Compositores convidades a l’Esmuc

Eduard Resina
Eduard Resina

Cap del departament de Teoria, Composició i Direcció

Posa't en contacte

Testimonis d'una transformació

0
Share

No és cap fet extraordinari la presència de compositores a l’Esmuc des dels seus inicis. Han estat nombroses les compositores que s’hi han format, com també les que han desenvolupat o estan iniciant ara una carrera destacada en aquesta disciplina.

A nivell de compositores convidades a impartir-hi la presència ha estat menor, tot i haver comptat amb compositores de la talla de Hanna Kulenty, Hilda Paredes o Charlotte Bray, així com amb classes magistrals de Sofia Gubaidulina, Kaija Saariaho o Unsuk Chin, entre d’altres.

Però aquest quadrimestre és el primer cop que els seminaris de composició s’han organitzat explícitament al voltant de la idea de compositores, convidant-ne diverses a impartir-hi dos dies cadascuna al conjunt d’estudiants de composició de l’Esmuc. El fet és significatiu perquè recull i pretén ser testimoni d’una transformació molt notable en el panorama de la composició dels darrers anys. Tanmateix la iniciativa no vol limitar-se a un caràcter testimonial d’aquesta evolució, sinó que representa sobretot una excel·lent oportunitat per explorar futures col·laboracions de més llarga durada amb aquestes o altres compositores que excel·leixen en l’àmbit de la composició a nivell internacional. 

El llistat de compositores convidades va començar aquest mes d’octubre amb Ariadna Alsina, una compositora sortida de l’Esmuc que, tot i haver cursat la carrera de sonologia, es va decantar ja en el seu projecte final per la composició, en la qual va continuar formant-se a França i a Ginebra, on aquest any ha començat a impartir docència, com també ho farà en el nou Màster en Composició amb Tecnologies de l’Esmuc.

La seguiran la japonesa Misato Mochizuki, compositora força reconeguda i programada a nivell mundial, que ens visitarà dos cops al llarg del quadrimestre; Elena Rykova, compositora russa convidada al cicle OUT·SIDE que organitza el nostre graduat en composició Luis Codera, on, amb el grup Frames Percussion, format també per graduats de l’Esmuc, interpretaran l’obra Subito Dodo d’aquesta interessant compositora; Pilar Jurado, qui a més de ser l’actual presidenta de la SGAE, és una reconeguda soprano, compositora i directora d’orquestra, i la primera dona a estrenar una òpera al Teatro Real; Ann Cleare, compositora irlandesa que, tot i la seva dilatada trajectòria, vaig descobrir cercant per Internet, i la música de la qual em va captivar immediatament; i, per tancar la llista, Ellen Lindquist, una interessant i polifacètica compositora neerlandesa formada als Estats Units.

Ens plau poder tirar endavant aquesta idea i comptar amb la presència d’un ventall de compositores tan diverses com interessants, que de ben segur representen una oportunitat musical i formativa d’excepció, com també celebrem el fet que l’Escola hagi facilitat la proposta amb una flexibilitat i sensibilitat especials, imprescindibles per a gestionar qualsevol iniciativa que requereixi d’una certa excepcionalitat procedimental o administrativa.  

Comentaris (0)

Log in or create a user account to comment.