Publicat el 4 d'octubre de 2023

Comparteix a:

L’ESMUC participa en la 30a edició del Ciutat Flamenco Barcelona

Gipsy Concert Osto

Aquest octubre, el festival Ciutat Flamenco de Barcelona celebra el seu 30è aniversari i ho fa amb una programació on la diversitat i l’experimentació en són protagonistes. Entre la gran varietat d’actuacions, el diumenge 29 d’octubre, L’Auditori acull el Gipsy Concert, d’Enrique Cofiner i Sabicas, on contribuiran integrants del Taller de Músics i de l’Original SoundTrack Orquestra (OSTO), formació col·laboradora de l’ESMUC. El concert tindrà lloc a les 20 h i comptarà amb la participació del reconegut guitarrista flamenco Alejandro Hurtado, acompanyant a tota una orquestra formada per músics emergents que representen la nova generació d’artistes de l’escena musical barcelonina.

El Festival també acull el V Congrés Internacional de Flamencologia i Pedagogia Flamenca, organitzat pel Taller de Músics amb la col·laboració de la Universitat Complutense de Madrid i l’Escola Superior de Música de Catalunya, que se celebra a la Casa Seat, el 27 i 28 d’octubre, amb inscripció gratuÏta.

  • Gypsy Concert. Diumenge 29 d’octubre.

  • 20 h.

  • Sala 2 Oriol Martorell (L’Auditori).


Cal destacar que diferents graduades i graduats com ara Alba Carmona, Sara Sambola, Laura Marchal i Víctor Franco, Ana Brenes i Toni Abellán, i Anna Colom, entre altres, també participen en les propostes musicals que presenta el Festival.

El Ciutat Flamenco, que té lloc anualment a Barcelona des del 1993, és una de les principals cites del flamenco a Catalunya. La seva programació té com a motor l’aprofundiment en la investigació i el descobriment de noves formes, amb l’objectiu de prioritzar l’avantguarda de l’escena catalana i espanyola i d’aspirar a una internacionalització del gènere. Aquest festival té un ferm compromís amb la joventut i les noves generacions, i com el nom del festival indica, també pretén retre homenatge a la mateixa ciutat: les diferents propostes de cada any s’estenen per les places, els centres i les perifèries de Barcelona sense discriminació, omplint de música cada racó dels espais on se celebra.

El Gipsy Concert, de fet, és un gran exemple d’aquesta innovació que el festival posa històricament en relleu, ja que és una peça única que combina orquestra i guitarra flamenca. Es tracta d’una de les composicions més importants d’Agustín Castelló Sabicas, amb orquestració d’Enrique Cofiner, que es va estrenar pòstumament per primer cop amb la interpretació del guitarrista Rafael Riqueni i l’Orquestra de Còrdova. El resultat és una peça excepcional i singular, un espectacle imprescindible per als amants del flamenco i la música en general. 

Ja podeu adquirir les entrades a través del lloc web de L’Auditori. La comunitat educativa de l’ESMUC té descompte per la compra d’entrades dels diferents concerts (més informació al butlletí intern No t’ho perdis).

V Congrés Internacional de Flamencologia i Pedagogia Flamenca

El V Congrés Internacional de Flamencologia i Pedagogia Flamenca accollirà quatre taules rodones sobre la investigació flamenca, la pedagogia i la transcripció musical del gènere. A més, hi haurà una taula especial dedicada a Carmen Amaya amb motiu del 60 aniversari de la seva mort. Els professors i doctors Guillermo Castro Buendía i Rolf Bäcker, de l’ESMUC, formen part del comité científic del congrés. La inscripció és gratuïta a les dues jornades.

Algunes ponències amb responsables vinculats i vinculades amb l’ESMUC:

Divendres 27 d’octubre. Taula 1. 10:30 h. Investigació flamenca.

Ojos de Brujo a la frontera. Estètiques flamenques i autogestió a la Barcelona global.
Gianni Ginesi, investigador i docent en l’ESMUC. Llicenciat en Disciplines de les arts, la música i l’espectacle per la Universitat de Bolonya (Itàlia) i doctor en Musicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Els ‘Sons negres’ en la música d’anada i tornada ibèrica i anglosaxona.
Rafael Marciniak (Florianópolis, Brasil). Músic i investigador. Màster en Flamencologia per l’ESMUC i graduat en Guitarra Flamenca en el Conservatori Superior de Música Rafael Orozco de Còrdova.

Divendres 27 d’octubre. Taula 2. 12:30 h. Pedagogia i transcripció musical sobre el flamenco.

El baix elèctic en el context del flamenco contemporani: una proposta de definició.
Ismael Alcina (Barcelona). Baixista, compositor i professor al Taller de Músics Escola Superior d’Estudis Musicals (ESEM) i a l’Escola Superior de Música de Catalunya. Llicenciat en Magisteri d’Educació Musical, graduat superior en Baix Elèctric i Màster en Flamencologia per l’ESMUC.

Divendres 27 d’octubre. Taula 3. 15:30 h. Investigació flamenca.

Mestres que deixen empremta. La influència estètica dels referents flamencs en els seus alumnes o intèrprets.
Nazaret Oliva Benítez (Madrid). Bailaora i docent. Graduada en Pedagogia de la Dansa en l’estil Baile Flamenco en el Conservatori Superior de Dansa María de Ávila (Madrid) i cursant el Màster en Flamencologia de l’ESMUC.

Intèrprets Gypsy Concert (OSTO)

Guitarra
Alejandro Hurtado

Direcció
Albert Torrebella

Flautes
Queralt Moreno
Noa Iman Martí (piccolo)
 
Oboès
Llorenç Pallàs
Joan Ribera
CLARINETS
Sergio Ferrer
Guillermo Calcagno
FAGOT
Alba Sarramona
 
Trompes
Pedro Sapena
Eddie Aparicio
TROMPETES
Mireia Vidal
Albert Niñerola
TROMBÓ
Marc Tirado
PERCUSSIÓ
Pau Sanuy
Eloi Gomà
Maria Teresa Valdés
David Domínguez
 
Violins
Paula Ros
Isaac Oliu
Dixon Scola
Gerard Seguí
Mario Rabanal
Clàudia Bonet
Ana Fernández
Angie Harumi
Nicolás Igual
 
Violes
Anna Cerdán
Alicia Millán
Elena Pérez
 
Violoncels
Anna Ripoll
Carla Artigau
 
Contrabaix
Paula Piñero


Més informació:

L’Auditori

Festival Ciutat Flamenco

V Congrés Internacional de Flamencologia i Pedagogia Flamenca

Concert amb entrada de pagament. Descomptes per a la comunitat educativa de l’ESMUC.

Ciutat Flamenco 2023 | Spot.