Publicat el 3 de març de 2023

Comparteix a:

El món del jazz es queda sense l’Univers Wayne Shorter

Wayne Shorter, by Tom Beetz

Un dels més grans compositors i intèrprets del saxo jazz del segle XX i  XXI ens va deixar la tarda del dijous 2 de març. Des de la formació The Jazz Messengers, d’Art Blakey, el segon quintet  de Miles Davis, Weather Repport, fins a l’última època amb el seu rutilant quartet amb John Patituchi, Danilo Peréz i  Brian Blade, Shorter ens deixa l’obra d’uns dels músics de jazz més actius i influents de la història musical. Podem dir que el món del jazz es queda sense l’Univers Wayne Shorter.

Amb un llistat inacabable de col·laboracions amb grans intèrprets com Herbie Hancock o Joni Michell, entre molts d’altres, durant gairebé set decennis, Shorter ha il·luminat els escenaris d’arreu del món amb les seves interpretacions i composicions.

Estudiat, analitzat i imitat per tants i tants, podem dir que l’Univers Shorter ha sigut font d’inspiració absoluta per a moltes generacions de músics i músiques. Ens deixa, entre moltes altres, la peça titulada Plaça Real inspirada en aquest emblemàtic espai de la ciutat de Barcelona.

(Joan Sanmartí, cap del Departament de Jazz, Flamenco, Música Moderna i Arrel).


Wayne Shorter

Nascut el 1933 a Newark (Nova Jersey – EE UU), Wayne Shorter es considera l’hereu directe de John Coltrane. La seva música parteix del post-bop, però viatja a través de tot la sonoritat jazz amb aportacions fonamentals, lligades al jazz clàssic i la fusió. Moltes de les seves melodies han esdevingut estàndards del jazz. A més de col·laborar amb multitud d’artistes, Shorter va unir-se als Jazz Messengers d’Art Blakey del 1959 al 1963, exercint de director musical en algunes etapes. També va col·laborar amb Miles Davis fins al 1970 i posteriorment, amb Joe Zawinul per donar via a Weather Report.

El 1998 va rebre un doctorat honorari en música de la Berklee College of Music; ha guanyat deu premis Grammy com a compositor o instrumentista i el 2007 va rebre el Premi Donostiako Jazzaldia, del Festival de Jazz de San Sebastià. Entre altres fets i col·laboracions, podem recordar la participació com a convidat en el disc dels Rolling Stones, Bridges to Babylon, en 1997. El seu últim treball discogràfic publicat data del 2014: Portrait.

Més informació
Wayne Shorter (Wikipèdia)


Concert del Combo Wayne Shorter | Marató de combos de Jazz i Música Moderna 2019 | ESMUC.