel, Montsalvatge, Coll, Dyens, Aróztegui, Bardi. PROdigital Records1113.

  • Haendel&Friends. Haendel, Stanley, Sammartini. Àudio-Visuals de Sarrià 5.1790

  • Brasiliana.Assad, Coll, Gnatalli, Oliva, Amargós, Barroso, Pernambuco, Nobre, Villa-Lobos. La mà de Guido. LMG2082.

Publicacions

A part de diversos articles, recentment ha publicat el llibre “Las flautas de cristal de Claude Laurent (1774-1849)”, 2021, Editorial Círculo Rojo.

Docència

És professora a l’Escola Superior de Música de Catalunya des de l'any 2003.

Enllaços

www.montserratgascon.com