Enedina Lloris

Enedina lloris

ENEDINA LLORIS (Alfara del Patriarca, València 1957)

Realitza els estudis de cant al Conservatori Superior de Música de València i paral·lelament els de Magisteri a la Universitat de València. Posteriorment completa la seva formació musical durant tres anys al centre de perfeccionament del Teatro alla Scala de Milano, sota la direcció de Luciano Silvestri i Giulietta Simionato.
Després de guanyar els concursos internacionals de cant "Toti dal Monte" a Itàlia i el "Francesc Viñas" a Barcelona, debuta a finals del 1983 a Treviso (Itàlia) amb Il Matrimonio Segreto i seguidament ho va fer a Sabadell (Espanya) amb Lucia di Lamermoor.
Quasi immediatament inicia la seva carrera internacional pels principals teatres: Lisboa, Hamburg, Gènova, Berlin, Bonn, Marsella, París, "Carnegie Hall" de Nova York, Japó, etc. i naturalment, tots els teatres espanyols, on obté grans èxits del públic i crítica, especialment al Gran Teatre de Liceu de Barcelona, Teatro Real i al Teatro de la Zarzuela de Madrid. Mereixen especial record les seves interpretacions de la Sonnambula, Doña Francisquita, Les Contes d´Hoffmann, Tancredi, Rigoletto, Le Nozze di Figaro, La Bohème, Don Pasquale, L'Elisir d'amore, Il Barbiere di Siviglia, Così fan tutte, Il Turco in Italia, etc.
Ha compartit escenari amb els cantants més prestigiosos: Plácido Domingo, Alfredo Kraus, Josep Carreras, Sesto Bruscantini, José Van Dam, Rocwel Blacke, Ernesto Palacio, Enzo Dara, Lella Cuberli, Joan Pons, Marilyn Horne...
A part de l'òpera, ha cultivat altres gèneres com el recital, l'oratori i ocasionalment, la Zarzuela.
Per raons de salut va deixar prematurament els escenaris i s'ha dedicat a activitats relacionades amb la docència: Masterclass, Tallers d'òpera, Direcció musical i artística de campanyes d'Òpera a l'escola, cursos intensius, etc. I sovint és invitada a formar part del jurat en concursos internacionals de cant.
Ha estat membre del Consell valencià de Cultura i actualment forma part de la Junta Rectora del Patronat per activitats musicals de la Universitat de València.
És membre del cos docent de l'ESMUC d'ençà la seva fundació.