Publicat el 1 de febrer de 2024

Comparteix a:

L’ESMUC oferirà estudis superiors de música a Tortosa

Presentacio Consellera Esmuc Terres Ebre 1

Roda de premsa de la consellera Anna Simò a Tortosa, 19-01-2024.

L’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i la Universitat Rovira i Virgili (URV), oferiran un itinerari que permet assolir una doble titulació en un grau en Ensenyaments Artístics Superiors de Música i un grau en Educació Primària a les Terres de l’Ebre. Aquesta nova oferta formativa es farà en col·laboració amb l’Escola i Conservatori de Música de la Diputació a Tortosa, que és on es realitzaran els estudis. Suposa la primera opció d’estudiar a l’ESMUC, el centre d’ensenyaments artístics superiors de música de grau i màster de la Generalitat, fora de la seu a Barcelona.


La notícia l’ha fet la consellera d’Educació, Anna Simó Castelló, en una visita a Tortosa realitzada el 19 de gener, juntament amb el rector de la URV, Josep Pallarès, i el vicepresident segon de la Diputació de Tarragona, Enric Adell. La consellera ha destacat que “aquesta és una iniciativa que suposarà una oportunitat tant per als músics professionals com per a l’alumnat, perquè farà possible retenir el talent musical de les Terres de l’Ebre i incorporar-lo al nostre sistema educatiu en benefici de l’alumnat”.

De la seva banda, el rector de la URV ha celebrat aquesta acció estratègica que aposta per la retenció del talent i que oferirà als estudiants “un nou perfil professional, un fet que s’ha de posar en valor en uns moments en què tots som molt conscients de la importància de la formació del nostre professorat, en aquest cas de primària”. En aquests moments hi ha 360 estudiants que cursen els graus d’infantil i primària al campus de les Terres de l’Ebre. Pallarès assegura que aquest acord no busca augmentar la quantitat d’estudiants, que és molt elevada, sinó que “versa sobre la qualitat de l’ensenyament i del futur professorat”.

Per la seva banda, Adell ha manifestat que “aquest projecte és una oportunitat històrica i, des de la Diputació, estem molt satisfets de poder sumar al costat de l’ESMUC i de la URV amb l’objectiu de fer avançar el territori en matèria educativa i cultural. Aquests estudis representen una oportunitat per retenir i captar talent al territori a més de reconèixer la tradició musical de les Terres de l’Ebre”.

Aquesta nova doble titulació permetrà a l’alumnat desplegar les seves competències interpretatives, a la vegada que contribuirà a assolir les competències pedagògiques, que li possibilitaran, en un futur, desenvolupar-se professionalment en un doble perfil: intèrprets d’alt nivell i docents amb altes competències musicals. Es preveu una implementació gradual, de 10 alumnes cada curs, que en suposaran un total de 40 quan s’hagi completat el desplegament. Els aspirants hauran de superar les proves d’accés a l’ESMUC (que es faran el mes de maig) i a la URV (les proves d’accés a la universitat i les proves d’aptitud personal).

En concret, aquest itinerari es podrà obtenir en les modalitats dels instruments del quintet de metall: trompeta, trompa, trombó i tuba. La tria d’aquests instruments respon a la rica herència cultural de les Terres de l’Ebre, que es reflecteix en les seves manifestacions musicals i, especialment, les bandes. A més, està previst que un dia a la setmana l’alumnat desenvolupi les matèries orquestrals i de grans conjunts a Barcelona.

Les bandes de música, node social a l’Ebre

Les bandes, a més d’esdevenir agents culturals als municipis i que formen part de l’imaginari sonor de les manifestacions festives locals, actuen com a node social i activitat comunitària que articula el territori entorn de la música. Aquesta articulació va més enllà, fent confluir l’activitat amateur amb l’activitat professional que s’hi esdevé, fins i tot amb una dimensió internacional a través de certàmens com el de la Sénia o altres festivals que es despleguen al territori. Hi ha una trentena de bandes a les quatre comarques que conformen les Terres de l’Ebre (Ribera d’Ebre, Terra Alta, Baix Ebre i Montsià), amb una població que no supera els 200.000 habitants.

Davant d’aquest potencial musical, el desplegament d’estudis superiors de música a Tortosa busca reconèixer el nivell musical del territori, retenir el talent de les Terres de l’Ebre i contribuir a alimentar l’ecosistema musical, tot generant-hi ocupació de qualitat.

L’ESMUC ja desenvolupa una altra doble titulació, en aquest cas en conveni amb la Universitat Politècnica de Catalunya, entre el grau en Matemàtiques i el grau en Ensenyaments Artístics Superiors de Música.

Més informació