Publicat el 2 de maig de 2022

Comparteix a:

9788411113601

El passat mes d’abril, la Bilioteca-CRAI Esmuc va rebre en donació de mà de la mateixa autora el llibre «Las flautas de cristal de Claude Laurent (1774-1849): el instrumento que cautivó a Napoleón».  

Montserrat Gascón es flautista, professora de música de cambra de l’ESMUC i doctorada en musicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona.  

El llibre que us recomanem es producte d’una extensa recerca de l’autora al voltant de les curioses flautes de cristall dissenyades i elaborades a finals del segle XVIII pel rellotger Claude Laurent. A la recerca d’un model de flauta que fos estable davant les variacions en les condicions tèrmiques i d’humitat, Laurent va crear les flautes de vidre que, no només es presenten gairebé inalterables en aquest sentit, sinó que presenten unes característiques sonores que les fan úniques. 

En aquest treball que transcendeix la recerca històrica, organològica i tècnica, l’autora fa un viatge pel món per trobar, identificar i descriure els exemplars que encara es troben a col·leccions públiques i privades. Podeu trobar-ne dues a l’exposició permanent del Museu de la Música (situat al mateix edifici de l’ESMUC).  La tesi doctoral de Montserrat Gascón, dedicada a aquesta recerca, va rebre el Premi Extraordinari del Doctorat. L’autora ha presentat diversos concerts amb flautes de cristall alguns dels quals trobareu a les xarxes

Us recomanem molt especialment que durant el mes de maig us adreceu a l’expositor de novetats i fullegeu l’exemplar del qual, a partir d’ara, podreu gaudir directament a la nostra Biblioteca. 

«Las flautas de cristal de Claude Laurent (1774-1849)». 2022  – Ed. El Círculo Rojo  ISBN: 978-84-1111-360-1. Accés al catàleg ESMUC 

Més adreces d’interès sobre la temàtica: 

MIMO (Musical Instrument museums online): flautes de cristall a Museus especialitzats del món 

Une flûte en cristal. Les flautes de vidre de Claude Laurent (1774-1849): tesi doctoral de Montserrat Gascón a TDX (Tesis doctorals en xarxa)