Publicat el 10 d'abril de 2024

Comparteix a:

Erasmus+: Classe magistral de Susi Ferfoglia al voltant de Hildegard von Bingen

Ferfoglia Bingen Esmuc

Susi Ferfoglia.

L’ESMUC rep una segona visita de l’especialista en cant gregorià Susi Ferfoglia per impartir el curs “Hildegard von Bingen. Música, gènere i inspiració religiosa a l’Europa del segle XII”, que tindrà lloc el dijous i divendres 11 i 12 d’abril, a l’aula A345. L’accés és lliure amb l’aforament limitat a la capacitat de la sala. El curs està coordinat pel professor Juan Carlos Asensio, també especialista en Cant Gregorià i Música Litúrgica.

  • Dijous 11 i divendres 12 d’abril.

  • Dijous de 15 a 18 h | Divendres d’11 a 14 h.

  • Aula A345 de l’ESMUC


En els últims anys, s’han multiplicat els estudis que han donat a conèixer les múltiples facetes de la monja Hildegarda de Bingen. Un dels més interessants és, sens dubte, la seva faceta de compositora.

Molts enigmes s’amaguen darrere la seva fina inspiració, transgredint les normes de composició basades en l’octoec. Ens hem de preguntar, què buscava sor Hildegarda al compondre peces que ja existien per a la litúrgia de la seva època. D’aquestes i d’altres qüestions s’ocuparà la professora Ferfoglia en les sessions dedicades a l’estudi biogràfic d’Hildegarda de Bingen, de les seves múltiples facetes intel·lectuals amb especial èmfasi en el seu vessant de compositora que s’abordarà de manera pràctica amb alguns dels cants que conservem en les fonts medievals.

Susi Ferfoglia

És especialista en cant gregorià, professora universitària i directora de l’Institut de Música Sacra de la Universitat Pontifícia Joan Pau II de Cracòvia. Després d’obtenir diplomes en orgue i pedagogia, Ferfoglia es va doctorar en filosofia a la Universitat Jagellònica i es va habilitar en orgue i cant gregorià a l’Acadèmia de Música de Cracòvia. El 2019, va fer un Màster d’Estudis Avançats en Cant Gregorià per la Universitat de Música de Suïssa Italiana de Lugano.

Susanna Ferfoglia és la fundadora i directora (des del 2016) del curs de postgrau en Cant Monòdic Litúrgic a la seva universitat; també és la fundadora del conjunt femení Flores Rosarum, especialitzat en les obres d’Hildegard de Bingen i la monofonia polonesa des del 2007. A més de la seva activitat concertística, també se centra en la pràctica semiològica del cant gregorià en l’àmbit litúrgic. Ferfoglia també és directora de la Schola femenina Monodia Caelestis i de la Schola Gregoriana de la Universitat Pontifícia Joan Pau II. Va ser guardonada amb la Creu d’Or pel president de la República de Polònia pels seus serveis a la difusió de la cultura musical polonesa i pels seus assoliments en els àmbits artístic i científic.

Ferfoglia va visitar l’ESMUC per primera vegada l’abril de 2022.

Més informació

Susi Ferfoglia


Accés lliure amb l’aforament limitat a la capacitat de la sala.

Ludzie Sanktuarium – Susi Ferfoglia – odc. 7.

El Programa Erasmus+ és un projecte finançat per la Comissió Europea (CE) que té l’objectiu de promocionar la mobilitat educativa als països de la UE.

Logotip Erasmus 1 1