Acte de donació del fons Albert Reguant a l'ESMUC

Albert Reguant parlant del fons fonogràfic donat

A la Sala 4, el dijous 13 de febrer, va tenir lloc l'acte de donació del fons fonogràfic d'Albert Reguant a l'ESMUC

Ahir, 13 de febrer, a la Sala 4 va tenir lloc l'acte de donació de l'important fons d'enregistraments sonors del periodista i divulgador musical Albert Reguant. Cal recalcar per què diem "important fons" i és degut a molts motius i detalls, que a l'acte van saber explicar els participants.

El mateix Albert Reguant va exposar no només el fet que ha estat una fonoteca fruit de més de quaranta anys de professió (va emfatitzar que aquest fons no és una col·lecció, ni ell un col·leccionista, sinó una eina de treball, i a partir d'ara una eina de difusió de músiques d'arreu). Quaranta anys que es tradueix en una fonoteca colossal de més de 80.000 CDs. No ha estat una tasca fàcil reunir tots aquests enregistraments, ja que en alguns casos ha estat una aventura aconseguir-ne.

Parlament de Montserrat Urpí

Per la seva banda, la responsable de la Biblioteca de l'ESMUC, Montserrat Urpí va constatar que aquest fons converteix la biblioteca en la referència nacional documental i sonora pel que fa a les músiques d'arrel i tradicionals. Així com un repte tècnic per als professionals que hi treballen, ja sigui per quantitat de documents, com per la diversitat de procedències, idiomes i alfabets.

Núria Sempere presentant i agraïnt aquest fons

L'acte va comptar amb l'agraïment de Núria Sempere, directora general de l'ESMUC, per aquest fons i pel fet que Albert Reguant hagi confiat en aquesta institució per oferir al país la possibilitat de la seva consulta. L'ESMUC i la Biblioteca, segons Sempere, són un servei de país i ara, amb aquesta important col·lecció fonogràfica, amplia la seva significació dins el panorama musical del país.

També les paraules de Maria Àngels Blasco i Rovira, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de Generalitat i amiga d'Albert Reguant van fer prendre consciència de la generositat que suposa donar tot aquest fons "de vida" i posar-lo a l'abast de tot públic a través de l'ESMUC, sense restriccions, i amb voluntat de servei. Blasco coneix la importància dels fons documentals per a la recerca i la investigació, ja que a la Direcció General hi ha una biblioteca especialitzada però amb dimensions i objectius diferents de la de l'ESMUC.

Amics d'Albert Reguant van posar la nota més personal d'aquest professional: Carles Vidal, de la Companyia Elèctrica Dharma, Eduard Iniesta, músic i compositor amb una àmplia carrera a la música d'arrel mediterrània i Gianni Ginesi, professor d'etnomusicologia l'ESMUC.

Carles Vila
Eduard Iniesta
Gianni Ginesi

L'acte va acabar amb un fantàstic concert del Grup d'Improvisació de Música Tradicional de l'ESMUC, dirigit per Marcel Casellas.

Grup d'Improvisació